Tom van Mierlo over zijn eerste 200 dagen bij It’s Public

28 oktober 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Als student besefte Tom van Mierlo al snel dat hij zich in zijn loopbaan wilde inzetten voor maatschappelijke vooruitgang. Dat bracht hem afgelopen voorjaar bij It’s Public. Hij vertelt over zijn eerste 200 dagen bij het strategisch adviesbureau voor de publieke sector.

In een tijd waarin steeds meer van bedrijven wordt verwacht dat ze de verantwoordelijkheid nemen die gepaard gaat met hun rol in de samenleving, hebben veel adviesbureaus de mond vol van de bijdrage die ze willen leveren aan een betere wereld.

Weinigen gaan echter zo ver als It’s Public: om als strategiekantoor voor de publieke sector echt op gelijke voet te staan met het speelveld waarbinnen het bureau opereert, werkt het zonder winstoogmerk. Ook levert het met kennisdocumenten een bijdrage aan gedachtevorming over belangrijke maatschappelijke thema’s, waarbij het zoveel mogelijk van zijn materiaal open source deelt.

Tom van Mierlo vertelt over zijn eerste 200 dagen bij It’s Public

Al met al streeft It’s Public zo de ambitie na om “trendsettend op het gebied van ethiek in consulting” te worden. Niet verwonderlijk dus, dat de sociaal geëngageerde Tom van Mierlo zich aangetrokken voelde tot het in hartje Amsterdam gevestigde bureau.

“Ik ben bij It's Public gaan werken omdat het de ambitieuze, dynamische wereld van consultancy combineert met een hart voor de maatschappij”, geeft hij aan. “In onze projecten staat positieve verandering centraal – doordat we opereren zonder winstoogmerk kunnen we écht kiezen voor het maken van impact.”

Kritisch denken over jezelf en de wereld

Hoewel Tom pas twee jaar geleden begon aan zijn professionele loopbaan, zette hij zich al veelvuldig in voor maatschappelijke vooruitgang. Voor zijn komst naar It’s Public was hij lid van de Nationale Denktank. Daarvoor droeg hij vanuit BIJ12 als adviseur monitoring bij aan het verbinden van het natuurbeleid van de Nederlandse provincies.

Ook in zijn master Global Business and Sustainability aan de Erasmus Universiteit waren duurzaamheid en rechtvaardigheid “kernthema’s”, zo vertelt hij. Als onderwijsassistent zette hij zich vanuit de Rotterdamse universiteit tevens in om studenten “te inspireren om kritisch na te denken over zichzelf en hun relatie tot de wereld”.

Naast zijn studie werkte hij bovendien voor SOLVE Consulting, een studentenadviesbureau dat sociaal ondernemers helpt met uiteenlopende vraagstukken.

Krachten en valkuilen

Bij It’s Public past Tom alle lessen van de afgelopen jaren nu toe in de praktijk. “In mijn master leerde ik veel over hoe we het bedrijfsleven kunnen inzetten als een middel voor positieve verandering. Het is heel boeiend om nu dagelijks mee te maken hoe It’s Public een antwoord probeert te vinden op die vraag. Ik denk dat we als non-profit en open source-organisatie al een heel eind op weg zijn.”

“It’s Public kan bijdragen aan een gefundeerd en minder gepolariseerd maatschappelijk debat.”

Ook ziet hij binnen het bureau veel mogelijkheden om zichzelf breed te ontwikkelen. “Zo leer ik meer over de publieke sector en ontwikkel ik als consultant veel verschillende vaardigheden. In mijn eerste 200 dagen heb ik door mee te lopen met interne projecten, eigen publicaties en externe projecten kennisgemaakt met de basisvaardigheden voor consultants.”

“Wat mij zal bijblijven uit deze maanden is hoe goed de feedback is die ik hier krijg”, legt hij uit. “Zelden hebben professoren of medestudenten me een vergelijkbare spiegel voorgehouden.”

Daarbij leerde hij ook veel over zichzelf. “Over mijn krachten en valkuilen”, licht hij toe: “Hoe geef je je professionele identiteit vorm? Hoe heb je klantcontact? Hoe communiceer je effectief over je planning? Allemaal vragen die moeilijker te beantwoorden bleken dan ik had verwacht, maar wel ontzettend nuttig zijn om nu aan het begin van mijn carrière tegen te komen.”

Gefundeerd maatschappelijk debat

Met zijn eerste 200 dagen achter de rug kan Tom in ieder geval vaststellen dat hij voorlopig nog helemaal op zijn plek zit bij It’s Public. De komende tijd hoopt hij vooral een bijdrage te kunnen leveren aan “de manier van denken” in de publieke sector: “Die kan meer op feiten gebaseerd worden en datagedreven zijn.”

Grappig genoeg waren dit termen waar hij een jaar geleden “weinig enthousiasme voor voelde”, zo erkent hij. “Tijdens mijn studie trok juist de holistische blik me: grote politieke en filosofische vraagstukken. Maar dit jaar heb ik mij gerealiseerd dat een feitenbasis – oftewel data – essentieel is voor onderbouwde keuzes. It’s Public kan bijdragen aan een gefundeerd en minder gepolariseerd maatschappelijk debat.”

Wil je ook maatschappelijke impact maken met het meedenken over strategische vraagstukken? It’s Public is op zoek naar nieuwe talenten. Op 17 november organiseert het bureau een kennismakingsevenement voor starters.