‘De lijm die het ontwikkeltraject bindt’: In gesprek met een Maister en zijn coach

21 maart 2023 Consultancy.nl

Uitdagende opleidingen, intensieve training en voortdurende coaching: bij Maisters staat alles in het teken van professionele en persoonlijke ontwikkeling. Voor de coaching worden de Maisters gekoppeld aan een ervaren consultant van Summiteers. We vroegen een Maister en zijn coach hoe dit in zijn werk gaat en wat het ze oplevert.

Dit najaar begon Joost Offringa aan de volgende stap in zijn prille carrière: hij werd Maister. Gedurende een tweeënhalf jaar durend ontwikkelprogramma werkt hij aan drie stevige klussen bij drie opdrachtgevers.

Het idee is dat de Maisters – die allen al enkele jaren werkervaring op zak hebben – solo als consultant aan de slag gaan binnen een uitdagende omgeving. Er is dus geen senior collega die fulltime op hetzelfde project zit.

Joost Offringa en Wietse Maathuis - Maisters

Dat betekent echter niet dat Joost en zijn collega-Maisters volledig in het diepe worden gegooid. Om te zorgen dat ze zich staande weten te houden tijdens hun opdracht, ontvangen ze intensieve coaching. Daarvoor worden ze gekoppeld aan een ervaren coach van zusterbedrijf Summiteers. In het geval van Joost is dit Wietse Maathuis.

Inmiddels zijn Joost en Wietse een half jaar aan elkaar verbonden als Maister en coach. Een mooi moment om ze eens te vragen hoe het bevalt.

Hoi Joost en Wietse, hoe ziet de coaching eruit?

Joost: “De eerste maanden zaten Wietse en ik minstens twee keer per week een uur samen. Nu hebben we dat teruggebracht naar één keer per week. Daarbovenop kan ik altijd ad hoc met hem sparren als ik dat nodig acht.”

“We werken met een vaste agenda. Na een korte check-in praten we over het toepassen van wat ik geleerd heb in een recente training, mijn leerdoelen, en vervolgens inhoudelijke zaken die aan bod zijn gekomen op het werk. Dat laatste neemt meestal het gros in van het uur dat we hebben. Wietse helpt daarbij vooral op het proces en mijn interne organisatie van de opdracht.”

“Ik geef ook aan dat mijn advies ook maar een mening is. Dus denk er zelf goed over na, ga er niet blind op acteren.”

Wietse: “Deze opzet biedt alle ruimte om allerlei situaties die Joost ervaren heeft of juist nog midden in zit te bespreken. Hierin kijken we ook actief terug hoe de opvolging is gegaan van wat we de vorige keer besproken hebben.”

“De verantwoordelijkheid van de voorbereiding hierop ligt in eerste instantie bij Joost zelf, want die weet waar hij tegenaan loopt of op wil reflecteren. Als ik hierin iets mis wat in de vorige meeting besproken is, kaart ik dat natuurlijk aan.”

Welke inhoudelijke thema’s komen zoal aan bod?

Joost: “Het knappe van Wietse vind ik dat hij meestal niet veel weet over de inhoud van het onderwerp, maar toch snel de vinger op de zere plek weet te leggen. Hij snapt in welke valkuilen ik loop en zorgt er in mijn geval bijvoorbeeld voor dat ik zaken beter structureer.”

“Ook bespreek ik met hem hoe ik bepaalde situaties heb aangepakt en leg ik hem voor waar ik onzeker over was. Wietse kan me daar vaak in geruststellen, maar is ook niet bang om aan te geven dat ik met een andere aanpak meer had kunnen bereiken.”

Wietse: “Tegelijkertijd geef ik ook aan dat mijn advies ook maar een mening is. Dus denk er zelf goed over na, ga er niet zomaar blind op acteren. Maar de keerzijde is ook waar: als tien mensen hetzelfde advies geven – en dus dezelfde mening hebben – moet je wel een hele goede reden hebben om dit te negeren.”

Joost, kun je een concreet voorbeeld geven van hoe de coaching je helpt in je dagelijkse werk?

Joost: “Ik ga vaak te snel van start, en Wietse is dan degene die me terugfluit en helpt om de randvoorwaarden van de opdracht scherp te krijgen. Heb ik concrete afspraken gemaakt met mijn opdrachtgever, zodat ik daar altijd op kan terugvallen? Weet ik wie er beslissingsbevoegd is op de onderwerpen waaraan ik werk? Kan ik al inschatten met welke afhankelijkheden ik te maken ga krijgen, en kan ik de risico’s daarvan managen?”

“Door Wietse kan ik solo op een uitdagende opdracht worden gezet zonder vast te lopen.”

“In het begin was ik er sceptisch over of dit allemaal nodig was, maar ondertussen heb ik gemerkt dat het duidelijk hebben van deze vragen me enorm veel handvatten geeft bij het uitvoeren van de opdracht. De tijd die ik hieraan besteed verdien ik dus driedubbel terug.”

En hoe zie je de coaching binnen het bredere Maisters-programma?

Joost: “Als de lijm die alle onderdelen van het ontwikkeltraject aan elkaar bindt. Door Wietse kan ik solo op een uitdagende opdracht worden gezet zonder vast te lopen. In onze gesprekken komen mijn leerdoelen constant naar voren. Ook kijken we direct nadat ik een training heb gevolgd hoe ik het geleerde in mijn werk kan toepassen.”

Wietse, tot slot: als coach help je Joost natuurlijk, maar wat brengt het jouzelf?

Wietse: “In de eerste plaats het coachen zelf. Je coachingsvaardigheden kun je verbeteren door technieken aan te leren, maar bovenal word je er beter in door oefening.”

“Daarnaast is het leerzaam om het adviesvak over te brengen op anderen. Het helpt me mijn eigen ervaring en kennis als adviseur aan te scherpen. Het is heel interessant om van dichtbij te zien hoe een ander een onderwerp aanvliegt, tegen heel andere zaken aanloopt of juist met een heel goede aanpak komt waar ik zelf niet opgekomen zou zijn.”

“En last, but certainly not least: het is leuk! Andere mensen helpen groeien op zowel persoonlijk vlak als professional geeft veel voldoening, net als een persoonlijke band met iemand opbouwen.”