Met een PhD de consultancy in? Julia Schlegelmilch deelt haar ervaring
Na het afronden van haar PhD koos Julia Schlegelmilch voor de consultancy. Als managementconsultant bij Capgemini Invent voelt ze zich helemaal op haar plek: “Het is hier net een snoepwinkel.”
Het was ongeveer drie jaar terug, in coronajaar 2020, dat Julia voor een belangrijke keuze stond: verder gaan met haar academische carrière of een totaal andere weg inslaan. Ze koos voor het laatste: vandaag de dag vervult ze bij Capgemini Invent de rol van Manager binnen de service line Workforce & Organization.
In die rol geeft Julia leiding aan klantprojecten op het gebied van organisatietransformaties en verandermanagement. Daarnaast stuurt ze een expertteam aan op het gebied van hybride werken en promoot ze het onderwerp regelmatig als spreker tijdens interne en externe evenementen.
Op het eerste gezicht lijkt het inruilen van een wetenschappelijke loopbaan voor de consultancy misschien niet de meest gangbare carrièrestap. Toch was het voor Julia drie jaar geleden de juiste beslissing.
Ooit was haar plan om psycholoog te worden, dus besloot ze in 2008 psychologie te gaan studeren. “Al snel ontdekte ik dat de klinische aspecten mij weinig voldoening gaven en ik liever mensen in organisaties help om beter te werken”, herinnert ze zich. “Ik vond de vraag altijd interessant hoe je je werk zo kan inrichten dat jij én het bedrijf waarvoor je werkt allebei floreren.”
Daarom maakte ze de “logische keuze” om in haar bachelor voor de richting arbeids- en organisatiepsychologie te gaan. En later zou ze haar academische reis vervolgens met masters in organisatieverandering en human resource management.
Van PhD-onderzoek naar pragmatische consultancy
Ze besloot haar loopbaan te vervolgen als PhD-onderzoeker aan het KIN Center for Digital Innovation, onderdeel van de School of Business and Economics (SBE) aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Ze deed onderzoek naar op afstand werken en hybride werken, een onderwerp dat sinds de coronacrisis hoog op de agenda staat in het bedrijfsleven en (daarmee) ook vol in de schijnwerpers staat binnen de adviesbranche. Dat raakvlak zag ook Julia. “Mijn PhD-onderzoek gaf mij veel plezier, maar ik wist ook al dat ik als consultant wilde werken. Het pragmatische van dat werk sprak me aan.”
Want waar het in de academische wereld “niet zozeer draait om het vinden van de oplossing, maar om het begrijpen van een probleem en het verklaren van de oorzaken”, is dat in de consultancy juist “meer afgebakend”, legt Julia uit. “Je werkt voor een bepaalde periode aan een project, stort je daar helemaal op en gaat daarna door naar het volgende. Die werkwijze past veel beter mij.”
“Je krijgt alle ruimte om te verkennen waar je kracht ligt.”
Dus toen haar onderzoek bijna ten einde liep, besloot Julia zich te gaan oriënteren op een mogelijke loopbaanswitch. Ze voerde netwerkgesprekken met mensen in de consultancy, evenals het bredere bedrijfsleven en kwam zo ook in gesprek met Capgemini Invent.
Informele cultuur en ontwikkelingsmogelijkheden
En dat bleek een schot in de roos. “Met Capgemini had ik tijdens mijn sollicitatiegesprekken overduidelijk de sterkste match. De informele cultuur en alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, spraken me erg aan.”
Eind 2020 startte Julia bij Capgemini Invent in de rol van Senior Consultant. En iets meer dan een jaar later maakte ze alweer promotie naar haar huidige rol van Manager binnen de service line Workforce & Organization.
Julia geeft leiding aan het new working paradigm-team, dat opdrachtgevers helpt met vraagstukken rondom het inrichten van werk. “We helpen klanten bedenken hoe werken voor hun bedrijf er in de toekomst uitziet. Hybride werken is een van de belangrijkste pijlers van modern werken.”
Met haar PhD-onderzoek als waardevolle bron om uit te putten, kunnen Julia en haar team klanten optimaal ondersteunen met hun transities naar de werkplek van de toekomst. “Er komt veel bij kijken: het is meer dan alleen een geschikte thuiswerkplek. Het vraagt ook om een resultaatgerichte leiderschapsstijl, een passende cultuur en een ondersteunende digitale en fysieke werkomgeving.”
‘Het is hier net een snoepwinkel’
Inmiddels werkt Julia al tweeënhalf jaar met veel plezier bij Capgemini Invent. Wat ze in het bijzonder waardeert aan Capgemini Invent is “dat je je eigen toekomst hier kunt vormgeven”, geeft ze aan. “Je krijgt alle ruimte om te verkennen waar je kracht ligt.”
Ze legt uit hoe er bij de meeste PhD-trajecten weinig wordt gestuurd op persoonlijke ontwikkeling. “Dat is hier totaal anders. Door alle ontwikkelmogelijkheden die het werken bij de klant, trainingen en persoonlijke begeleiding brengen, is het net een snoepwinkel.”
Richting de toekomst wil Julia zich verder “ontwikkelen tot een leider die anderen hun kracht laat ontdekken en laat groeien”. Ook hoopt ze over vijf jaar niet langer advies te hoeven geven over hybride werken. “Dat het tegen die tijd de normaalste zaak van de wereld is. Dan heb ik écht iets bereikt met mijn collega’s.”