Werken bij AEF: New hires over hun keuze en eerste ervaringen

23 februari 2023 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Andersson Elffers Felix (AEF) heeft de afgelopen maanden ongeveer een dozijn nieuwe organisatieadviseurs mogen verwelkomen binnen de gelederen. Zes van de nieuwkomers vertellen over hun motivatie om te kiezen voor het Utrechtse adviesbureau en delen hun eerste ervaringen.

Merel Frencken sloot zich in augustus aan bij AEF. “Ik heb heel bewust voor AEF gekozen. Ik was op zoek naar een uitdagende baan waar ik de ruimte kreeg om me inhoudelijk te verdiepen in verschillende onderwerpen.”

Dat Merel wilde werken voor de publieke sector was voor haar duidelijk. “Hier zitten de grote maatschappelijke vraagstukken die mij motiveren om aan de slag te gaan.”

Werken bij AEF: New hires over hun keuze en eerste ervaringen

Voordat Merel zich aansloot bij AEF werkte ze als politiek adviseur van Tweede Kamerlid Ockje Tellegen. “In die baan heb ik veel geleerd over het parlementaire werk en de Haagse politiek, en hield ik me onder andere bezig met onderwerpen in de langdurige zorg.”

Na een tijdje ontstond bij Merel de behoefte om zich meer te verdiepen. “Bij AEF doe ik nu onderzoek naar ontschotte financiering in de zorg. Hier hield ik me ook mee bezig in de Tweede Kamer, erg leuk om er nu vanuit een andere rol mee verder te gaan.”

“Overigens werk ik niet alleen aan zorgprojecten”, voegt ze toe. “Bij AEF krijg ik de kans om te ontdekken welke onderwerpen bij me passen. Ik word uitgedaagd om in ieder project scherp te zijn, door continu te reflecteren op wat ik doe. Welke vraag zijn we aan het beantwoorden? Op welke manier voegt dit wat toe? Wat betekent dit voor de maatschappij? Het is inspirerend om samen te werken met mijn collega’s die ieder een eigen perspectief meebrengen.”

Tim Snoeken voegde zich afgelopen oktober bij het 80-koppige team van AEF, na een bachelor in International Business Administration en een master in Politicologie te hebben afgerond.

“Ik heb voor AEF gekozen omdat je hier werkt aan maatschappelijk relevante vraagstukken en je hierdoor écht je steentje kan bijdragen aan een sterkere publieke sector. Een andere reden is de grote variatie aan thema’s bij AEF. Zo werk ik momenteel aan een project voor woningcorporaties in Zuid-Holland, maar tegelijkertijd ook op andere onderwerpen. Die variatie is erg motiverend en uitdagend.”

“De kracht van het bureau is dat we die diverse professionele en persoonlijke achtergronden samenbrengen.”

De “persoonlijke benadering, altijd zoeken naar de vraag achter de vraag en echt willen helpen”, is wat AEF volgens Tim “inspirerend en uniek” maakt. “Met elkaar leveren we aan ieder project kwaliteit en werken we in hoog tempo.”

“Ik kijk ernaar uit om de komende tijd met collega’s aan nieuwe opdrachten te werken en om het werk mij nog meer eigen te maken”, besluit Tim.

Ook Lena Bieleman begon in oktober in de rol van adviseur. Eerder rondde ze twee masters af, in Gezondheidswetenschappen en Social Inequalities. “De sfeer voelde hier direct goed!”, vertelt Lena enthousiast. “Adviseurs bij AEF werken aan projecten in meerdere domeinen of zelfs domeinoverstijgend, dat spreekt mij erg aan.”

Zo werkt ze het ene moment aan een project over integrale kindzorg, waarin ziekenhuis en sociaal domein onderzoeken hoe ze nog beter kunnen samenwerken. En het andere moment verdiept ze zich in de vraag hoe een jeugdhulpregio residentieel wonen op een toekomstbestendige manier kan organiseren. “Die afwisseling geeft mij plezier en maakt het werk voor mij uitdagend.”

Wat Lena bovendien mooi vindt aan AEF is dat “iedereen op een unieke wijze bijdraagt aan maatschappelijke opgaven”. Ze licht toe: “De kracht van het bureau is dat we die diverse professionele en persoonlijke achtergronden samenbrengen, en elk project vanuit verschillende invalshoeken echt kunnen aanpakken.”

“Ik kijk ernaar uit om de komende tijd mijn weg te vinden in de verschillende thema’s en vraagstukken van ons werk en mijn onderzoeksvaardigheden verder aan te scherpen”, besluit Lena.

