Hoe anders! – De lessen en indrukken van de Expeditie Dutch Design Week

31 januari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Afgelopen najaar ging Sioo met een groep adviseurs en managers op expeditie naar de Dutch Design Week. Het doel: inspiratie opdoen voor het oplossen van de complexe veranderopgaven van de 21e eeuw. De lessen en indrukken die ze meenamen uit Eindhoven zijn nu gebundeld in een kleurrijk magazine vol (bewegend) beeld.

Voor de enkeling die nog niet bekend is met de Dutch Design Week (DDW): de afgelopen twee decennia groeide de DDW uit tot het grootste designevenement van Noord-Europa.

Gedurende de week (eigenlijk al negen dagen inmiddels) presenteren ruim 2.600 ontwerpers op 120 locaties door heel Eindhoven hun werk en concepten aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Daarnaast vinden talloze lezingen, debatten en andere activiteiten plaats.

Dutch Design Week

Waar het evenement vanzelfsprekend vele ontwerpers trekt, lijkt het wellicht minder voor de hand liggend om er als adviseur of manager inspiratie op te doen. Marguerithe de Man, programmamanager bij Sioo en al jaren fervent bezoeker van de Dutch Design Week, ziet echter vele paralellen tussen de vakgebieden.

“De actuele vraagstukken die in de DDW centraal staan – zoals digitale ontwikkeling, nieuwe duurzame materialen, social design, bio design, gezondheid, voeding en smart cities – zijn ook onderwerpen die wij als adviseurs tegenkomen”, liet ze eerder weten tegenover Consultancy.nl.

Vanuit het idee van kruisbestuiving besloot ze daarom de Expeditie Dutch Design Week te organiseren. “‘Hoe Anders!’ is het motto van Sioo, en sluit perfect aan op de DDW: een week lang kun je zien hoe creatieve denkers en doeners dingen anders aanpakken”, aldus De Man.

Eind oktober was het zover. Onder begeleiding van De Man en mede-expeditiegids An Kramer trokken zeven adviseurs en managers naar Eindhoven voor de eerste editie van de expeditie.

Hun vele ontdekkingen bundelden ze in een magazine, dat hier te lezen (en vooral bekijken) is. En omdat alle indrukken onmogelijk alleen in tekst en foto gevangen kunnen worden, staat het digitale magazine vol links naar video’s.

Zo vertellen deelnemers Rita Dieleman en Cathelijne Westerveld over de verrijking van hun inzicht in het werken in complexe vraagstukken. Yvonne Prevos-Peeters schreef een persoonlijk manifest over haar rol als systeemveranderaar. En Martijn van Rietschoten schreef in een column hoe hij zich verzoende met een oude liefde.

Al met een rijke oogst, stelt De Man tevreden vast. “Oplossingen voor de grote vraagstukken van vandaag en morgen vragen om verbeelding, en op de DDW draait alles om verbeelding. Niet alleen over wat technologisch mogelijk is, maar ook over wat we wel en niet willen. We zijn vol nieuwe inspiratie vertrokken uit Eindhoven en ik kijk alweer uit naar de volgende expeditie.”