Capgemini en Orange ontwikkelen gezamenlijke clouddienstverlening

28 juni 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ICT-adviesbureau Capgemini en telecombedrijf Orange hebben de handen ineengeslagen. Vanuit de joint venture Bleu willen de twee bedrijven hun klanten volgend jaar clouddiensten gaan aanbieden.

In 2022 kondigden het van oorsprong Franse Capgemini (omzet: €20 miljard) en Orange (omzet: circa €42 miljard) aan dat ze gezamenlijk het bedrijf Bleu hadden opgericht. Verschillende Franse media roemden het samenwerkingsverband, dat de digitale transformatie van het land moest gaan versnellen.

Bleu is een cloudserviceprovider die zich richt op de vitale organisaties van Frankrijk – denk onder andere aan ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen, gemeenten en regionale autoriteiten. Het doel van Bleu is om deze organisaties een op maat gemaakt cloudplatform aan te bieden.

Capgemini en Orange ontwikkelen gezamenlijke clouddienstverlening

Bleu maakt hierbij gebruik van de cloudtechnologie van Microsoft. Daardoor bevat het cloudplatform verschillende samenwerkings- en productiviteitsoplossingen van Microsoft 365 en meerdere services die beschikbaar zijn op het Microsoft Azure-cloudplatform.

“Bleu zal de vitale organisaties van Frankrijk de vele voordelen bieden van flexibele clouddiensten op een veilig platform”, aldus Aiman Ezzat, CEO van Capgemini. “Daarbij profiteert Bleu van een sterke politieke wil en zeer geavanceerde technologieën. We zijn verheugd om met Orange samen te werken aan dit baanbrekende project.” 

“Vanaf nu is onze belangrijkste ambitie om er samen met Capgemini voor te zorgen dat klanten klaar zijn om te profiteren van de Bleu-services”, zei Christel Heydemann, CEO van Orange, destijds. “We hebben veel vertrouwen in dit project en in het samenwerkingsverband onze partner.” 

“De joint venture van Orange en Capgemini zal bijdragen aan de economische groei van Frankrijk, het nationale technologie- en dienstenpartnerecosysteem ten goede komen en het succes van het land op de lange termijn ondersteunen”, aldus Jean-Philippe Courtois, Vice President van Microsoft.

2024

Bij de lancering werd de ambitie uitgesproken dat Bleu zijn diensten vanaf 2024 zou gaan aanbieden. Anno 2023 lijkt het er steeds meer op dat dit gaat lukken. Zo keurde de Europese Commissie (EC) deze maand de joint venture tussen Orange en Capgemini goed. 

De exacte datum van de lancering van het cloudplatform is op het moment van schrijven nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de clouddiensten gelanceerd worden vanuit meerdere Franse datacenters. “Regelmatige updateprocessen zorgen ervoor dat klanten profiteren van alle Microsoft-innovaties”, geeft de persvoorlichter aan.