Renske Kroeze is eveneens sinds zo’n vijf maanden actief bij AEF, in de rol van adviseur. Hiervoor werkte ze als strategisch adviseur en onderzoeker in zowel de private als publieke sector.

“Ik heb gekozen voor AEF om drie redenen: de mensen, het type vraagstukken en het maatschappelijke karakter. Samen met leuke, gedreven en slimme collega’s complexe en strategische vraagstukken aanpakken met maatschappelijk belang, daar krijg ik energie van.”

“De combinatie van fijne collega’s, uitdagende vraagstukken en maatschappelijke impact maakt dat ik nog elke dag erg blij ben met mijn keuze voor AEF!”

De afgelopen maanden hebben dit volgens Renske al bewezen. “Ik werk in kleine en grote teams aan allerlei relevante vragen, waarbij wij met onze analyse helpen om maatschappelijk verschil te maken.”

Zo doet Renske onderzoek naar alternatieve financieringsvormen in het sociaal domein en de zorg. “Met ons advies dragen we bij aan passende financiering van allerlei waardevolle initiatieven, waardoor professionals kunnen doen wat nodig is voor mensen die ondersteuning nodig hebben.”

Ook werkt ze mee aan de toekomststrategie van een grote universiteit. “Hiermee dragen we bij aan het opleiden van de nieuwe generatie in het onderzoeken en aanpakken van maatschappelijke problemen. Deze combinatie van fijne collega’s, uitdagende vraagstukken en maatschappelijke impact maakt dat ik nog elke dag erg blij ben met mijn keuze voor AEF!”, besluit Renske.

Floortje Jorna startte in september bij het Utrechtse adviesbureau. Reeds vanaf maart liep ze al stage bij AEF. “Ik sloot die periode af met het mooie bericht dat ik per september kon beginnen als adviseur.”

Enthousiast blikt ze terug: “Nadat ik op meerdere manieren kennis heb gemaakt met het werken in een overheidsorganisatie, wilde ik graag het adviesvak verkennen.” In het werk bij AEF kan ze haar opgedane onderzoeksvaardigheden combineren met de dynamiek van het adviseren. “En dat geeft mij veel energie!”

“Nieuwsgierig en leergierig zijn gaat samen met veel plezier, en dat maakt AEF voor mij een bijzondere plek om te werken!”

Een van Floortjes redenen om te kiezen voor AEF is dat het bureau “zich onderscheidt door de grote mate waarin AEF’ers zélf de organisatie ontwikkelen.”

Ze licht toe: “Sinds mijn start ben ik daar regelmatig door verrast. AEF bestaat uit een groep mensen met uiteenlopende karakters, die een grote nieuwsgierigheid en leergierigheid met elkaar delen. Er wordt voortdurend gezocht naar manieren om het beste uit elkaar te halen, zodat wij ook onze bijdrage aan vraagstukken scherp houden.” 

“Dit doen we bijvoorbeeld met een Vier De Vrijdag, bureautweedaagse, AEF Live én natuurlijk in de vele projecten waar we dagelijks aan werken. Nieuwsgierig en leergierig zijn gaat samen met veel plezier, en dat maakt AEF voor mij een bijzondere plek om te werken!”

Tot slot Koen van Wijk, die zich in augustus aansloot. “Ik voel me al steeds meer op mijn plek”, begint hij. “Mijn werkpalet is erg afwisselend: van actuele projecten over de opvang van Oekraïners en de nieuwe Asielwet tot aan onderzoeksprojecten over de toekomst van de publieke omroep.”

“Of het advieswerk mij zou liggen vond ik nog even spannend”, vertelt Koen openhartig. “Voor ik bij AEF kwam werken heb ik lang in de academische boeken en denktankrapporten gezeten: ik studeerde en deed onderzoek naar internationale betrekkingen met focus op het Midden-Oosten.”

“Bronnenonderzoek had ik wel onder de knie”, geeft hij aan, “maar ik zocht daarnaast ook nieuwe uitdagingen en wilde in andere typen onderzoek actief zijn. Dat lukt bij AEF volop: de projecten zijn gevarieerd en uitdagend!”

En waar Koen nog steeds regelmatig met zijn neus in de boeken zit, haalt hij ook veel plezier uit de gesprekken die hij voert vanuit de projecten waaraan hij werkt. “Vanuit AEF kom ik op verschillende plekken en spreek ik met mensen in uiteenlopende rollen: van beleidsmakers in grote organisaties tot medewerkers van een kleine gemeente. Met hen werken en via hen achter de schermen kunnen kijken maakt dit werk voor mij verrassend en interessant.”