Semmtech helpt Arcadis met professionaliseren van MBSE-tooling

28 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Toen Arcadis werd geconfronteerd met drie datagerelateerde uitdagingen rond zijn projectoplevering, besloot het ingenieursbureau Semmtech in te schakelen voor ondersteuning. Het Nederlandse dataconsultancykantoor hielp Arcadis met het omarmen van model-based systems engineering.

Arcadis levert ontwerp-, engineering- en consultancyprojecten overal ter wereld. Verspreid over kantoren in meer dan veertig landen telt het personeelsbestand van Arcadis ruim 30.000 medewerkers.

Om de manier waarop de vele teams van Arcadis complexe (en grensoverschrijdende) projecten uitvoeren te verbeteren, besloot het bedrijf zijn aanpak voor model-based systems engineering onder de loep te nemen. Die aanpak, ook wel bekend als MBSE, maakt gebruik van modellen om het resultaat te verbeteren, zowel van de conceptuele ontwerpfase als de latere fases van de life cycle.

Semmtech helpt Arcadis met professionaliseren van MBSE-tooling

Voor deze transitie schakelde Arcadis de hulp in van Semmtech, om gezamenlijk gestandaardiseerde tools te ontwikkelen voor het mogelijk maken van een MBSE-manier van werken.

De uitrol van de nieuwe tools – inclusief de daarbij horende trainingssessies rondom het toepassen van de tool met MBSE-kennis en -systemen – heeft Arcadis geholpen om MBSE snel in te voeren bij veel van zijn projecten. Semmtech hielp ook met het bouwen van een tech-integratie met andere oplossingen zoals programma’s voor 3D building information modeling (BIM).

“Onze tooling is gestandaardiseerd, intuïtief en interoperabel, en maakt volledige integratie met andere tools gedurende de hele projectlevenscyclus mogelijk”, legt Semmtech-consultant Rik Smit uit. “Doordat het gebouwd is op het fundament van Open Standards, maakt dit het hergebruik van classificatiesystemen, requirements, product data en meer mogelijk.”

Dit zorgt ervoor dat projectgerelateerde data op één plek beschikbaar is, wat projectleiders helpt om meer toekomstbestendige plannen op te stellen en beter in te spelen op verwachte en minder verwachte ontwikkelingen.

Dick-Jan van Driel, manager van de Information Department van Arcadis, geeft aan dat Semmtech een cruciale rol heeft gespeeld in de ontwikkeling en adoptie van MBSE binnen het bedrijf. “Semmtech is een professionele en innovatieve partner die ons heeft geholpen onze MBSE-aanpak op operationeel, tactisch en strategisch niveau te ontwikkelen.”