Fronteer en Strategiemakers samen verder als Elemental

26 mei 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Twee adviesboutiques actief op het vlak van strategie, businessmodelinnovatie en duurzaamheid hebben de krachten gebundeld. Fronteer en Strategiemakers gaan samen verder als Elemental.

Door de fusie van gelijken – zowel Fronteer als Strategiemakers had zo’n 20 medewerkers – ontstaat een bureau met een team van ruim 40 professionals. De focus van Elemental ligt op strategische verduurzaming van bedrijven – van het ontwikkelen van groene productportfolio’s en het verduurzamen van organisaties tot het opzetten en faciliteren van ecosystemen en coalities die samenwerken aan SDG’s.

“Elemental is opgericht om organisaties te ondersteunen bij het vinden van hun rol in de duurzame transitie en hen daarheen te bewegen”, aldus James Veenhoff, voormalig partner bij Fronteer en nu partner bij Elemental. “Door zich te concentreren op co-creatie en transformatie, begeleidt Elemental organisaties om impact te maken die ten goede komt aan de maatschappij en de planeet.”

Fronteer en Strategiemakers samen verder als Elemental

Hiërarchie van werkzaamheden

Elemental is een initiatief van de vier oprichters van de fuserende firma’s – James Veenhoff, Martijn Pater (Fronteer), Ferry van Halem en Pascal van de Poll (Strategiemakers) – en associate partner Babke Hogenhuis (Fronteer).

Van de Poll benadrukt dat Elemental een volledig platte organisatie is. “Elemental is holacratisch georganiseerd – waarbij er geen hiërarchie van mensen is, maar van werkzaamheden. Er zijn vijf leads die de dagelijkse organisatie coördineren. Samen met hen vormen wij als oprichters de zogenaamde Greenhouse, die maandelijks bij elkaar komt voor reflectie en strategische afstemming. De organisatie is van de medewerkers en daarmee moedigen we initiatief en ondernemerschap aan.”

Ook Marianne Thieme, oprichter van de Partij voor de Dieren, kon zich helemaal vinden in de missie en het organisatiemodel van Elemental. Ze sloot zich onlangs aan bij het splinternieuwe kantoor.

“Naast mijn publieke rol als opiniemaker denk ik al geruime tijd mee met organisaties die graag een ‘force for good’ willen worden voor planeet en samenleving”, zegt ze daarover. “Samen met de gedreven talenten die bij Elemental werken, denk en doe ik graag mee. We hebben écht genoeg gepraat over verduurzamen, nu komt het erop aan de daad bij het woord te voegen.”

De grootste uitdaging die er is

Veenhoff en Van de Poll zijn het daar roerend mee eens. Bijdragen aan wat zij beschouwen als “’s werelds grootste uitdaging voor de komende decennia” is wat het bureau en zijn mensen drijft.

“Ruim een halve eeuw spreken beslissers nu al over duurzaamheid”, aldus Veenhoff. “Ondertussen stoot de wereld meer CO2 uit dan ooit tevoren. Volgens het laatste rapport van het IPCC zijn de komende zeven jaar cruciaal.”

“We helpen bij het werkend krijgen van de purpose. Daar staan we voor.”

“Organisaties moeten strategisch aan de slag met duurzaamheid”, vult Van de Poll aan. “Hoe laat je je organisatie bloeien, in plaats van groeien? Welke toekomstscenario’s voorzie je voor je bedrijf als je met open vizier naar je businessportfolio kijkt en beoordeelt wat donkergroen is, lichtgroen en wat grijs? Maak een transitieplan waarmee je laat zien hoe je positieve impact gaat maken op alle stakeholders, met nadruk op planeet en maatschappij.”

Hierbij komen vele fundamentele vragen aan de orde, die raken aan de kern van de organisatie, legt Van der Poll uit: “Welke niet-financiële waarden ga je creëren en hoe staan die in verhouding tot financiële doelen? Is maximalisatie van winst nog wel een gewenst streven? En als je in de spiegel kijkt: heb je écht een purpose en – als je die al hebt – heb je dan ook de duurzame organisatie met bijbehorend leiderschap gecreëerd die dit kan en durft waar te maken?”

“Dit zijn vragen die elke directie en elke board zichzelf moet stellen”, geeft Veenhoff aan. “En wij helpen ze in hun denk- en doe-proces. Want er moet meer beweging komen.”

Naast het meedenken over de strategie, ondersteunt Elemental dus ook in de stappen die daarop volgen – bij het waarmaken van de duurzame ambities. “We helpen bij het werkend krijgen van de purpose. Daar staan we voor”, aldus Van der Poll. “We pakken met onze klanten de handschoen op en zetten samen elke dag stappen naar een betere wereld.”

De daad bij het duurzame woord

En wie anderen adviseert moet zelf wel het goede voorbeeld geven, dus staat duurzaamheid ook binnen Elemental voorop. Het bureau is momenteel druk bezig met het in de wacht slepen van een B Corp-certificering, voorganger Fronteer droeg het label al sinds 2020.

“Elemental streeft naar een duurzame wereld en heeft daarom een innovatieve financiële structuur”, legt Veenhoff uit. “Onze winsten zijn begrensd tot een maximum. Alle winsten daarboven vloeien door in de Elemental Foundation, die zelfstandig opereert en de winsten uit Elemental inzet voor impactvolle initiatieven, zoals ondersteuning van goede doelen, het opzetten van nieuwe non-profit ondernemingen en meer.”