E-deelbakfietsbedrijf Cargoroo krijgt miljoenen aan groeikapitaal

03 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

E-deelbakfietsenbedrijf Cargoroo heeft €10 miljoen aan groeikapitaal gekregen. Dat geld is onder meer afkomstig uit het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, dat beheerd wordt door KplusV en StartGreen Capital.

“Met deze investering kunnen we samen een grote volgende stap maken in onze missie: het leefbaarder, gezonder en veiliger maken van steden in binnen- en buitenland”, zegt Erik de Winter, CEO en co-founder van het van huis uit Nederlandse Cargoroo, dat in 2019 werd opgericht.

Het concept van Cargoroo is vergelijkbaar met dat van tal van aanbieders van bijvoorbeeld elektrische deelscooters en deelsteps. Via een applicatie op een smartphone kan een e-deelbakfiets worden gevonden en ontgrendeld, waarna een ritje kan worden gemaakt, dat direct via de app wordt betaald.  

E-deelbakfietsbedrijf van Cargoroo

Inmiddels zijn de elektrische deelbakfietsen van Cargoroo in meer dan tien steden te vinden. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Nijmegen. In het buitenland vindt men de gele e-bakfietsen onder meer in Antwerpen, Manchester en Berlijn.

Expansiedrift

Met het opgehaalde geld wil Cargoroo deels het aantal steden waarbinnen het actief is versneld vergroten. Zo zal het bedrijf zijn e-deelbakfietsen volgend jaar in meerdere Duitse steden introduceren. “Verder wordt het concept in Frankrijk in Lyon gelanceerd”, aldus De Winter.

Daarnaast gaat Cargoroo in andere Europese steden die al bekend zijn met het deelconcept het aantal e-deelbakfietsen verhogen. Dat geldt onder meer voor Berlijn en Antwerpen, waar de aanwezigheid van Cargoroo de komende tijd dus verder zal groeien.

Op één lijn

“De investeerders brengen niet alleen kapitaal, maar ook een schat aan ervaring en kennis met zich mee op het gebied van de deeleconomie, de publieke sector en mobiliteit”, laat De Winter weten. “Daarbij liggen we volledig op één lijn in onze visie en waarden.”

“De deelbakfiets is een serieus alternatief voor het autogebruik in de dichtbevolkte Europese binnensteden”, aldus Joost de Waard, vanuit KplusV werkzaam als fondsmanager van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. “Wij geloven dat Cargoroo als marktleider in staat is om dit concept op grote schaal uit te rollen.”

Naast het regionale fonds heeft investeerder The Sharing Group zich ook verbonden aan Cargoroo. Dat geldt eveneens voor durfkapitalist Fairtree Elevant Ventures, die reeds aan boord was. Bij elkaar opgeteld legt het drietal ruim €10 miljoen in om het e-deelbakfietsbedrijf te ondersteunen in zijn ambities.

“Op het gebied van deelmobiliteit is MyWheels het bekendste merk in onze portfolio”, zegt Joost van Rooij, CMO van The Sharing Group. “De investering in Cargoroo sluit hier naadloos op aan: beide concepten dragen bij aan minder auto’s in de straat en meer leefbaarheid.”

“Samen met de twee andere investeerders, met wie we allebei graag samenwerken, hebben we er alle vertrouwen in dat Cargoroo doorgaat met opschalen van zijn dienstverlening over het gehele Europese continent”, vertelt David Evans, Managing Director van Fairtree Elevant Ventures.