Starten bij AEF: Wat kun je verwachten in het eerste jaar? (En daarna)

31 mei 2023 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Adviseren is een vak. En net als de maatschappij, is dat vak voortdurend in ontwikkeling. Andersson Elffers Felix (AEF) investeert dan ook volop in zijn adviseurs – in hun eerste jaar, maar ook daarna. Wat kun je verwachten als je je aansluit bij het Utrechtse adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken? We vroegen het aan enkele AEF’ers.

Beginnen aan een nieuwe baan is voor elk van ons anders, maar waarschijnlijk voor iedereen wel een klein beetje spannend. Of je nou groen uit de schoolbanken komt, of gepokt en gemazeld overstapt naar je volgende werkgever – het is toch even aftasten.

AEF heeft oog voor zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen de vele verschillende nieuwe adviseurs die we ieder jaar mogen verwelkomen”, vertelt Michiel Ehrismann, die zelf in 2017 startte bij AEF.

Starten bij AEF

De aandacht voor ieders individuele behoeften komt tot uiting in een breed aanbod aan programma’s voor nieuwkomers én voor adviseurs die al langer aan boord zijn.

Welkom bij AEF

Voor wie net begint is het uiteraard wel prettig om wegwijs te worden gemaakt bij AEF en de manier waarop het bureau werkt, hoeveel (advies)ervaring je ook op zak hebt. Daarom is er voor iedere nieuwe AEF’er het ‘Welkom bij AEF’-programma, dat Ehrismann begeleidt.

“Gedurende de eerste maanden staan we in een serie van drie sessies stil bij allerlei vragen”, legt hij uit: “Hoe gaan we bij AEF te werk? Hoe doen we goed onderzoek? Wat is het geheim van een goed interview of een goed rapport? En wat moet je weten van ons werkveld – de Nederlandse publieke sector?”

De drie sessies doorlopen de nieuwe collega’s gezamenlijk. “Zo krijgen ze ook de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen”, aldus Ehrismann. “En na de drie sessies is er een afsluitende lunch om elkaar beter te leren kennen én frisse inzichten te verkrijgen van adviseurs die er net paar maanden werken: Wat valt je op, waar loop je tegenaan?”

En als bureau dat graag meebeweegt met de samenleving en altijd ruimte ziet voor verbetering, is AEF ook benieuwd wat de nieuwkomers opvalt gedurende hun start. Ehrismann: “We leren iets aan nieuwe medewerkers, maar leren ook graag van hen! Daarom staan we ook stil bij de ervaringen van onze nieuwe collega’s: Wat valt hen op? Welke tips hebben ze voor het bureau?”

Iedereen een mentor

Wat ook hetzelfde is voor alle nieuwe AEF’ers, is dat ze “vanaf het moment dat ze binnenkomen” een mentor krijgen. “Niet voor het eerste jaar, maar voor altijd. Iedereen heeft een mentor”, vertelt Ingrid Oomes, adviseur en coach bij AEF.

“Bij het uitzoeken van de mentor kijken we altijd naar wie je bent”, legt ze uit. “Zo verbinden wij een nieuwe collega aan een passende mentor voor hem of haar. De mentor is een meer ervaren collega die je op basis van eigen kennis en ervaring begeleidt. Een laagdrempelige sparringpartner om bij te ‘buurten’ over dingen die voor jou spelen.”

Starten bij AEF

“Dat kan gaan over praktische zaken of over jouw ontwikkeling als adviseur en hoe we ervoor kunnen zorgen dat jij lekker aan het werk bent en blijft. Je mentor is daarmee de continue factor in je ontwikkeling bij AEF, en helpt je te reflecteren op de professionele ontwikkeling die je doormaakt.”

Dat de mentor een continue factor is, betekent echter niet per se dat je gedurende je jaren bij AEF dezelfde mentor houdt. Oomes: “Jaarlijks bespreek je met je mentor of jullie nog steeds een match zijn op basis van jouw nieuwe ontwikkelvragen. Je kunt wisselen van mentor als dat nuttig is. Daarmee heb je passende ondersteuning voor je ontwikkeling als adviseur, want dat staat voor ons voorop!”

Altijd een vliegende start

Tot zover de dingen die voor iedereen hetzelfde zijn. Aan jonge starters biedt het bureau daarnaast nog extra ondersteuning. “In het eerste jaar is er extra aandacht voor begeleiding, leren en ontwikkelen”, vertelt Isis van Zoest, die naast haar rol als adviseur ook verantwoordelijk is voor het management van de (nieuwe) junioren.

Ze legt uit dat je bij AEF “altijd een vliegende start” maakt, “want je wordt direct meegenomen in het werk van een adviseur en draagt vanaf moment één je steentje bij aan maatschappelijke vraagstukken”.

