Semmtech draagt bij aan betrouwbare informatie-uitwisseling bij waterbedrijf

Semmtech heeft een waterbedrijf geholpen met het realiseren van een gestandaardiseerde en betrouwbare uitwisseling van asset-informatie. Het project heeft geleid tot meer efficiency, optimalisatie van assets en verbeterde samenwerking.
Het waterbedrijf in kwestie is verantwoordelijk voor de gehele watercyclus. Het beheert een uitgebreid ecosysteem van fysieke assets, zoals dijken, waterzuiveringsinstallaties en rioleringen. Deze complexe infrastructuur vereist nauwe afstemming met aannemers, installateurs en andere externe partijen.
Om de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening te waarborgen, had het bedrijf behoefte aan betrouwbare en consistente informatie. Voor interne afdelingen, maar ook voor ketenpartners, die toegang moeten krijgen tot dezelfde gegevens en deze vervolgens eenvoudig moeten kunnen integreren in hun eigen systemen.
Daarnaast wilde het waterbedrijf een oplossing die schaalbaar en softwareneutraal is, zodat ketenpartners zelf hun eigen softwareapplicaties kunnen gebruiken zonder de noodzaak voor een (complex) implementatieproces.
Van versnipperde data naar één bron van waarheid
In de praktijk lag de benodigde data versnipperd over verschillende systemen en werd het opgeslagen in tal van documenten, waardoor interpretatieverschillen ontstonden en veel handmatig werk nodig was om gegevens om te zetten en samen te voegen. Deze werkwijze leidde tot vertragingen in onderhouds- en bouwprocessen, hogere operationele kosten en belemmerde samenwerking met externen.
De opdrachtgever besloot de hulp in te schakelen van Semmtech. Het adviesbureau implementeerde een linked data-architectuur met drie kernonderdelen.
Allereerst werd de object type bibliotheek (OTL) opgezet als gestandaardiseerde ‘woordenlijst’ voor alle assettypes binnen het waterbedrijf. Vervolgens ontwikkelde Semmtech een ‘centrale eisenbibliotheek’ waarin specificaties en richtlijnen zijn vastgelegd waaraan elk asset moet voldoen. Tot slot werd alle informatie beschikbaar gesteld in linked data-formaat, waardoor gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen en applicaties efficiënt verloopt.
Dankzij de linked data-gebaseerde aanpak beschikt het waterbedrijf nu over één uniforme beschrijving van assettypes, één centrale verzameling van eisen voor deze assets en de mogelijkheid om gegevens eenvoudig uit te wisselen. Dit leidt tot minder handmatige aanpassingen, een betere samenwerking met ketenpartners en een afname van fouten en misverstanden over informatie.