KplusV zet duurzame en sociale ambities kracht bij met B Corp-certificering

30 september 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KplusV werkt al jaren aan een duurzame, sociale en innovatieve toekomst, zowel voor medewerkers en opdrachtgevers als de samenleving. Met het behalen van een B Corp-certificering zet het bureau zijn ‘business for good’-ambities verder kracht bij.

Een B Corp-certificering is een duurzaamheidskeurmerk voor bedrijven. Met het keurmerk kunnen bedrijven aantonen dat ze op zowel op sociaal als duurzaamheidsgebied vooroplopen in de markt en voldoen aan strenge eisen die gesteld worden door B Lab, het bedrijf achter de B Corp-beweging.

Om de certificering te verkrijgen moet een bedrijf voldoen aan strenge toelatingsvoorwaarden. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 5.000 B Corps. Nederland telt momenteel rond de 125 B Corps, waaronder Dopper, Tony’s Chocolonely, Mud Jeans en nu dus ook KplusV.

KplusV - Overall B Impact Score

“We zetten ons vol in voor een duurzame, sociale en innovatieve toekomst en dagen onszelf en de markt continu uit om te blijven verbeteren. De B Corp-certificering sluit hier naadloos bij aan”, aldus Hendrik van der Meulen, algemeen directeur van KplusV. “We zijn trots nu onderdeel te zijn van een wereldwijde gemeenschap van B Corps die werkt aan een positieve impact op mens en maatschappij.”

De B Corp-certificering neemt de gehele bedrijfsvoering onder de loep, van het ESG-beleid en de supply chain- en inkoopactiviteiten tot de manier waarop transparantie wordt verschaft ten aanzien van de prestaties of hoe er aan non-profits en community building wordt bijgedragen. Om het B Corp certificaat te krijgen dienen organisaties zich te onderscheiden op zowel sociaal- als duurzaamheidsgebied.

Impact bij klanten

Een greep uit enkele voorbeeldprojecten. KplusV heeft verschillende gemeenten geholpen met onder andere het stimuleren van circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen, afvalscheiding, de energietransitie en duurzame mobiliteit. Op centraal overheidsniveau heeft het bureau onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geholpen met beleid voor het verduurzamen van de textielketen.

En in de private sector werkte KplusV met het mkb en startups en scale-ups aan het verbeteren van hun impact, en met sociale ondernemingen aan professionalisering.

Samen werken aan verbetering

Een van de pluspunten van de B Corp-certificering is volgens Van der Meulen dat B Corps behoren tot een gemeenschap waarbinnen continu leren centraal staat. Want, ondanks dat KplusV een score van maar liefst 96.7 op 100 wist te behalen (de gemiddelde score voor bedrijven die het B Corp Assessment voltooien is rond de 50), “blijft er altijd iets te verbeteren.”

“Met de certificering starten we een proces om ons scherp te houden en onze impact transparant en inzichtelijk te maken. De B Corp-certificering helpt ons ook om meer eigenaarschap en betrokkenheid in ons team te creëren, door de transparante manier van communiceren.”

“Als je vanuit intrinsieke motivatie werkt aan duurzaamheid, transparantie en verantwoord ondernemen, is B Corp een mooie objectieve manier om je te inspireren en niet opnieuw het wiel uit te hoeven vinden. Als mensen hun lessons learned willen delen of met ons willen sparren, nodig ik ze dan ook vooral uit om dat te doen. Zo bouwen we samen aan een duurzame, sociale en innovatieve toekomst.”

Met zijn certificering voegt KplusV zich bij een select groepje Nederlandse adviesbureaus dat zich B Corp mag noemen. Eerder verwierven onder meer Kirkman Company, P2, FronteerBeen Management Consulting en Eurekon het keurmerk.