Flexibiliteit maakt werkgever aantrekkelijker voor talent

23 januari 2023 Consultancy.nl

De arbeidsmarkt is ook in 2023 krap. Voor werkgevers betekent dit dat ze nog meer uit de kast moeten halen om talent aan te trekken en te binden. Een van de manieren hoe werkgevers aantrekkelijker kunnen worden voor talent is door het bieden van meer flexibiliteit.

Flexibiliteit is de afgelopen jaren een steeds belangrijkere eis geworden van werknemers. Daarop inzetten om talent aan te trekken en te behouden is voor werkgevers dan ook geen overbodige luxe.

Maar wat is flexibiliteit eigenlijk? In dat ene woord schuilen vele mogelijkheden. In de kern komt het bieden van flexibiliteit erop neer dat werknemers de kans worden geboden om onafhankelijk van tijd en plaats hun werk te doen.

Nitin Parbhudayal, Senior Director, Robert Half.

Maar hoe vul je dat als werkgever in? “Flexibiliteit gaat verder dan enkel het aanbieden van flexibele uren en thuiswerken”, zegt Nitin Parbhudayal van internationale headhunter Robert Half (het moederbedrijf van Protiviti).

“Kijk naar wat je nog meer kunt bieden en ga daar creatief mee om, passend bij je organisatie en bedrijfsvoering. Er is geen ‘one size fits all’-aanpak, maar bekijk wat er voor jou mogelijk is en werk dat uit in een helder beleid. Zo kun je een competitief voordeel creëren ten opzichte van je concurrenten.”

Een must voor elk bedrijf

Een duidelijk gedefinieerd beleid rondom flexibel werken staat volgens Parbhudayal dan ook voorop als organisaties op zoek gaan naar nieuw talent of hun huidige talent in huis willen houden. “Het is belangrijk om expliciet over dat beleid te vertellen als je in gesprek gaat met talent.”

De hybride werkvorm is momenteel de populairste flexibele werkvorm. Uit een analyse van Robert Half ('Salarisgids 2023') blijkt dat bijna een op de drie werkgevers de mogelijkheid tot hybride werken expliciet vermeldt in zijn vacatures.

“Daarnaast bieden twee op de vijf bedrijven al flexibele werkmogelijkheden aan voor hun hele personeelsbestand. Daar staat de verwachting voor dit jaar tegenover dat managers in vergelijking met 2022 weer meer werknemers fulltime op kantoor vragen. Daarin zie je ook meteen hoe die flexibiliteit in de praktijk van bedrijf tot bedrijf verschilt”, zegt Parbhudayal.

“Sommige bedrijven blijven vasthouden aan het oude en eisen van hun personeel dat ze op een meer regelmatige basis op kantoor verschijnen. Een argument dat zij daarvoor aanvoeren is dat ze het moeilijk vinden om op afstand in te schatten of werknemers nog tevreden zijn. Ze geven daarom de voorkeur aan face-to-face-meetings. Ook vinden ze het lastig om met hybride werken de vooruitgang van startende werknemers te volgen.”

“Maar nu hybride werken voor veel werknemers een essentiële eis is geworden, zullen ook deze bedrijven hun flexibiliteitsbeleid onder de loep moeten nemen. Het is een must om competitief te blijven in de arbeidsmarkt.”

Wees creatief

Niet elk bedrijf kan en moet op het gebied van HR-beleid en arbeidsvoorwaarden hetzelfde bieden. “Er is geen one size fits all”, stelt Parbhudayal. “Wees daarbij vooral creatief, want er is méér mogelijk dan deels thuiswerken en je uren zelf mogen indelen. De markt herkent deze kans, want steeds meer bedrijven gaan op zoek naar nieuwe manieren om hun werknemers in flexibiliteit tegemoet te komen.”

In zijn praktijk komt hij tal van voorbeelden tegen. “Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om extra verlofdagen op te nemen in compensatie voor overuren. Of aan de optie tot het opnemen van aanvullende verlofdagen. Ook zien we andere interessante ideeën aan populariteit winnen, zoals langere werkdagen in ruil voor meer vakantiedagen of de vierdaagse werkweek.”

Een win-win

Bij de meeste bedrijven stond flexibiliteit lange tijd op een laag pitje. “Nu kun je er niet meer omheen, want voor veel (nieuwe) werknemers kan het tegenwoordig de doorslaggevende factor zijn om wel of niet een handtekening onder het contract te zetten.”

Tegelijkertijd biedt het werkgevers ook een “kans of zelfs competitief voordeel”, benadrukt Parbhudayal. “De mogelijkheid om deels thuis te werken heeft een positief effect op de loyaliteit, productiviteit, welzijn en motivatie van het personeel. En in ‘the war for talent’ is jouw bedrijf wel aantrekkelijker dan bedrijven waar werknemers niet de kans krijgen om deels thuis te werken.”

Verder lezen: Bekommert werkgever zich voldoende om gezondheid van personeel?

Parbhudayal sluit af met een tip voor HR-managers en recruiters: “Nu de arbeidsmarkt blijvend krap is, deinzen werknemers er niet voor terug om verder te kijken als je niet voldoet aan hun flexibiliteitseisen. Zet daarom een goede balans tussen werk en privé hoog op je agenda voor dit jaar. Als jij het niet doet, doen anderen het wel, want de verwachting is dat in de nabije toekomst meer bedrijven de hybride werkvorm zullen omarmen.”