De 5 belangrijkste cloud-focusgebieden voor 2023

21 december 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Tata Consultancy Services heeft zijn jaarlijkse rapport uitgebracht over de belangrijkste cloudtrends voor het komende jaar. Een blik op de vijf trends die volgens het IT-bedrijf de meeste impact zullen hebben in 2023.

1: Cloud 2.0

Cloud zal een nieuwe fase ingaan en een kernpijler van de bedrijfsstrategie worden.

Veel cloudinvesteringen werden in het begin van de Covid-19-pandemie overhaast gemaakt vanwege hybride werken of met de bedoeling om snel kosten te besparen. Nu de wereldeconomie bedrijven dwingt om de werkelijke waarde van hun cloudstrategieën te evalueren, beginnen bestuurders anders te kijken naar wat de cloud voor hen kan betekenen en gaan ze op zoek naar hoe zij klanten kunnen ondersteunen of inkomstenbronnen kunnen diversifiëren.

De 5 belangrijkste cloud focusgebieden voor 2023

Dit nieuwe perspectief positioneert de cloud als een kernpijler van de moderne bedrijfsstrategie; een pijler die cruciaal is voor het stimuleren van groei, transformatie en voortdurende innovatie.

2: Sovereign cloud

Nieuwe regelgeving inzake gegevensbescherming zal ondernemingen ertoe aanzetten over te stappen op sovereign cloud, de soevereine cloud.

De soevereine cloud is een beveiligingsmaatregel die elke organisatie kan nemen om waardevolle gegevens en systemen te beschermen tegen onrechtmatige externe toegang op nationaal of lokaal niveau.

De United National Conference on Trade and Development meldt dat tegenwoordig in meer dan 70% van de landen gegevens- en privacywetten gelden die organisaties ertoe dwingen de soevereine cloud toe te voegen aan hun multi-, hybride en poly-cloudstrategieën. Dit zal de integratie van slimme systemen, interoperabiliteit en portabiliteit vanaf 2023 complexer maar noodzakelijk maken.

3: Cloudinnovatie

5G en edge computing zullen de bedrijfsvoering aanzienlijk versnellen.

Door rekenkracht en storage dichter bij de databronnen te brengen, kunnen bedrijven hun reactietijden verbeteren en bandbreedte besparen, terwijl de vooruitgang in edge cloud voor een verveelvoudiging van toepassingen in de frontlinie van bedrijven zal zorgen, waaronder in-store en on-site operaties en duurzaamheidsoplossingen.

Hoewel kwantumcomputing nog in de kinderschoenen staat, zijn er toch steeds meer bedrijven geïnteresseerd in de mogelijkheden die het hen biedt. Ook de spectaculaire vooruitgang in kunstmatige intelligentie, machine learning, virtual reality en augmented reality voor uiteindelijke onderdompeling in de metaverse, zal naar alle waarschijnlijkheid de rol van de cloud in het moderne bedrijfsleven en het dagelijks leven vergroten.

4: Industry cloud

Ondernemingen zullen de vruchten beginnen te plukken van hun sectorspecifieke cloudinvesteringen. Cloudcomputing kan op maat van specifieke sectoren gemaakt worden en zo een effectieve meerwaarde bieden aan de business, en niet alleen effectievere back-end IT-operaties.

Van snel veranderende toeleveringsketens tot energie-efficiënte duurzaamheidsinitiatieven; slimme bedrijven die investeren in sectorspecifieke cloudoplossingen om gemeenschappelijke pijnpunten aan te pakken kunnen een aanzienlijke boost in hun KPI’s verwachten. Consumentgerichte sectoren, zoals de retail en de horeca, zullen ook hun industry cloud-activiteit zien toenemen, aangezien zij zich in de beste positie bevinden om onmiddellijk gebruik te maken van edge computing.

5: Talent

De talentkloof zal groter worden naarmate cloudtechnologieën zich ontwikkelen en nieuwe digitale vaardigheden vereisen. 

De cloud creëert nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en werknemers, maar de uitdaging zit hem in het opleiden van personeel tot multi-cloudarchitecten. Dit vergt een collectieve wereldwijde inspanning van bedrijven, overheden, universiteiten en sectororganisaties. Zij moeten werknemers de opleidingen en tools bieden om mee te kunnen in het nieuwe tijdperk van cloudinnovatie.

De strijd om toptalent binnen het clouddomein zal in 2023 toenemen. Bedrijven moeten dubbel zo hard inzetten op de opleiding, bijscholing en retentie van hun personeel als ze werk willen maken van hun visie op een cloud-powered bedrijf.