‘Een mooi avontuur’: Andy van de Poel over werken bij Bolster

21 juni 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe is het om te werken bij Bolster? We vroegen het aan Andy van de Poel, sinds de zomer van 2021 werkzaam als Associate Consultant bij de Haarlemse specialist in vraagstukken rondom strategie, leiderschap en executie.

Hoe ziet jouw rol er bij Bolster uit?

“Naast leiderschap en strategie houd ik me bij Bolster vooral bezig met de onderstroom van mensen, teams en organisaties. Ik kom vrij snel tot de kern van hoe mensen met hun kwaliteiten en energie omgaan, en zie helder of ze hun potentieel wel doelmatig inzetten. Dat levert waardevol voordeel op voor het beter functioneren als leider of als team.”

Wat is je achtergrond?

“Ik heb decennialange ervaring met mensen. Ik zie al vele jaren hoe zij keuzes maken in hun werk of privé en hoe zij zich manifesteren onder druk van deadlines, ambities, verwachtingen en targets. Het leverde me inzichten op over hoe mensen zichzelf of hun organisatie inrichten, op een manier die uiteindelijk niet oplevert wat ze voor ogen hebben.”

'Een mooi avontuur': Andy van de Poel over werken bij Bolster

Waarom besloot je de consultancy in te gaan? En waarom koos je voor Bolster?

“De stap naar consultancy lijkt heel logisch, maar was niet op basis van een vastomlijnd plan. De richting ontstond vanaf het moment dat ik Rogier ’t Hooft en Thomas Beerepoot (founders van Bolster) begon te coachen. Het was de opmaat naar boeiende gesprekken over in contact komen met discomfort, het ervaren en inzetten van eigen en collectieve energie.”

“Langzaam maar zeker raakten we doordrongen van de meerwaarde voor Bolster, met als vertrekpunt het bewust omarmen van grenzen en beperkingen om zo het beoogde resultaat nog conceter, realistischer en fijner uitvoerbaar te maken. Toen we eenmaal op dat punt uitkwamen, was ik in no time aan boord. Zo ontvouwde zich een pad dat ik niet had voorzien.”

Wat spreekt je zo aan binnen je werk?

“Werken met mensen helpt me tegelijk naar mezelf te kijken, via de ander zie ik mezelf en de wereld. Dat vind ik fantastisch, zo monitor ik mezelf en blijf ik continu leren. Dat vind ik belangrijk en ik houd ervan. Anders kan ik überhaupt mijn werk niet doen. Het is een wisselwerking van diensten verlenen en wat ik daarin ervaar automatisch terugvertalen naar mezelf.”

Waar ben jij een expert in?

“In het begeleiden van de reflectie en het vertalen van die reflectie naar onmiddellijke executie. Teams faciliteren om een scherpe gezamenlijke visie te creëren. Ik ben een expert in mensen uitdagen om te zien wat er echt nodig is door zaken klein en overzichtelijk te maken. Dat doe ik bij Bolster met teams maar ook met persoonlijke coaching.”

Wat bereiken mensen onder jouw begeleiding?

“Ze worden beter in hun werk, gaan bewuster en effectiever leven. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je in de gaten hebt waar je grenzen liggen en doorhebt wat je ontwijkt, hoe makkelijker je jezelf kunt bijsturen. Het is aandacht hebben voor het beeld dat je hebt van jezelf en het gedrag dat daaruit voortvloeit.”

“Ik help mensen afstemmen op waar ze mee bezig zijn, duidelijker kiezen en zorgvuldiger omgaan met hun tijd. Ze krijgen meer voor elkaar, met minder moeite. En ze kunnen in sterkere verbinding met zichzelf tegelijk beter samenwerken met teamleden, anderen aanspreken en motiveren. Ze worden betere leiders. Je kunt niet naar een organisatie kijken zonder naar de mensen te kijken.”

Waarom vind je jouw expertise zo belangrijk op de werkvloer?

“Juist op de werkvloer is het belangrijk jezelf goed in de gaten te hebben. Ik geeft me de kans om dicht bij iemand te komen en te zien waar het echt om gaat. Daar liggen de kansen voor structurele groei. Want wanneer iemand erin slaagt om kleine, maar telkens terugkerende minder gewaardeerde facetten van zichzelf te transformeren, dan kun je grote stappen zetten op het niveau van energie, communicatie, denken en handelen.”

“Wij zijn vanuit Bolster betrokken, we zitten er even diep in. We kijken mee en bewaken het proces. Ik ervaar dan hoe iemand opereert. Het programma is dan even de werkvloer. Hoe stelt iemand zich op? Tijdens een programma is er veel te zien en er valt veel uit te halen. Hierdoor zien deelnemers beter wat er speelt.”

“We komen dichtbij en zoomen ook uit, we werken graag op twee niveaus. We creëren overzicht en maken het proces concreet. We zien hoe ze met elkaar omgaan, wat verstoord is. Dat brengen we terug naar een beter werkende en meestal moeiteloze manier.”

Hoe ervaar je werken binnen het Bolster team?

“Als een cadeautje! Het is een mooi avontuur. Er zijn zoveel verschillende invalshoeken en teams. Telkens vraagt het wat anders van mij, en telkens geeft het weer kans op nieuwe ontdekkingen binnen dat waar ik al zoveel ervaring in heb. Dat proces is steeds in beweging. Door de manier waarop Bolster werkt met leiderschap, harde skills, human skills, strategie, het is enorm veelzijdig.”

Wat wens je teams en bedrijven toe vanuit jouw expertise?

“Dat mensen met plezier en in verbinding met elkaar werken, dat ze iets neerzetten dat energie oplevert. Bewust het beste uit elkaar halen en gebruikmaken van elkaar op constructieve wijze. Niet pas in of na een crisis maar direct al in het begin van een samenwerking. Op zo een manier met elkaar ondernemen dat je samen de vruchten kunt plukken.”

“We maken onszelf vaak ondergeschikt aan het doel. We leggen onszelf daarbij te veel druk op en zijn te makkelijk bereid om op de tenen te lopen. Dat is het tegenovergestelde van duurzaam met jezelf omgaan. Het is een kunst om onder druk goed voor jezelf zorgen. Letten op je energie, hoe je bezig bent, en stilstaan bij of het voor jou werkt.”

“Simpel; het werkt of het werkt niet. Daar moet je scherp op zijn. Werkt het echt? Houd je tijd over? Of ben je alleen maar aan het draven? Heb je ruimte om helder te zien wat je doet? Let je elke dag op jezelf en stuur je op tijd bij, ben je nog op koers? Check dit. Met jezelf, elkaar en de organisatie.”