Adviseur van EY misdraagt zich tijdens skireis

10 april 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een skiweekend van EY-personeel heeft tot een hoop ophef geleid. Een werknemer van het Big Four-kantoor is naar huis gestuurd nadat hij een plantenbak van het hotel waar het gezelschap verbleef aanzag voor wc en daar naar handelde.

“Beste collega, onlangs heeft zich tijdens een skitrip van een groep EY-medewerkers een incident voorgedaan waarbij een medewerker vroegtijdig naar huis is gestuurd. Wij betreuren dit incident ten zeerste, het gedrag was niet acceptabel en EY onwaardig. Intern zijn we aan het onderzoeken wat de consequenties voor die persoon zijn. Verder bekijken we hoe we in de toekomst willen omgaan met uitjes die onder de vlag van EY worden georganiseerd”, zegt Coen Boogaart, voorzitter in van de RvB van EY Nederland, in een interne e-mail. 

Hoewel het incident met name een interne aangelegenheid betreft, is het nieuws wel naar buiten gelekt. Door een van de medewerkers van het accountants- en adviesbureau is in het hotel een foto gemaakt van de ‘bemeste’ plantenbak. Deze afbeelding is vervolgens verstuurd naar de WhatsApp-groep voor het EY-skiweekend. Van dit bericht zijn screenshots gemaakt, die vervolgens zijn gedeeld en in handen zijn gekomen van verschillende media, zoals het FD, Quote en GeenStijl.Adviseur van EY misdraagt zich tijdens skireis

Naast dat EY een onderzoek heeft ingesteld naar de adviseur in kwestie, heeft het adviesbureau ook aangekondigd een onderzoek te starten naar de EY-medewerkers die de WhatsApp-berichten met derden hebben gedeeld. Wanneer wordt gekeken naar eerdere, vergelijkbare situaties, blijkt dat het doorsturen en delen van dergelijke berichten strafbaar kan zijn. Als een kwetsend bericht dat kwetsend bewust wordt gelekt naar het ‘grote publiek’ kan er sprake zijn van laster en/of smaad. Toch zijn niet alle juristen het hier over eens. Volgens sommigen is het doorsturen van WhatsApp-berichten in bepaalde gevallen geen vorm van smaad. Voor het interne onderzoekteam van het EY is dit daarom een lastige zaak. 

Binnen het onderzoek naar het plantenbakincident rijst eveneens de vraag hoe ver het accountants- en adviesbureau mag gaan op het gebied van opsporingsmethodes. Terwijl de WhatsApp-berichten zijn doorgestuurd via werktelefoons, worden deze apparaten doorgaans enkel uitgelezen bij zeer nijpende omstandigheden, bijvoorbeeld als er concrete aanwijzingen zijn dat er sprake is van seksuele intimidatie. In Australië en in het Verenigd Koninkrijk maakten grote adviesbureaus in het verleden gebruik van deze optie. Daar werden verschillende partners in navolging van #metoo ontslagen. De details hiervan zijn nooit naar buiten gebracht, maar in de wandelgangen wordt gezegd dat laptops en smartphones hier zijn gebruikt als bewijslast.

Het is daarnaast niet voor het eerst dat een Big Four-kantoor ophef veroorzaakt door een incident tijdens een bedrijfsuitje in de sneeuw. Zo raakte Wiebe Cnossen – op dat moment bestuurder van KPMG Meijburg – in 2016 verwikkeld in een seksschandaal gedurende een skiweekeinde in Oostenrijk. Tijdens een stapavond zou een jonge fiscaal juriste, die destijds drie jaar bij Meijburg werkte, plotseling onwel zijn geworden. “De volgende dag werd zij wakker in een slaapkamer met Wiebe Cnossen en trof zij haar beha op een andere plek aan”, zei een van de getuigen destijds tegenover De Telegraaf. 

Lees ook: Adviseur geschorst na Facebook foto met konijnenoren.