Booz: Wereld niet klaar voor miljard werkende vrouwen

16 oktober 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het komende decennium zullen bijna 1 miljard vrouwen voor het eerst toetreden tot de wereldwijde economie. Deze veranderingen in de dynamiek van de internationale arbeidsmarkt zal de manier waarop zaken wordt gedaan fundamenteel veranderen. De impact is waarschijnlijk nog groter dan de traditioneel genoemde megatrends, zoals evoluerende technologie, globalisering van markten, en de economische uitdagingen in het Westen. Dat stellen adviseurs van Booz & Company in het rapport “The Third Billion”. Tegelijkertijd constateren de consultants ook dat de wereldeconomie onvoldoende voorbereid is op de grote toestroom van werkende vrouwen.

Volgens de berekeningen van Booz & Company zullen tegen 2020 870 miljoen vrouwen voor het eerst zijn gaan werken. Dit aantal zal nog eens substantieel stijgen tot meer dan 1 miljard in 2030. Bijna 95% van de vrouwen komt uit opkomende landen. De grote influx is voornamelijk het resultaat van de toenemende internationale economische convergentie en de opkomst van democratie in opkomende landen. “De toename omvat grote groepen vrouwen die op het bestaansminimum hebben geleefd, die zich tot nu toe onvoldoende hebben kunnen ontplooien of die zelfs zijn onderdrukt”, zei DeAnne Aguirre, partner bij Booz & Company.

The Third Billion
Het strategieadviesbureau refereert naar de 1 miljard vrouwen als “het derde miljard”. Volgens Booz & Company zal hun economische impact namelijk even massief zijn als de influx van de Chinese (“eerste miljard”) en de Indiase (“tweede miljard”) bevolking in de internationale economie.

Vrouwen onvoldoende voorbereid
In het rapport waarschuwen de Booz & Company-adviseurs dat de vrouwen substantiële ondersteuning nodig hebben om te worden voorbereid op een succesvolle toetreding tot de internationale arbeidsmarkt. Meer dan 66 miljoen vrouwen zijn “niet voorbereid”, wat betekent dat ze onvoldoende opleiding hebben gehad. Niettemin kunnen zij bouwen op voldoende ondersteuning van hun omgeving. Ongeveer 130 miljoen vrouwen hebben volgens het adviesbureau “onvoldoende mogelijkheden”. Hiermee wordt bedoeld dat ze de juiste capaciteiten hebben, maar onvoldoende ondersteuning hebben van hun familie en/of omgeving. Meest verontrustend is de conclusie dat veruit de meeste vrouwen, 659 miljoen, zowel niet onvoorbereid zijn als onvoldoende mogelijkheden hebben voor hun toetreding tot de internationale arbeidsmarkt.

Booz - The Third Billion (1)

Wat hebben vrouwen nodig?
Booz & Company dringt bij overheden en ondernemingen wereldwijd aan proactieve voorbereidingen voor de grootschalige verandering in hun economieën. Zij moeten volgens de adviseurs tijdig problemen aanstippen als onderwijs, infrastructuur, juridische zaken en overige sociale, culturele en financiële belemmeringen.

Booz - The Third Billion (2)