Ecorys: Kunduz akkoord legt bom onder profvoetbal

21 september 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Kunduz-akkoord dat er nu ligt zou rampzalige gevolgen hebben voor het Nederlandse profvoetbal. Uit berekeningen van Ecorys blijkt dat de verschillende maatregelen een tegenvaller van ruim €50 miljoen zou opleveren in 2013. In de jaren daarna verwacht het adviesbureau een structurele kostenverhoging van minimaal €35 miljoen per jaar.
 
Na de formatie van een nieuwe regering zal blijken in hoeverre het Lenteakkoord wordt ingevoerd.
 
Politiekosten
De overheid wil de inzet van politie rond wedstrijden gaan doorberekenen aan de clubs. Deze discussie speelt al dertig jaar, maar elke keer ontsprongen de clubs de dans. Uit de analyse komt naar voren dat dit resulteert in een extra kostenpost van €30 miljoen komend seizoen voor de betaald voetbalclubs in Nederland.
 
Belastinghervormingen
Daarnaast heeft de overheid plannen om verschillende belastinghervormingen door te voeren. Er vallen twee maatregelen binnen het akkoord die effect hebben op de voetbalclubs. Zo komt er een crisisbelasting voor inkomens boven €150.000 en gaat de belasting op excessieve beloningen van 30% naar 75%. De werkgeversheffing van 16% kost de betaaldvoetbalclubs in 2013 in zijn totaliteit €16,5 miljoen, waarbij het leeuwendeel van de rekening terechtkomt bij de grote clubs.
 
Rekening bij voetbalclubs en supporters
Bestuurders van voetbalclubs hebben in de afgelopen weken meerdere malen hun zorgen geuit over de effecten van het voorgestelde pakket maatregelen. "Het Kunduz-akkoord gaat de clubs en hun supporters heel veel geld kosten. In het geval van Ajax kan dat zeker €4 miljoen zijn” zegt Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax. FC Twente topman Joop Munsterman vult aan: “Ik maak mij hier, net als alle andere clubs, grote zorgen om. De financiële en de sportieve toekomst van het betaalde voetbal komt in het geding".
 
Munsterman meent bovendien dat de supporters, en dus het volk, uiteindelijk gestraft zal worden door de plannen van de politiek: "Voor BVO’s is het vrijwel onmogelijk om hier direct op te anticiperen waardoor deze kosten, om niet in financiële problemen te raken, noodgedwongen op de supporters moeten worden verhaald. In het geval FC Twente kan dat zomaar tussen de €50,- en €80,- per seizoenskaart betekenen”.