Batterijenbedrijf E-magy haalt miljoenen aan groeikapitaal binnen

01 mei 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Nederlandse batterijenbedrijf E-magy heeft €20 miljoen opgehaald. Een deel van dat geld is afkomstig uit het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, dat wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.

E-magy gaat het groeikapitaal gebruiken om zijn activiteiten op te schalen, zegt CEO Casper Peeters. “Het geld zal ons helpen bij de overgang van onze huidige pilotfaciliteit naar een productielijn met een hogere capaciteit, zodat we voldoen aan de groeiende vraag naar batterijen.” 

Het in 2013 opgerichte E-magy ontwikkelt innovatieve batterijen. De nieuwste batterijen van het bedrijf zijn gemaakt van een siliciummateriaal, waardoor de energiedichtheid (aantal kWh per kilogram) 40% hoger ligt dan bij grafietbatterijen. Daarnaast laden de nieuwe batterijen ook sneller op. 

Batterijenbedrijf E-magy haalt miljoenen aan groeikapitaal binnen

Bovendien is de technologie van E-magy gemakkelijk schaalbaar. Het materiaal dat gebruikt wordt is zogenaamd metallurgisch silicium en dat is betrekkelijk goedkoop, in grote overvloed beschikbaar en eveneens milieuvriendelijk, laat Peeters weten. 

“Het siliciummateriaal van E-magy is ook compatibel met de bestaande productieprocessen van lithium-ion-batterijen en de geïnstalleerde fabrieksapparatuur, waardoor onze nieuwe batterijenoplossing gemakkelijk te gebruiken is en een laag risico met zich meebrengt.” 

E-magy zal de miljoenen euro’s verder gaan gebruiken om zijn engineeringteam uit te breiden met extra batterijwetenschappers en applicatie-ingenieurs.

Verdeelsleutel

Van het bedrag dat E-magy heeft ontvangen is ongeveer €5,5 miljoen afkomstig uit het nationale groeifondsprogramma NXTGEN HIGHTECH, dat als doel heeft om de Nederlandse economie structureel en duurzaam te laten groeien. Dit deel van het groeikapitaal is een subsidie. 

De overige €15 miljoen is een investering. Deze is naast het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) ook afkomstig van investeerders Hydro, SHIFT Invest, Invest-NL en Rubio.

Anthony Viellevoije, vanuit StartGreen Capital als investment director werkzaam bij het PDENH, laat weten: “We hebben E-magy al eerder ondersteund en zijn er trots op dat het team blijvend zijn mijlpalen in de technologische ontwikkeling en de nodige bewijsvoering voor schaalvergroting weet te behalen. Het bedrijf is goed op weg om zijn impactvolle technologie te commercialiseren.”

Investeren in duurzame innovatie

Sinds de lancering 2014 investeert PDENH – dat wordt geleid door Bart Blokhuis van KplusV – in tal van duurzame en innovatieve bedrijven. Zo ontving telecombedrijf Fairphone afgelopen februari een kapitaalinjectie van €49 miljoen om zijn activiteiten uit te breiden. Een deel van dat bedrag is afkomstig uit het PDENH. 

Begin dit jaar stak het PDENH ook geld in e-deelbakfietsbedrijf Cargoroo. Daarmee wil het bedrijf onder andere het aantal steden waarbinnen het actief is versneld vergroten. Ook gaat Cargoroo het aantal e-deelbakfietsen verhogen in steden waar het reeds actief is.