Berenschot: Tekort aan ICTers, technici en financials

09 oktober 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks de overvloed aan personeel in vele sectoren kampen een aantal sectoren nog steeds met een nijpend tekort aan professionals. Er is met name een tekort aan ICT-ers, technici en financieel specialisten. Daarmee laat de arbeidsmarkt een zeer diffuus beeld zien concludeert Berenschot in het onderzoek ‘HR Trends 2012-2013'.
 
Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met ADP Nederland en Performa Uitgeverij, is gehouden onder meer dan 1.100 HR-professionals van Nederlandse bedrijven.
 
“Het is moeilijk te spreken van krapte op dé arbeidsmarkt. Daarvoor geven de verschillende branches een te gedifferentieerd beeld” zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. “Zo hebben met name organisaties in de HR-dienstverlening, Gezondheidssector, Industrie en ICT- dienstverlening moeite om personeel te werven. Dit in tegenstelling tot vele andere sectoren”.
 
Moeilijkst te vervullen vacature: ICT-er in sector ICT-dienstverlening
Als het gaat om functiegroepen, dan is er met name een tekort aan ICT-ers (40%), de functiegroep ‘Financiële Zaken' (37%) en Technici (36%). Vorig jaar stonden ICT en Technici ook in de top 3. De minste problemen worden verwacht binnen de functiegroepen Ondersteuning (49%) gevolgd door HR (47%) en Marketing en Communicatie (44%). De moeilijkst vervulbare vacatures van Nederland zijn:
 
Arbeidsmarkt
 
"De enorme diversiteit in vraag en aanbod binnen de arbeidsmarkt die is ontstaan, zie je zelfs terug bij individuele organisaties," zegt van der Spek. Hij vervolgt: "Bij Defensie is de vraag om technici zo groot dat er bonussen worden gegeven aan starters, terwijl er tegelijkertijd wordt gesneden onder het overige personeel. Bij grote bedrijven zie je soortgelijke bewegingen".