BlinkLane Consultancy Traineeship: Tips ter voorbereiding

06 april 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Ieder jaar verwelkomt BlinkLane Consulting een lichting nieuwe trainees. Ben je ook geïnteresseerd, maar nog op zoek naar tips ter voorbereiding? Drie voormalige trainees – die inmiddels werkzaam zijn als consultant bij BlinkLane Consulting – delen tips om goed beslagen ten ijs te komen.

Stan Centen, Simon Atteveld en Max van Haarlem doorliepen alle drie succesvol het traineeship bij BlinkLane Consulting, een Amsterdams adviesbureau gespecialiseerd in transformatieconsulting. Het eenjarige programma van BlinkLane staat bekend als een van de meest populaire traineeships in de consultancy.

Het BlinkLane Consultancy Traineeship kent een uitgebreid trainingsprogramma, waarnaast de deelnemers werken aan uitdagende consultancyopdrachten. Met als uiteindelijke doel starters klaar te stomen voor het echte werk als consultant.

BlinkLane Consultancy Traineeship: Tips ter voorbereiding

De volgende lichting van het traineeship start in september van dit jaar. Tot eind april kunnen kandidaten zich nog aanmelden. Alvorens zij dat doen, kan het echter zinvol zijn om eerst de onderstaande tips van Stan, Simon en Max ter harte te nemen. Waardevolle tips die voortkomen uit hun eigen ervaringen.

Wat is de beste manier om je op de sollicitatie voor het traineeship voor te bereiden?

Stan: “Het eerste wat in me opkomt is om je eigen verhaal en motivatie voor het werken in de consultancy (en bij BlinkLane) helder te krijgen. Dat zorgt ervoor dat je boeiende gesprekken kunt voeren en je huidige overtuigingen en meningen kunt uitdagen. Bovendien helpt het om onze website te bekijken en gerelateerde blogs te lezen om een zo goed mogelijk beeld van onze organisatie te krijgen.”

“Verder raad ik aan om andere BlinkLane-artikelen te lezen op Consultancy.nl en onze sociale media-pagina’s (LinkedIn en Instagram). Deze quickscan helpt je om onze businessprincipes, waarden, soorten opdrachten en klanten beter te begrijpen.”

“En, nog belangrijker, kom voorbereid naar het gesprek! Zorg dat je zelf ook een aantal vragen stelt waarop je graag antwoord wilt krijgen. Het sollicitatiegesprek is immers tweerichtingsverkeer, met andere woorden: de match dient van twee kanten te komen. Zorg er dus voor dat je weet wat je zoekt in je eerste baan en kijk of BlinkLane aan deze verwachtingen kan voldoen. En: geniet van het proces!”

Simon: “Probeer een kennismakingsgesprek of koffiemomentje in te plannen met een van onze collega’s, voordat je aan de selectiedag deelneemt of je sollicitatiegesprek hebt. Iedereen is bereid om tijd daar voor vrij te maken en je te helpen bij je voorbereiding. Daarnaast is het een goed idee om de website door te nemen en diverse klantcases te lezen, zodat je een beeld hebt wat BlinkLane doet voor zijn klanten.”

“Heb plezier in het hele proces en neem jezelf niet te serieus.”

Max: “Zorg ervoor dat je weet wat je wil en wat je zoekt in een baan. Je zult genoeg gesprekken voeren met verschillende consultants en partners, zodat je gezamenlijk kunt bepalen of dit de juiste baan voor je is. En ik sluit mij bij mijn voorganger aan: wees gewoon jezelf en heb plezier tijdens het proces. En bereid je goed voor op de competentietests!”

Welk advies heb je voor potentiële kandidaten die bij BlinkLane solliciteren?

Stan: “Bij BlinkLane waarderen we authenticiteit, dus wees inderdaad jezelf. Zorg ervoor dat je uitgerust aan je sollicitatie begint en goed voorbereid bent. Ontdek of je persoonlijke competenties passen bij BlinkLane en het soort werk dat we doen; end-to-end ‘on-the-ground’ transformatieconsultancy voor toonaangevende klanten. Bereid jezelf voor op een steile leercurve!

Simon: “Denk na of je persoonlijke waarden overeenkomen met de BlinkLane-waarden en over wat voor werk je zou willen doen. Denk na over je sterke punten en op welke (professionele) gebieden jij jezelf wilt ontwikkelen. En zoals ik al aangaf, heb plezier in het hele proces en neem jezelf niet te serieus.”

“BlinkLane is de perfect plek om je consultancyloopbaan te beginnen. Als je waarde wil toevoegen bij de klant, jezelf wil ontwikkelen en vooral erg veel plezier wil hebben tijdens je werk, ben je hier aan het juiste adres! Na anderhalf jaar ben ik nog steeds erg blij dat ik gesolliciteerd heb op de traineeshipvacature bij BlinkLane!”

Max deelt nog een laatste tip: “Ga er gewoon voor! Ik heb totaal geen spijt van mijn keuze om het traineeship bij BlinkLane te volgen. Ik denk niet dat er voor mij ooit een jaar is geweest waarin ik zoveel heb geleerd en waarin de tijd zo snel voorbijvloog als het afgelopen jaar. Natuurlijk is dat voor iedereen anders, maar de enige manier om het zeker te weten is door het te proberen en er zelf achter te komen.”