Sea Ranger Service haalt geld aan boord voor nieuw zeilschip

12 mei 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sociale onderneming Sea Ranger Service heeft financiering binnengehaald voor een nieuw zeilschip.

Met het nieuwe zeilschip wil Sea Ranger Service binnen zes tot negen maanden op de Noordzee verschillende onderzoeken gaan uitvoeren. Met de inzichten die daaruit voortkomen, kan onder andere de biodiversiteit worden verbeterd – één van de doelen van Sea Ranger Service.

Zo wil de organisatie tot 2040 bij elkaar opgeteld minimaal één miljoen hectare aan natuur in zee herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanplanten van zeegrasvelden. Deze hebben een grote positieve impact op de biodiversiteit, omdat tal van dieren – zoals kleine visjes – zich in het zeegras kunnen verschuilen voor roofdieren.

Sea Ranger Service haalt geld aan boord voor nieuw zeilschip

De organisatie heeft daarnaast als missie om maar liefst 20.000 jongeren klaar te stomen voor een carrière in de maritieme sector. Zo kunnen jongeren een negendaagse training volgen bij Sea Ranger Service. Na afronding daarvan maken ze kans om bij de organisatie te gaan werken als natuurbeschermer.

Het nieuwe zeilschip zal worden ingezet voor deze trainingen en voor het bevorderen van de biodiversiteit in de Noordzee. Daarnaast zal het gebruikt worden om Nederlandse en Britse overheden te assisteren bij het beheren van hun territoriale wateren. Het huidige schip van Sea Ranger Service wordt daar nu ook al voor ingezet.

Het nieuwe schip wordt gebouwd op een werf nabij de Rotterdamse haven. In 2024 gaat het te water, zegt Wietse van der Werf, CEO van Sea Ranger Service. “Het wordt een zéér duurzaam en innovatief schip: door zijn zeilen heeft het een uiterst lage CO2-uitstoot. Daarnaast vormt het een goedkoop alternatief voor het leveren van offshore-diensten.”

Financiering

De financiering voor de bouw van het nieuwe zeilschip is afkomstig van de Triodos Sustainable Finance Foundation (onderdeel van Triodos), NESEC Ship Finance (een financieringsinstelling voor de scheepvaart) en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH, een fonds van Noord-Holland).

Thomas Ticheloven, vanuit KplusV werkzaam als Investment Manager bij het PDENH, zegt: “Wat ons zo aantrok is de absolute noodzaak voor fossielvrije maritieme activiteiten. De Sea Ranger Service omvat de sterke combinatie van een duurzame aanpak, sociale impact maken en ook het voortouw nemen in een nieuwe markt. Dat maakt het voor ons erg aantrekkelijk.”

“We zijn zeer verheugd met deze financieringsovereenkomst”, geeft Van der Werf aan. “We hebben de afgelopen jaren via diverse overheidscontracten laten zien dat er een grote behoefte is om de effecten van klimaatverandering op onze zeeën te meten en de biodiversiteit te herstellen.”

De financieringsopzet is vrij uniek, omdat het verbeteren van de biodiversiteit in de zee tot voor kort werd gefinancierd door overheden of filantropen. “Door dit project geldt dat intussen dus ook voor een bank, een semipubliek investeringsfonds en een private investeerder die zich richt op de maritieme sector”, aldus Ticheloven.

Investeren in duurzaam

De afgelopen maanden heeft het PDENH geld gestoken in uiteenlopende organisaties die de maatschappij proberen te verduurzamen. Zo investeerde het onder andere in telecombedrijf Fairphone (dat €49 miljoen ontving om zijn activiteiten verder uit te breiden) en in e-deelbakfietsenbedrijf Cargoroo (het bedrijf kreeg €10 miljoen voor verdere groei).