SparkOptimus betrokken bij banenplatform voor statushouders: RefugeeWork

11 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Deze week lanceerde koningin Máxima online banenplatform ‘RefugeeWork’. Het platform koppelt werkzoekenden met een vluchtachtergrond aan werkgevers. Initiatiefnemers VluchtelingenWerk en Start Foundation werden bij de ontwikkeling van het platform geholpen door SparkOptimus.

Hoe maak je het makkelijker voor statushouders en werkgevers om met elkaar in contact te komen? Deze uitdaging ligt ten grondslag aan RefugeeWork. Via het platform kunnen werkgerechtigde vluchtelingen en werkgevers zonder tussenkomst van andere instanties rechtstreeks met elkaar communiceren, en dat in elf talen.

Er wordt gewerkt aan een database met alle statushouders in Nederland. Daarnaast staan vacatures op het platform, zodat vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Ook is in elf talen informatie te vinden over wettelijke regelingen voor werkgevers en onderwerpen als cultuurverschillen.

SparkOptimus betrokken bij banenplatform voor statushouders: RefugeeWork

“Inburgeren doe je het beste op de werkvloer, in contact met anderen. Via dit platform sta je ingeschreven vanaf de dag dat je mag werken”, vertelt Ron Steenkuijl, bestuurslid van Start Foundation, in het FD. 

‘Tweesnijdend zwaard’

Momenteel hebben veel werkgerechtigde vluchtelingen moeite om werk te vinden, en dat terwijl de krapte op de arbeidsmarkt voortduurt.

Nog geen derde (32%) van alle vluchtelingen die sinds 2014 naar Nederland kwamen heeft een baan en eind vorig jaar had meer dan de helft van alle statushouders (56%) een bijstandsuitkering, zo blijkt uit data van Divosa, de vereniging van directeuren van het gemeentelijk sociaal domein.

Als het lukt om het percentage werkende statushouders flink op te krikken, levert dat dus een enorme winst op. Niet alleen kunnen bedrijven vissen in een grotere vijver met talent, maar ook scheelt het de samenleving veel geld. “Het is een tweesnijdend zwaard”, aldus Steenkuijl in het FD. “Minder uitkeringen en meer opgevulde vacatures.”

“Het bespaart honderden miljoenen per jaar aan uitkeringen als we de arbeidsparticipatie naar 60% weten op te schalen”, legt hij uit. “Zo’n geweldige maatschappelijke businesscase is niet vaak te maken.”

Vaardigheden voorop

Samen met VluchtelingenWerk nam Start Foundation – een stichting die zich hardmaakt voor een maatschappij “waarin iedereen werkt en die voor iedereen werkt” – het initiatief voor de ontwikkeling van RefugeeWork.

Het platform werd gebouwd met ondersteuning van SparkOptimus. “Het was een enerverende reis: van idee tot lancering in slechts zeven maanden!”, vertelt Alexandra Jankovic, medeoprichter van het digitaal strategieadviesbureau.

Ze legt uit dat er tijdens de ontwikkeling aandacht aan is besteed om te zorgen dat RefugeeWork “makkelijk te gebruiken” is, om zo min mogelijk drempels op te werpen richting het vinden van werk. Daarnaast wijst ze erop dat de nadruk ligt op wat mensen kunnen, niet welke diploma’s ze hebben.

“Het doel van het platform is zoveel mogelijk vluchtelingen en werkgevers aan elkaar te koppelen, zodat vluchtelingen hun vele vaardigheden kunnen benutten en sneller kunnen integreren, en werkgevers posities kunnen invullen op een moeilijke arbeidsmarkt”, aldus Jankovic.

Koninklijke lancering

De officiële lancering van RefugeeWork werd afgelopen dinsdag verricht door niemand minder dan koningin Máxima. Ook Karien Van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), was aanwezig. Het ministerie van SZW ondersteunt het platform.

Jankovic laat weten dat “al vóór de lancering meer dan 1.500 statushouders en 100 werkgevers onderdeel zijn van het platform”.

RefugeeWork kan worden gezien als een vervolg op RefugeeHelp, een platform dat vluchtelingen en aanbieders van hulp met elkaar in contact brengt. Dit platform – tevens ontwikkeld in samenwerking met SparkOptimus – werd afgelopen voorjaar gelanceerd.