Boer & Croon versterkt pensioenpropositie met Stephan Linnenbank

26 april 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Stephan Linnenbank heeft zich aangesloten bij Boer & Croon. Als Associate Partner gaat hij de pensioenbranche ondersteunen bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel.

Met Linnenbank haalt Boer & Croon goede bekende in consultingwereld aan boord. Na zijn carrière af te trappen in de marketing stapte hij in 2000 over naar de adviesbranche.

Hij werkte jaren voor de consultingtak van EY. Vervolgens voegde hij zich bij Atos Consulting, waar hij als partner verantwoordelijk was voor verzekeringen en pensioenen. Ook gaf hij leiding aan de Financial Services-praktijk van Sia Partners in de Benelux, waarna hij de afgelopen jaren actief was als zelfstandig adviseur.

Stephan Linnenbank, Associate Partner, Boer & Croon

Bij Boer & Croon versterkt Linnenbank de Finance & Technology Solution. Daarbij richt hij zich in het bijzonder op de pensioensector, die een ongekende transformatie te wachten staat.

“In de komende 5 jaar gaat de pensioensector meer veranderingen meemaken dan in de afgelopen 25 jaar”, geeft Linnenbank aan, die als adviseur en toezichthouder (momenteel is hij voorzitter van de RvC van Aegon Cappital en lid van de toezichtraden van Pensioenfonds Capgemini, Pensioenfonds SABIC en Museum Speelklok) een brede kijk heeft op de ontwikkelingen in de pensioensector.

Terwijl deze sector aan de vooravond staat van het nieuwe pensioenstelsel, is het Nieuwe Pensioencontract momenteel nog altijd niet door de Eerste Kamer geloodst. “Dus de algemene houding is: ‘zodra de wet niet door de Eerste Kamer is aangenomen en gepubliceerd in het Staatsblad, gaan wij geen project van een paar miljoen starten’”, ziet Linnenbank.

Hij waarschuwt echter voor deze afwachtende houding: “De einddatum verandert niet. Nog altijd moet op 1 januari 2027 iedereen klaar zijn. Terwijl er enorm veel moet gebeuren. De sociale partners moeten allerlei besluiten nemen over de nieuwe pensioenregeling. Fondsbestuurders moeten aan de slag met de communicatie naar hun deelnemers.”

“Er valt heel wat uit te leggen”, zegt hij daarover. “Want er is straks ineens veel te kiezen. De AFM gaat de pensioenorganisaties wijzen op hun zorgplicht, want het risico bestaat dat mensen zichzelf klem gaan zetten omdat zij de gevolgen van hun keuze niet kunnen overzien.”

Een andere cruciale succesfactor is datakwaliteit. “Op het moment dat je van het ene stelsel naar het andere gaat, moet je er wel voor zorgen dat je administratie historisch op orde is. Daar zitten alle persoonsgegevens van de afgelopen 30 jaar in. Nu moet worden onderzocht of die allemaal correct zijn.”

En dan zijn nog de IT-component én de gerelateerde schaarste in de benodigde professionals. “Vrijwel iedereen werkt met oude IT-systemen, vaak gebouwd in programmeertalen die allang niet meer worden gebruikt. Iedereen is nu bezig met het vernieuwen van systemen en het automatiseren van processen. Iedereen heeft nu op hetzelfde moment dezelfde schaarse specialisten nodig.”

“Daar komt bij dat vermogensbeheerders allerlei zaken moeten veranderen”, legt hij uit. “Want in het kader van ESG moet men op een andere wijze gaan rapporteren, dus alle producten moeten tegen het licht worden gehouden.”

Kortom: de gehele sector staat voor een ongekende megaoperatie. “De uitdaging in de hele sector – en dan heb ik het over zowel verzekeraars, vermogensbeheerders, banken, pensioenfondsen als pensioenuitvoerders – is gigantisch.”

“Er moeten enorm veel keuzes worden gemaakt. We gaan in de komende jaren veel consolidaties zien. Pensioenfondsen moeten bedenken of ze zelfstandig nog bestaansrecht hebben of moeten samengaan met andere.”

Genoeg te doen dus voor Linnenbank en het Finance & Technology-team de komende jaren. “Ik denk dat we als Boer & Croon op veel vlakken een bijdrage kunnen leveren. Wij lossen dingen op en maken onszelf weer overbodig.”