Apto Architects en Kurtosis lanceren De Omgevingschecker

01 mei 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Architectenbureau Apto Architects en data-adviesbureau Kurtosis zijn bezig met de ontwikkeling van De Omgevingschecker. De nieuwe tool biedt overheden en projectontwikkelaars datagedreven inzicht in gebiedsontwikkeling, zodat het vaak trage proces kan worden versneld.

Nederland heeft een ambitieuze woningbouwopgave, maar de stap naar uitvoering blijkt in de praktijk weerbarstig. Verschillende redenen liggen hieraan ten grondslag, van stikstof en het tekort aan bouwpersoneel tot het kunnen voldoen aan de nieuwe Omgevingswet.

Een van de grote vertragende factoren in het realiseren van plannen is het complexe toetsingsproces bij gemeenten voor het bekijken en goedkeuren van bouwaanvragen.

Apto Architects en Kurtosis lanceren De Omgevingschecker

“Ambtenaren zijn veel tijd kwijt om een bouwaanvraag te beoordelen”, zegt Milan Bergh, medeoprichter en partner van Apto Architects. “De manier waarop de processen voor ruimtelijk ordening worden uitgevoerd kunnen veel efficiënter.”

Apto zag het zelf recentelijk in de praktijk. Tijdens een onderzoek naar verdichting van bedrijventerreinen ontdekte het architectenbureau samen met uitvoeringspartner Kurtosis dat er geen integraal systeem is dat alle gebiedsdata eenvoudig in kaart brengt. Kortom, veel tijd gaat verloren aan het creëren van inzicht en overzicht.

Kurtosis en Apto Architects besloten samen de handschoen te pakken, en ‘De Omgevingschecker’ was geboren. “De Omgevingschecker verzamelt alle planologische procedures, vergunningen, vereiste onderzoeken en plankaarten op één overzichtelijke plek en maakt vervolgens een beoordelingsrapport op basis van open data”, legt Wolter van Dam uit, partner bij Kurtosis. “Kortom: zoveel mogelijk geautomatiseerde dataverzameling en toetsing waardoor het hele proces veel efficiënter en integraler wordt.”

De Omgevingschecker biedt uitkomst voor alle partijen die betrokken zijn in het plannings- en aanvraagproces voor bouwopgaven, zoals landelijke en provinciale overheden, gemeenten en projectontwikkelaars.

Op 25 mei wordt een eerste versie van de tool gepresenteerd tijdens de Slimme Stad Parade in ’s-Hertogenbosch. Tijdens Provada medio juni wordt de tool getoond aan professionals in het vastgoedsegment.