Duurzaam telefoonbedrijf Fairphone haalt miljoeneninvestering binnen

15 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Nederlandse telecombedrijf Fairphone heeft een investering van €49 miljoen binnengehaald. Dat geld is onder meer afkomstig uit het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, dat beheerd wordt door KplusV.

“Ik wil alle aandeelhouders bedanken die ons door de jaren heen hebben gesteund”, zegt Eva Gouwens, CEO van Fairphone. “Met een groeiende basis van op de missie afgestemde investeerders, zullen we het bewustzijn voor eerlijkere elektronica verder vergroten en de groei van ons bedrijf en de impact ervan versnellen.”

Fairphone – dat werd opgericht in 2013 – is een organisatie die als doel heeft om op een zo’n eerlijk mogelijke manier smartphones te maken. Hierbij focust het bedrijf op het minimaliseren van de klimaatimpact (van de productie) en daarnaast op het op een maatschappelijk verantwoorde manier verkrijgen van grondstoffen.Nederlands telefoonbedrijf Fairphone haalt miljoeneninvestering binnenOngeveer tien jaar geleden werd de eerste telefoon van Fairphone geïntroduceerd. Dat gebeurde via een crowdfundingproject. Toen vijfduizend toestellen in de voorverkoop waren verkocht, startte de productie ervan. De eerste telefoon kostte destijds €325, waarvan €185 was bestemd voor het maakproces (zoals het loon van werknemers).  

Eind 2021 kwam de vierde generatie smartphone van het bedrijf op de markt. Dit toestel draait op de nieuwste versie van Android en is klaar voor het hypersnelle 5G-netwerk, vertelt Gouwens. “Fairphone heeft zich de afgelopen jaren kunnen transformeren van een sociale beweging naar een succesvol missiegedreven bedrijf.”

Groeiproces versnellen

De komende jaren wil Fairphone zijn activiteiten uitbreiden. En het liefst zo snel mogelijk, waar financiering voor nodig is. Een internationaal consortium – dat onder andere bestaat uit het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) – stelt Fairphone in staat om deze ambitie te verwezenlijken. 

In totaal hebben de investeerders €49 miljoen bijeengebracht. Dat geld zal Fairphone ook gebruiken om delen van zijn supply chain eerlijker in te richten. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op plekken waar grondstoffen vandaan komen, zoals Afrikaanse mijnen. 

Daarnaast zal het smartphonebedrijf de miljoenen ook gaan inzetten om zijn productontwikkeling en klantenservice te optimaliseren, zodat gebruikers hun toestellen langer kunnen gebruiken – wat uiteraard zeer duurzaam is. Verder wordt het geld ook gebruikt om eerdere leningen af te betalen.

Trotse partners

Naast het PDENH, zijn semioverheidsbedrijf Invest-NL, duurzaamheidsfonds SIF (van ABN AMRO) en investeerder Quadia eveneens onderdeel van het internationale consortium, vertelt Thomas Ticheloven, die vanuit adviesbureau KplusV het PDENH beheert als fondsmanager. 

“We zijn trots om Fairphone te ondersteunen bij het verder uitbouwen van de markt in duurzame, eerlijke elektronica van hoge kwaliteit. Ook het streven naar het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, de werknemerstevredenheid en de toeleveringsketen, past perfect in de visie van PDENH.” 

Het is overigens niet de eerste keer dat het PDENH investeert in een Nederlands bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt. Zo ontving e-deelbakfietsbedrijf Cargoroo begin dit jaar €10 miljoen om het aantal steden waarin het actief is in een versneld tempo te verhogen. En deel van dat bedrag was afkomstig van het participatiefonds.