Capgemini leent medewerkers ‘vrijwillig’ uit aan politie

02 juni 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

In wat gerust een unieke samenwerking genoemd mag worden, zal een selecte groep werknemers van ICT-dienstverlener Capgemini de komende periode op vrijwillige basis gaan bijspringen bij de Nationale Politie.

Al jaren trekt Capgemini samen op met ’s lands belangrijkste politieorgaan, als vertrouwde partner voor organisatieadvies (vanuit Capgemini Invent) en IT-diensten (Capgemini).

In de nieuwe samenwerking krijgen medewerkers van Capgemini voortaan de kans om te fungeren als politievrijwilliger, en dat in de baas zijn tijd en met behoud van hun salaris. “Het is een unieke samenwerking tussen een publiek-private partij en de politie”, laat Anton de Bruijn van de Nationale Politie weten. “Voorheen hadden we alleen individuele vrijwilligers, nu is er een collectieve samenwerking.”

Capgemini leent medewerkers ‘vrijwillig’ uit aan Politie

Vijftien Capgemini-medewerkers doen mee aan de proef in de politieregio Oost-Nederland. Na eerst enkele cursussen te volgen en een veiligheidsscan te doorlopen, zullen zij vervolgens de politie ondersteunen in hun politiewerk, met een focus op de inzet van digitale technieken.

Denk aan het digitaliseren van politiedossiers ter ondersteuning van een cold case-team, zodat deze dossiers eenvoudiger te doorzoeken zijn en er gedurende een onderzoek makkelijker verbanden gelegd kunnen worden.

Wie zich daar al geruime tijd mee bezighoudt, is Anne-Sophie Fritschij, sinds twee jaar werkzaam als managing consultant bij Capgemini: “Ik ben vrijwilliger bij het cold case-team van de politie in Ede. Daardoor heb ik gezien waar de politie mee bezig is en waar ze tegenaan lopen.” Samen met De Bruijn is Fritschij verder actief als teamleider politievrijwilligers in Oost-Nederland.

Meerwaarde

Na diverse positieve reacties op haar persoonlijke vrijwilligerswerk besloot Fritschij te onderzoeken of een nadere samenwerking tussen de twee organisaties mogelijk zou zijn. En met succes, want zowel de Politie als Capgemini zagen de meerwaarde van het inmiddels in gang gezette traject.

“Wij zijn als bedrijf een grote leverancier van de politie”, zegt Dick de Vries, Account Executive Politie bij Capgemini en net als Fritschij en De Bruijn een van de kartrekkers van het bijzondere initiatief. “Wij helpen graag mee om Nederland veiliger te maken en daarom stellen we medewerkers beschikbaar. We zagen dat dit project extra waarde kan bieden.”

Voor de medewerkers van Capgemini biedt het project in elk geval een uitgelezen kans om een extra dimensie aan hun dagelijkse werk toe te voegen, en bovendien een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren.

Diverse overige bedrijven en politieregio’s hebben inmiddels hun interesse getoond in een vergelijkbare samenwerking. “Als het succesvol is, kunnen we het mogelijk uitbreiden”, besluit De Bruijn.