Gepensioneerde vrouwen hebben kwart minder vermogen dan mannen

21 november 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vrouwen bouwen gemiddeld een kwart minder pensioen op dan mannen, zo toont onderzoek van Willis Towers Watson in samenwerking met het World Economic Forum. In Nederland is het verschil zelfs 30%.

Het internationaal advieskantoor bracht voor zijn onderzoek de hoogte van het opgebouwde vermogen bij pensionering in kaart voor bijna 40 landen. Hieruit blijkt dat er behoorlijke verschillen zitten in het vermogen dat mannen en vrouwen hebben opgebouwd wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Worden alle landen op één hoop gegooid, dan gaan vrouwen hun pensioenjaren in met gemiddeld 74% van het vermogen dat mannen tot hun beschikking hebben. In Zuid-Korea blijkt het gat het kleinst: daar bouwen vrouwen gemiddeld 90% van het pensioen van mannen op.

WEI averages by region

Minstens zo opmerkelijk: Nederland scoort bijzonder slecht. Vrouwen hebben vanaf hun 65ste 70% van het budget van mannen te besteden, 4 procentpunt onder het wereldwijde gemiddelde en 7 procentpunt onder het Europese gemiddelde.

Angel Hoover, de baas van Willis Towers Watson in ons land, noemt dit schokkend. “Het is een teken hoeveel stappen nog moeten worden gezet. Deze ongelijkheid wordt veroorzaakt door vele factoren, waaronder de loonkloof tussen mannen en vrouwen, uitgestelde carrières vanwege mantelzorg en verschillen in financiële kennis.”

Nog een belangrijke reden waarom het pensioen van vrouwen achterblijft: deeltijdwerken. Nederlandse vrouwen zijn Europees kampioen deeltijdwerken, en dit gaat ten kosten van hun vermogensopbouw.

“De meeste onderzoeken focussen zich op de loonkloof, maar gendergelijkheid gaat over veel meer dan dat”, aldus Hoover. “De discussie moet ook gaan over het vermogen dat vrouwen gedurende hun hele loopbaan opbouwen.”

WEI - Europe

Manjit Basi, Senior Director bij Willis Towers Watson, voegt toe: “Loon is een fundamentele factor bij het ontstaan van de vermogenskloof, maar het is noodzakelijk dat activiteiten rond genderdiversiteit, gelijkheid en inclusie worden uitgebreid om te kijken naar economische rijkdom aan het einde van de loopbaan van vrouwen.”

Nederland kan hierin leren van landen waar vrouwen meer vermogen opbouwen. In Europa heeft Spanje met 86% (en dus een vermogenskloof van 14%) de laagste vermogenskloof tussen mannen en vrouwen, op de voet gevolgd door Oostenrijk met 84% en Denemarken en Noorwegen met 81%.

Welke lessen ook uit het buitenland worden opgehaald, duidelijk is dat er niet één wondermiddel bestaat. “Politici en bestuurders zullen een reeks maatregelen moeten nemen om de kloof te verkleinen.”