Sogeti en ITvitae helpen jongeren met autisme aan cloudfunctie

17 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

IT-bedrijf Sogeti heeft de krachten gebundeld met ITvitae. Samen gaan de twee bedrijven jongeren met autisme of hoogbegaafdheid opleiden tot cloudspecialist.

Nederland telt meer dan 20.000 getalenteerde jongeren met hoogfunctionerend autisme of hoogbegaafdheid die werkloos thuis zitten, omdat zij uitgevallen zijn in het reguliere onderwijs.

Dat was een doorn in het oog van zowel Sogeti als ITvitae. De ICT-dienstverlener en de sociale ICT-opleider besloten samen de handschoen op te pakken en een praktijkgericht opleidingsprogramma op te tuigen.

Sogeti en ITvitae helpen jongeren met autisme aan cloudfunctie

ITvitae richt zich al sinds de oprichting in 2013 op het bieden van perspectief aan talenten met hoogfunctionerend autisme of hoogbegaafdheid, door middel van opleiding, coaching en detachering. Daarbij focust ITvitae zich specifiek op de ICT-arbeidsmarkt.

In het met Sogeti opgerichte programma worden de deelnemers opgeleid tot cloud engineer. “Iedereen in onze samenleving moet perspectief hebben op een toekomstbestendige baan”, stelt Arjan Meijer, Head of Division Cloud & Development bij Sogeti.

Waar het programma in principe bedoeld is voor jongeren met autisme of hoogbegaafdheid, staat het ook open voor ieder ander voor wie de aangepaste lesmethodiek en begeleiding van ITvitae uitkomst kan bieden. ITvitae heeft de afgelopen 10 jaar al meer dan 500 studenten opgeleid en geholpen aan een duurzame baan.

“Wij zijn erg blij dat we in samenwerking met Sogeti ons programma uitbreiden met de cloud engineer-opleiding. Zo maken we nog meer sociale impact”, vertelt Saskia Meeuwessen, Algemeen Directeur van ITvitae.

De studenten volgen een traject van 9 maanden. Ze worden ingedeeld in lesgroepen van 10 tot 14 deelnemers. De jongeren worden opgeleid om organisaties te helpen de overstap te maken naar een cloudomgeving, waarbij de focus ligt op praktijkgericht leren dankzij oefening in een Microsoft Azure-domein.

“Iedereen in onze samenleving moet perspectief hebben op een toekomstbestendige baan”

Daarbij worden ze begeleid door ervaren IT-professionals van Sogeti, die werken met cloudtechnologie en vooral Infrastructure-as-a-Code toepassen. “De diepgaande cloudkennis en praktijkervaring van Sogeti gecombineerd met onze opleidingsmethodiek voor neurodiverse studenten is een effectieve route naar een duurzame baan als ICT-professional”, zegt Meeuwessen.

Ook Meijer toont zich verheugd over de samenwerking: “Hoe mooi is het dat wij in de vertrouwde omgeving van ITvitae onze cloudexpertise met deze jongeren kunnen delen en ze daarmee mogen voorbereiden op werk in de IT-sector.”

ITvitae trekt vaker op met partijen uit de zakelijke dienstverlening. Enkele jaren terug was de stichting ook betrokken bij het optuigen van de proeftuin ‘Mensen met autisme aan de slag’, toen in samenwerking met de Rijksoverheid en EY.

Het nieuwe cloud engineer-opleidingsprogramma van Sogeti en ITvitae gaat in september van start.