Semmtech helpt Besix met data integratie voor SE- en BIM-methodieken

16 februari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Toen Besix het gebruik van zijn Systems Engineering (SE)- en Building Information Modeling (BIM)-methodieken beter wilde integreren, schakelde de bouwgroep de expertise in van Semmtech.

Het met zijn hoofdkantoor in België gevestigde Besix is een van de grootste bouwgroepen ter wereld (11.000 werknemers). Het bedrijf geniet in Europa onder meer bekendheid voor zijn betrokkenheid bij de bouw van het Europees Parlement en internationaal verder om zijn bijdrage aan de bouw van 's werelds hoogste toren – de Burj Khalifa in Dubai.

Bij de oplevering van zijn bouwprojecten maakt Besix gebruik van best practice methodologieën, waaronder van Systems Engineering (SE) en Building Information Modeling (BIM).

Semmtech helpt Besix met data integratie voor SE en BIM methodieken

Systems Engineering (SE) is een engineering-methodiek die een integrale en multidisciplinaire benadering hanteert voor het ontwerpen, integreren en beheren van projecten met een opleveringscomponent, en dat gericht op de gehele levenscyclus van een project.

Building Information Modeling (BIM) is een proces voor het verbeteren van ontwerp- en bouwtrajecten met behulp van intelligente softwaremodellen en data. BIM stelt architecten, ingenieurs en aannemers in staat processen te digitaliseren. Dit zorgt voor meer scenario based planning, een nauwkeuriger ontwerp evenals een betere samenwerking tussen team.

“Wij zijn door Besix ingehuurd om de twee methodieken beter met elkaar te verbinden”, legt Daan Oostinga uit, CEO van Semmtech. “Een van de belangrijkste problemen waar Besix mee kampte, was een gebrek aan standaardisatie tussen de tools die ze gebruikten.”

Daardoor waren de teamleden van Besix “nogal wat tijd kwijt met het verzamelen van data” en verliep de coördinatie tussen de teams niet zo soepel als dit eigenlijk zou moeten. Bovendien wilde Besix de informatiestromen verder verbeteren.

Gestandaardiseerde aanpak

Semmtech leverde Besix een gestandaardiseerde aanpak voor het ontwerpen en beheren van low-code SE-applicaties en een informatiearchitectuur die de integratie tussen SE en BIM mogelijk maakt, zowel ten aanzien van de tooling als de data.

Over de samenwerking zegt Jan van Steirteghem, General Manager Europe bij Besix: “Semmtech was in staat om ons te adviseren over het belang van informatiemanagement en hoe het onze teams kan helpen om beter te presteren.”

“Hun kennis van data semantics en structurering in combinatie met de zeer hands-on use cases en tools is uniek in de industrie. Ik heb tot op heden geen concurrent gevonden die een oplossing zoals die van Semmtech kan bieden die schaalbaar is over alle projecten en business units / bedrijven heen”, besluit Steirteghem.