Nieuw netwerk zet neurodiversiteit in bedrijfsleven op de kaart
Neurodiversity in Business, een internationaal netwerk dat zich inzet voor meer aandacht voor neurodiversiteit in het bedrijfsleven, lanceert vandaag zijn Nederlandse chapter.
Het in Londen gevestigde Neurodiversity in Business (NIB) werd in 2021 opgericht vanuit de doelstelling om neuroinclusieve werkomgevingen te creëren waar ook neurodivergente mensen hun unieke vaardigheden optimaal kunnen benutten. Denk aan mensen met AD(H)D, dyslexie, dyscalculie, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, het Tourette-syndroom, autistisme en diverse psychische aandoeningen.
Middels het delen van best practices op het gebied van werving, behoud en ondersteuning wil NIB zorgen dat zij ook volop kunnen meedraaien op de arbeidsmarkt. In het huidige bedrijfslandschap worden neurodivergente mensen vaak geconfronteerd met uitdagingen en stigma’s bij het vinden en behouden van werk.
In het Verenigd Koninkrijk is NIB in korte tijd uitgegroeid tot een succes. Inmiddels telt het netwerk daar al ruim 500 organisaties. De Nederlandse chapter – die gaat opereren onder de naam Neurodiversity in Business NL – wil een vergelijkbare aanwezigheid realiseren.
“In een wereld waar één op de vijf mensen neurodivergent is, is het omarmen van neurodiversiteit niet alleen een optie, het is een kans voor groei en succes”, stelt Stephanie Raber, Vice President Strategy bij Neurodiversity in Business NL.
“Neurodivergent talent is vaak nog onbenut, ondanks het bewijs dat het aannemen en hebben van werknemers met neurologische verschillen de productiviteit, innovatie en betrokkenheid van werknemers kan verhogen”, voegt Georgia Kyriakopoulos toe, Vice President Business bij Neurodiversity in Business NL.
Zes Nederlandse bedrijven – Arup, EY, Techleap, LinkedIn, PwC en VIA Nederland – hebben zich in aanloop naar de lancering van de Nederlandse chapter al aangesloten bij het netwerk. Ze committeren zich aan het ondersteunen en promoten van de voordelen van neurodiversiteit op de werkvloer.
“Het omarmen van neurodiversiteit stelt EY in staat om unieke perspectieven en ideeën toe te voegen aan onze teams en deze in te zetten bij het creëren van oplossingen voor onze cliënten”, zegt EY-bestuurslid Saskia van der Zande. “Daarmee inspireren we samenwerking en innovatie. Dat ervaren we sinds de komst van de eerste neurodivergente collega’s naar EY.”
“Maar – bovenal – dragen we hiermee bij aan onze purpose ‘building a better working world’”, voegt ze toe, “een wereld waarin iedereen kan deelnemen en gerespecteerd wordt. De samenwerking met NIB-NL stimuleert ons nog meer om door te gaan met het neurodiversiteitsbeleid binnen EY.”
De lancering van Neurodiversiteit in Business Nederland vindt vandaag plaats in Amsterdam.
Geen twee breinen zijn hetzelfde
Het begrip neurodiversiteit verwijst naar de eindeloze verscheidenheid van het menselijk brein – geen twee breinen kunnen ooit exact gelijk zijn. Wel zijn al die breinen in te delen in verschillende neurotypen. De mensen met het meest voorkomende neurotype worden neurotypisch genoemd. Wanner iemands brein prikkels op een andere manier verwerkt, wordt dat aangeduid als neurodivergent.
Het idee van neurodiversiteit nodigt uit om te kijken naar het totaalbeeld van iemands capaciteiten. Alle breinen zijn anders. Er bestaat niet zoiets als een normaal of abnormaal brein – iedereen heeft sterke en zwakke kanten. Doordat de samenleving van oudsher vooral is ingericht op neurotypische mensen, kan het voor neurodivergente mensen echter lastiger zijn om optimaal mee te draaien.