KPMG Meijburg partner betrokken bij seksschandaal

07 april 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

KPMG Meijburg is weer in opspraak gekomen. Volgens De Telegraaf zou een bestuurder van het belastingadvieskantoor betrokken zijn geweest bij een seksschandaal. De bestuurder is inmiddels opgestapt.

Volgens De Telegraaf, dat zich baseert op interne bronnen, zou het gaan om Wiebe Cnossen (50), tot voor kort financieel bestuurder van KPMG Meijburg (een zusterbedrijf van KPMG). Hij zou zich in de afgelopen periode aan twee medewerksters hebben vergrepen, waarna er intern een klacht tegen hem is ingediend.

Het incident zou hebben plaatsgevonden tijdens een skiweekeinde in Oostenrijk. Tijdens een stapavond zou een jonge fiscaal juriste, die sinds drie jaar bij Meijburg werkt, plotseling onwel zijn geworden. “De volgende dag werd zij wakker in een slaapkamer met Wiebe Cnossen en trof zij haar beha op een andere plek aan”, aldus een van de getuigen tegenover De Telegraaf. De krant stelt dat er iets in haar drankje terecht zou zijn gekomen. Tijdens dezelfde skireis zou Cnossen ook nog een secretaresse, die op het Rotterdamse kantoor van Meijburg werkt, seksueel hebben geïntimideerd en vervolgens ’s nachts per sms een oneervol voorstel hebben gedaan.

Een woordvoerder van het belastingkantoor laat weten dat er in het kader van privacy geen mededelingen worden gedaan over de identiteit van betrokkenen. De bestuurder om wie het gaat heeft zich volgens de zegsman “ten opzichte van vrouwelijke collega’s gedragen op een manier die in strijd is met de voorbeeldfunctie van partners.” KPMG Meijburg heeft inmiddels een extern deskundige ingeschakeld om de situatie onder de loep te nemen.

In februari dit jaar legde Cnossen zijn functie als financiële topman van KPMG Meijburg neer*. Zijn werkgever wilde destijds niet toelichten waarom Cnossen dat heeft gedaan, en ook nu laat de woordvoerder weten geen verdere informatie te geven over de kwestie. Of er een verband bestaat tussen zijn aftreden en het seksschandaal wordt noch bevestigd noch ontkend.

Cnossen raakte eerder al in opspraak omdat een Meijburg-adviseur van Marokkaanse komaf de topman beschuldigde van agressie en discriminatie op de werkvloer.

“Het bestuur van KPMG Meijburg betreurt het bijzonder dat een dergelijk voorval, voor zover nu is komen vast te staan, heeft kunnen plaatsvinden, evenals de vervelende gevolgen voor betrokken collega’s”, aldus het advieskantoor.

* Uit de administratie van de Kamer van Koophandel blijkt dat Cnossen per 1 februari is afgetreden als Meijburg-bestuurder.