KplusV ondersteunt versterking circulaire economie Stedendriehoek

22 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

De Stedendriehoek – bestaande uit zeven Gelderse en één Overijsselse gemeente – zet flink in op circulariteit. Adviesbureau KplusV, Hogeschool Saxion en werkgeversorganisatie VNO-NCW helpen de regio hierbij.

De drie organisaties ondersteunen de Stedendriehoek – waar Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen onder vallen – bij het management en de uitvoering van een programma dat in de regio gevestigde maakbedrijven circulair moet maken.

Inmiddels hebben vier ondernemingen een financiële bijdrage ontvangen vanuit het programma. In totaal gaat het om €687.000. Dat is 50% van de totale projectkosten van de vier bedrijven, die individueel maximaal €200.000 hebben ontvangen.

KplusV ondersteunt versterking circulaire economie Stedendriehoek

Met het geld kunnen de bedrijven hun productieproces circulair maken. Daardoor verbruiken ze veel minder fossiele brandstoffen en grondstoffen. Ook moet een flinke reductie van de CO2-uitstoot worden gerealiseerd.

Vier projecten

In het project Circular Roofing gaat dakbedekkingsbedrijf Leadax zijn activiteiten nog verder verduurzamen. Het bedrijf ontwikkelt duurzame dakbedekking, waarbij een onbenutte plastic afvalstroom als grondstof wordt ingezet. Het gaat nu verder investeren in ketenintegratie en doorontwikkeling van het product.

Isolatiespecialist Warmteplan gaat met het project CircuFloc een circulair product op de markt brengen met een zeer goede isolatiewaarde, dat schaalbaar is in productie en betaalbaar voor de consument. Dat moet jaarlijks een reductie van meer dan 1 miljoen kilogram aan primaire grondstoffen opleveren.

Kunststofbedrijf BioPanel gaat zijn biobased plaatmateriaal aan het einde van de levensduur upcyclen naar nieuw plaatmateriaal. Het materiaal is gemaakt uit snel hernieuwbare, plantaardige grondstoffen, stoot tot 99% minder CO2 uit dan regulier gebruikte materialen en is nagenoeg CO2-vrij produceerbaar. “Met dit project kunnen we onze circulariteit echt vorm gaan geven”, aldus Fred van Schoonhoven van BioPanel.

In het project Waterronde Eerbeek, tot slot, bouwt Industriewater Eerbeek een pilotinstallatie, als onderdeel van een proces dat in 2029 moet resulteren in volledig circulair watersysteem voor vier papierfabrieken. Dat moet leiden tot een 100% reductie van grondwater – de primaire grondstof voor de fabrieken. Dit levert een potentiële besparing op van 6,6 miljard liter grondwater per jaar.

Nieuwe subsidieronde volgt

Eind vorig jaar dienden de vier bedrijven hun aanvragen in, waarna deze werden beoordeeld op basis van uiteenlopende circulariteitscriteria. Begin dit jaar werden de subsidies officieel toegekend. Later dit jaar gaat het Stimuleringsfonds weer open voor nieuwe aanvragen van maakbedrijven.

KplusV geldt als expert op het gebied van (duurzaamheids)subsidies. Begin dit jaar ontving e-deelbakfietsbedrijf Cargoroo €10 miljoen om het aantal steden waarin het actief is in een versneld tempo te verhogen. En deel van dat bedrag was afkomstig uit het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), dat wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.

Ook de Nederlandse telefoonmaker Fairphone ontving afgelopen maand een bijdrage uit het fonds. “We zijn trots om Fairphone te ondersteunen bij het verder uitbouwen van de markt in duurzame, eerlijke elektronica van hoge kwaliteit”, aldus Thomas Ticheloven, vanuit KplusV actief als investeringsmanager bij PDENH.