Xebia: Werken in de cloud blijft groeien in Nederland

20 oktober 2020 Consultancy.nl

Ruim 90% van alle organisaties in Nederland maakt gebruik van cloudtechnologie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van digitale transformatie-dienstverlener Xebia. De grote leveranciers – Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform – staan bovenaan de lijst van meest gebruikte cloudplatforms in ons land.

Xebia werkte de afgelopen maanden samen met dochteronderneming Binx aan een uitgebreid rapport over de stand van zaken in cloudtechnologie in Nederland. De respondenten waren veelal IT-leiders, werkzaam bij middelgrote tot grote bedrijven.

Wat de onderzoekers ontdekten was dat de cloudtechnologiesector in ons land het afgelopen jaar verder is gegroeid in omvang. Inmiddels maakt 93% van alle onderzochte organisaties gebruik van clouddiensten.

Apodatieniveau van cloudtechnologie in Nederland

Organisaties profiteren vooral van de concrete voordelen die de cloud te bieden heeft. De grootste motivatie is de enorme flexibiliteit die gepaard gaat met de overstap naar de cloud, wat voor bijna 80% van alle organisaties de belangrijkste reden vormt om over te stappen. Bovenaan de prioriteitenlijst staat ook het potentieel van de cloud om digitaal gedreven innovatie binnen de organisatie te bevorderen. Deze reden spreekt ongeveer de helft van de respondenten aan.

Experts beschouwen cloudtechnologie als belangrijke enabler voor digitale transformatie en als een cruciale factor als het gaat om het concurrentievermogen van organisaties in het huidige zakelijke landschap. Afgezien van flexibiliteit, biedt overstappen naar de cloud gemak, kosteneffectiviteit, verhoogde capaciteit en beveiliging, allemaal aspecten die door organisaties als belangrijk worden aangemerkt, aldus de onderzoekers. 

Zo investeerde meer dan de helft van alle respondenten in cloudtechnologie om hun ontwikkeltijd te verminderen en hun time-to-market te verkorten. ‘Gebruiksgemak’ is voor 40% van de respondenten eveneens een reden om te kiezen voor cloudtechnologie. Bijna een derde van de ondervraagden kiest voor de cloud vanwege zijn capaciteit om grote hoeveelheid gegevens te verwerken waarmee moderne organisaties dagelijks te maken krijgen, terwijl een vijfde aangeeft met cloudtechnologie verbeterde beveiliging in huis te hebben gehaald.

Waarom kiezen organisaties voor cloudtechnologie?

Rendement op investering

Samen verklaren deze beweegredenen zo’n 90% van de investeringen van bedrijven in cloudtechnologie, aldus de onderzoekers: “Maar weinig organisaties waren teleurgesteld over het rendement van de technologie. Sterker nog, enkel een handvol respondenten zegt dat hun cloudmigraties niet zijn gelukt of niet volgens planning zijn verlopen.”

Voor de meerderheid van de respondenten heeft cloudtechnologie tastbare voordelen opgeleverd, hoewel er nog een lange weg te gaan is om het volledige potentieel ervan te benutten. Een digitale transformatie is een langzaam proces en organisaties worstelen bijna dagelijks met hoe ze technologie kunnen gebruiken voor hun specifieke zakelijke behoeften. De meeste respondenten melden dat ze tot nu toe tevreden zijn met de resultaten die cloudtechnologie hen biedt.

Het is veelbelovend dat een aanzienlijk deel van de respondenten aangeeft dat ze precies zijn waar ze willen zijn, als het gaat om het omarmen van cloudtechnologie. Ongetwijfeld verschillen de cloudverwachtingen per respondent, met het oog op ieders individuele bedrijfssituatie en -behoeften, maar de omvang en mate van acceptatie van de technologie zijn zeker "goede voortekenen in de cloudmarkt", aldus de onderzoekers.Meest populaire cloud-aanbiedersGrote techspelers hebben ervoor gezorgd dat dit veelbelovende segment een sterke positie heeft veroverd. Bij het kiezen van een cloudleverancier wijzen de onderzoekers erop dat innovatie, snelheid, AVG-compliance, datacenterlocaties, betrouwbaarheid en integratie met bestaande IT-omgevingen topprioriteiten zijn voor bedrijven.

Voor bijna een derde van de bedrijven voldoet Microsoft Azure aan de genoemde voorwaarden. “Azure krijgt positieve feedback voor de beschikbare diensten voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties en de autonomie die het biedt om SaaS- en PaaS-resources op aanvraag te beheren”, zeggen de onderzoekers. Op de tweede plaats staat Amazon Web Services, een populaire keuze onder de helft van alle respondenten vanwege de “volwassenheid en veiligheid, eenvoudige installatie, minimale startkosten en het vermogen om snel op te schalen”.

Op de derde plaats staat het Google Cloud Platform, dat voor minder dan een kwart van alle respondenten als voorkeursleverancier geldt. “De respondenten geven aan dat ze Google Cloud Platforms als ‘meer open en minder complex’ om mee te werken ervaren dan andere openbare clouds”, laten de onderzoekers weten in het rapport. Andere spelers in deze markt zijn techgiganten zoals IBM, Oracle, SAP en Alibaba.Al dan niet werken met meerdere cloudleveranciers

Hybride oplossingen

Voor veel respondenten zijn de voordelen van één bepaald cloudplatform ontoereikend. Bijna 25% van de bedrijven zoekt “de beste oplossing van de beste leverancier”, wat inhoudt dat er meerdere cloudplatforms tegelijk worden gebruikt door organisaties. Tal van bedrijven hebben zichzelf inmiddels als flexibel gepositioneerd om zich tussen providers te kunnen verplaatsen.

Toch blijft het gebruik van meerdere platforms wel een nieuw concept. Aan de andere kant kiezen sommigen er vanuit logische redenen voor om van meerdere cloud platforms gebruik te maken. Daaruit blijkt het potentieel voor de toekomst van een dergelijke inrichting.

Naast deze trend kan het cloudlandschap zich de komende jaren ook op tal van andere manieren gaan ontwikkelen. Aan de respondenten werd gevraagd trends in het clouddomein te identificeren, waarbij ‘containerisation’ het vaakst genoemd werd (door meer dan twee derde van de organisaties). Kort samengevat is containerisation het proces waarmee cloud-applicaties kunnen worden losgetrokken van hun oorspronkelijke omgeving, waardoor ze eenvoudig, snel en op schaal kunnen worden geïmplementeerd. Zo creëert het Google Cloud Platform momenteel elke week enkele miljarden ‘containers’.  De belangrijkste trends binnen het cloudlandschap

Een andere trend, die door 60% van de respondenten wordt genoemd, is het gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie binnen cloudomgevingen. Verder zijn overige belangrijke trends in het cloudlandschap onder andere big data en ‘infrastructuur-as-code’. Laatstgenoemde is het proces waarbij datacenters virtueel kunnen worden beheerd in plaats van via handmatige hardwareconfiguraties.

“En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Cloudtrends zijn wijdverbreid en veelzijdig”, zeggen de onderzoekers. “Denk bij andere trends bijvoorbeeld aan cloud native software development, serverless application development, Internet of Things, workload migration en hybrid cloud environments.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup