Eén jaar Maisters: ‘De volgende stap voor young professionals in het consultancyvak’

20 september 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een jaar geleden besloot Maisters iets nieuws te doen: een ontwikkelprogramma lanceren voor young professionals met enkele jaren ervaring op zak die de volgende stap willen zetten in hun ontwikkeling. Hoe is het eerste jaar verlopen? We vroegen het aan directeur Eric Moes en Hermke Meijerink, die deel uitmaakt van de eerste lichting Maisters.

Het zal niemand in de adviesbranche zijn ontgaan: de afgelopen jaren schoten traineeships voor starters als paddenstoelen uit de grond. Maar wat als je al wat jaartjes onderweg bent en behoefte hebt aan een volgende stap in je ontwikkeling?

Dit ervoer Hermke Meijerink. Ze doorliep een traineeship bij ICT-dienstverlener Modis, waarna ze er vast aan de slag ging. “Ik hielp mee aan het opzetten van een nieuwe consultancypropositie in robotic process automation. Interessant, maar ik miste wel de focus op persoonlijke ontwikkeling en het zien van de verschillende kanten van organisaties.”

Hermke Meijerink en Eric Moes, Maisters

Toen zag ze een advertentie van een nieuw bureau: Maisters. “Die sprak me aan. Het is een young professionals-programma waar je echt alle aspecten van het consultancyvak leert. Dat is wat ik vooral wilde – meer leren en meer ontwikkelmogelijkheden. Bij Maisters hebben ze een doordacht programma waardoor je focus houdt op je eigen ontwikkeling, zodat deze niet stagneert na die steile leercurve van de eerste jaren van je loopbaan.”

Dit was precies de gedachte die ten grondslag lag aan de oprichting van Maisters, vertelt directeur Eric Moes: “Op het moment dat ik met de partners van Summiteers het idee van Maisters besprak ruim twee jaar geleden, werd ik direct enthousiast over de propositie.”

Volop vraag naar consultancytalent

Een jaar later was Maisters een feit. Inmiddels zijn we wéér een jaar verder en kan Eric dik tevreden constateren dat het idee inderdaad een schot in de roos was. Niet alleen voor young professionals sprong de startup in een gat in de markt, maar ook voor de bedrijven waar deze talenten als ‘Maisters’ aan de slag kunnen.

“We werden positief verrast door de interesse”, aldus Eric. “Zowel vanuit grote corporates die tijdelijk versterking zoeken voor hun teams of structureel op zoek zijn naar topprofessionals, als vanuit het mkb-topsegment. Kort door de bocht: er is meer vraag vanuit organisaties dan er op dit moment Maisters zijn.”

“Het is mooi om te zien dat we van ‘idee op de tekentafel’ samen Maisters hebben opgezet en het fundament nu daadwerkelijk staat.”

Dat komt volgens de directeur onder meer doordat de Maisters in tegenstelling tot trainees al de nodige ervaring op zak hebben. “Daardoor kunnen ze worden ingezet op stevigere opdrachten. Een rol die we bijvoorbeeld voor een aantal organisaties oppakken is businessmanager van het directieteam, waarbij de Maister zich onder andere bezighoudt met strategie-executie.”

Van training tot de praktijk

In januari maakte Hermke haar debuut als Maister. Als onderdeel van Chapter 1 – de eerste lichting Maisters – is ze nu zeven maanden onderweg bij de eerste van de drie opdrachtgevers waarvoor ze gedurende het tweeënhalf jarige programma zal werken.

“Ik zit nu bij een grote internationale bank”, vertelt ze. “Mijn opdracht startte met het implementeren van een nieuw systeem en cohesie creëren in het team dat aan het systeem werkt. Nu ben ik overgegaan op een nieuw project binnen diezelfde bank: een heel nieuwe branche opzetten in het buitenland.”

Naast de opdracht volgt ze het bijbehorende opleidingsprogramma, dat deels worden verzorgd door adviesbureau Summiteers. “De trainingen kan ik vaak meteen vertalen naar de praktijk – denk aan stakeholdermanagement, hoe word je een vertrouwde adviseur, plateauplanning, piramideschrijven, rollen in de opdrachtgeving, luisteren en gesprekstechnieken.”

De Maisters worden tevens gecoacht door een senior consultant van Summiteers. “Ik bespreek inzichten uit de trainingen zowel met mijn coach van Summiteers als met mijn opdrachtgever, zo heeft ook de opdrachtgever direct wat aan de trainingen”, legt Hermke uit.“

Al met al bevielen de eerste zeven maanden haar “heel goed”. “Het meeste geniet ik denk ik van de algehele openheid die het programma kenmerkt. Die wordt aangemoedigd door alle ontwikkelgesprekken, zowel binnen Maisters als op de opdracht. Ik kan 100% eerlijk zijn over hoe ik wil ontwikkelen, waar ik soms wat laat liggen, maar vooral ook wat er goed gaat.”

“Het is heel ondernemend – we bouwen mee aan een startup. Ook dat maakt het programma uniek”

Naast de opdracht, het opleidingsprogramma en de intervisie is er gelukkig ook nog tijd voor de Maisters om samen plezier te hebben. Hermke: “Vooral de midweek in Antwerpen was ontzettend gezellig!”

Het fundament staat

Ook Eric kan al terugblikken op flink wat hoogtepunten. “Van de pizza-propositieavondjes waar we met bevriende klanten en opdrachtgevers het idee hebben gelanceerd en getoetst tot de start van onze eerste Maister Rishi, en van de kickoff-dagen van Chapter 1 tot het openen van ons eigen kantoor.”

Het meest trots is hij op “het vertrouwen van de eerste klanten, de gave opdrachten die we oppakken en het daadwerkelijk in de praktijk brengen van ons ontwikkelprogramma”, vertelt hij. “Het is mooi om te zien dat we van ‘idee op de tekentafel’ samen Maisters hebben opgezet en het fundament nu daadwerkelijk staat.”

Vanuit dat fundament kan nu worden verder gebouwd. Geheel in de geest van het programma worden de Maisters daar nadrukkelijk bij betrokken. “Ook dat maakt het programma uniek”, aldus Hermke. “Het is heel ondernemend – we bouwen mee aan een startup. We pakken interne projecten op om Maisters als bedrijf te laten groeien.”

Een van de uitdagingen waar Eric zelf momenteel druk aan werkt is om in deze tijden van ongekende talentschaarste in gesprek te komen met voldoende potentiële nieuwe Maisters. “Als ze eenmaal in het programma zitten zijn ze super enthousiast en zien ze de waarde. Je moet het als het ware beleven – een beetje Cruijffiaans: ‘Je ziet het pas als je het ervaren hebt’.”