Om de ontwikkeling die de jonge adviseurs dat eerste jaar doormaken te volgen en stimuleren, richt Van Zoest zich op de jaarcyclus van een startende adviseur.

“Gedurende dat eerste jaar voer ik drie ontwikkelgesprekken met starters”, legt ze uit. “Ik geef feedback om met de adviseur te kijken naar ontwikkelpunten en een plan te maken voor het jaar erop: welke stappen kun je komend jaar gaan maken en wat zijn aandachtspunten? Je krijgt hierin uiteraard begeleiding en samen stel je doelen en reflecteer je de volgende keer of deze behaald zijn.”

Van adviseur tot projectleider tot gevorderde

Het leer- en ontwikkelproces houdt natuurlijk niet op na dat eerste jaar. AEF biedt zijn mensen drie trajecten, gericht op de verschillende loopbaanfases die adviseurs doorlopen.

Ten eerste is er het Adviseurstraject, een programma voor zowel startende adviseurs als adviseurs met al iets meer werkervaring. “In samenwerking met een vaste trainer ga je in een groep met andere nieuwe adviseurs het tiendaagse traject door”, licht Ehrismann toe. “Het traject richt zich op twee dimensies: persoonlijke ontwikkeling en professionele vaardigheden. We vatten dit ook wel onder professionele identiteit.”

Starten bij AEF

Ten tweede is er het Projectleiderstraject. Oomes: “Deze fase ga je in als je meer gevorderd instapt of wat jaren later binnen AEF toe bent aan het leidinggeven aan een project en hier collega’s aanstuurt. Je krijgt dan ook meer met opdrachtgevers en klanten te maken. Je rol als netwerker wordt steeds groter. Je bewustzijn over het netwerk wordt sterker.”

Ook biedt AEF ontwikkelmogelijkheden voor gevorderde adviseurs. “Dat doen adviseurs deels samen, maar we bieden ook mogelijkheden om opleidingen buiten de deur te volgen”, aldus Van Zoest. “Daarin staat competentieontwikkeling centraal: wil je breed kunnen meedoen in het vak, dan moet je altijd blijven werken aan verschillende competenties.”

AEF Live

Naast de verschillende programma’s en trajecten vinden ieder jaar bovendien vele activiteiten plaats die in het teken staan van leren, ontwikkelen, inspiratie, netwerken en natuurlijk gezelligheid. Zo zijn er de halfjaarlijkse bureautweedaagse, de maandelijkse bureauavond en de laatste vrijdag van de maand is het tijd voor gezamenlijke trainingen en seminars.

En dan is er nog AEF Live, een evenement waarin AEF met zijn netwerk in gesprek gaat over actuele maatschappelijke vraagstukken. “We hebben al meerdere edities van AEF live georganiseerd in de tuin van ons adviesbureau”, vertelt Van Zoest. “Het levert waardevolle gesprekken en discussies op over actuele publieke onderwerpen.”

“AEF Live biedt een gevarieerd programma vol autonome denkers over onderwerpen die ertoe doen, met als doel elkaar aan te zetten tot reflectie en actie, maar ook inspirerende workshops van mensen uit het brede werkveld in de maatschappij”, vult Oomes aan.

Ontwikkelen tot een krachtige adviseur

Eén ding moge duidelijk zijn: bij AEF houden ze niet van stilstand. Adviseurs werken bij het bureau voortdurend aan hun persoonlijke en professionele groei – vanaf hun start tot hun pensioen. Over de manier waarop AEF ze daarin ondersteunt en stimuleert, blijken de adviseurs zeer enthousiast.

Starten bij AEF

“Ik startte bij AEF met werkervaring, maar geen adviseurservaring. Fijn dat je daar met het adviseurstraject meteen goede begeleiding bij krijgt”, laat adviseur Indra Bijl weten. “Verspreid over het jaar kwamen in meerdere sessies hele specifieke adviseursvaardigheden aan bod – erg waardevol.”

“Vanaf je start word je meegenomen in de dynamiek van projecten die ertoe doen”, voegt Alke Nijboer toe, die een jaar geleden begon bij AEF. “Daarbij word je wel in het diepe ingegooid om projecten op te pakken en het gewoon te gaan doen. Dat helpt enorm in het vinden van je eigen weg.”

“Je krijgt meteen de kans veel verantwoordelijkheid te nemen in projecten”, stelt adviseur David Schelfhout. “Daarnaast staat er vanaf dag één een mentor voor je klaar, bij wie je altijd terecht kunt met vragen.”

“Absoluut”, beaamt Bijl, die zichzelf inmiddels alweer bijna acht jaar AEF’er mag noemen. “En je krijgt – ook na je eerste jaar – volop de ruimte om te ontdekken wat bij je past en hoe je je kunt ontwikkelen tot een krachtige adviseur.”