Capgemini groeit met 21% en breekt omzetgrens van €20 miljard

28 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wereldwijde adviesorganisatie en IT-dienstverlener Capgemini heeft voor het eerst in zijn 55-jarige geschiedenis de omzetgrens van €20 miljard weten te doorbreken.

Capgemini, dat zijn hoofdkantoor heeft in Parijs, heeft afgelopen jaar een omzet van maar liefst €22 miljard geboekt. Organische groei alleen al was goed voor een stijging van 15%. Als ook wereldwijd gesloten acquisities meetellen komt de omzetgroei zelfs uit boven de 20%.

De afgelopen drie jaar wist Capgemini zijn omzet te verhogen met een kleine €8 miljard. In dezelfde periode breidde het bureau ook zijn wereldwijde personeelsbestand flink uit, van 220.000 naar 360.000. Vorig jaar groeide het aantal medewerkers met 11%.

Global revenue of Capgemini 2022

“We zijn 2022 met goede resultaten geëindigd, ondanks een minder gunstig economisch klimaat. Een solide basis om 2023 mee in te luiden”, zegt Capgemini-CEO Aiman Ezzat.

“Door de transformatie die onze organisatie afgelopen jaren heeft doorgemaakt, worden wij door klanten erkend als een zakelijke en technologische partner voor hun hele waardeketen. Ik heb vertrouwen in ons vermogen om onze positie bij klanten verder te versterken en ons marktaandeel uit te breiden.”

Vorig jaar wisten alle bedrijfsonderdelen binnen Capgemini groei te realiseren. In thuismarkt Europa (waaronder Frankrijk), goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde omzet, werd de groei vooral gedreven door de productie- en consumentengoederensegmenten, evenals door de adviesactiviteiten in de publieke sector.

In Noord-Amerika, de op een na grootste continentale markt (goed voor circa 30% van de wereldwijde omzet), boekte Capgemini een groei van 15%. De Aziatisch-Pacifische regio en Latijns-Amerika waren samen goed voor een groei van maar liefst 30%.

Deals

Capgemini spendeerde afgelopen jaar €200 miljoen aan overnames, een gering bedrag in verhouding tot de forse M&A-activiteit in de jaren daarvoor, zoals de megaovername (€3,6 miljard) van ingenieurs- en IT-organisatie Altran in 2019.

In Europa kocht Capgemini de afgelopen periode diverse spelers in de Franse, Engelse en Duitse markten. Binnen de Aziatisch-Pacifische regio nam het in Singapore Salesforce-specialist Aodigy over.

Afdelingen

Van de verschillende service lines binnen Capgemini noteerde Strategy & Transformation de snelste groei (meer dan 28%). Deze tak is beter bekend als Capgemini Invent (voorheen Capgemini Consulting). Het Strategy & Transformation-aanbod was goed voor 10% van de totale omzet.

De kernactiviteit van het bedrijf, Applications & Technology (goed voor twee derde van de omzet), liet afgelopen jaar een indrukwekkende groei zien van 18%. Die groei was vooral toe te schrijven aan de aanhoudende vraag van grote bedrijven naar advies en implementatiediensten rondom hun digitale transformaties.

Ondanks de sterke prestaties van afgelopen jaar voorziet Capgemini voor 2023 een aanzienlijke groeivertraging. CEO Ezzat liet weten dit jaar een groei van tussen de 4% en 7% te verwachten.