Consulting case interview: Hoe adresseer je het lerarentekort?

11 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Veel adviesbureaus – vooral de strategiekantoren – maken in het sollicitatieproces gebruik van case interviews om een goed beeld te krijgen van kandidaten. Hoe ziet zo’n case interview eruit? En hoe kun je je optimaal voorbereiden op deze belangrijke, maar ook lastige stap binnen het sollicitatieproces?

Grote internationale strategy consulting-kantoren zoals McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain & Company maken al decennia gebruik van case interviews. Tijdens zo’n interview worden kandidaten uitgedaagd om (doorgaans binnen 30 minuten) een businessprobleem op te lossen.

Case interviews zijn erop gericht om de strategische vraagstukken waar strategy consultants dagelijks aan werken na te bootsen, en om te zien hoe kandidaten het betreffende vraagstuk aanvliegen.

Ook diverse adviesbureaus van eigen bodem onderwerpen aanstormende adviseurs aan zo’n case interview. Zo ook It’s Public, een bureau dat werkt aan strategische maatschappelijke vraagstukken binnen de publieke sector.

“Binnen It’s Public zijn case interviews een standaardonderdeel van het sollicitatieproces”, zegt Kees van der Meeren, projectmanager en medeoprichter van het Amsterdamse bureau (en een voormalig strategieconsultant bij Boston Consulting Group en OC&C Strategy Consultants).

“Een case interview simuleert belangrijke onderdelen van het werk als een strategisch adviseur. Hierin kunnen we onder de loep nemen hoe kandidaten onder meer problemen structureren en analyseren, met creatieve oplossingen komen en effectief communiceren.”

In tegenstelling tot ‘standaard’ case interviews, die gebaseerd zijn op vraagtukken uit het bedrijfsleven, hebben de cases bij It’s Public een maatschappelijke insteek. Daarmee hebben ze volgens Van der Meeren een aantal onderscheidende kenmerken. “Maatschappelijke cases zijn vaak complexer, want er zijn veelal meerdere tegenstrijdige belangen en niet één beste uitkomst. Dat maakt ze inhoudelijk uitdagender, net als ons werk overigens.”

Het lerarentekort in de stad

Een van de werkvelden waarbinnen It’s Public opereert is het onderwijsdomein. “Onze case ‘Het lerarentekort in de stad’ simuleert werken aan een actuele maatschappelijke uitdaging, waarbij we in opdracht van de wethouder onderwijs van gemeente Amsterdam in kaart brengen hoe groot de lerarentekort-problematiek is binnen de gemeente.”

In het case interview komen verschillende vragen aan bod, zoals: Hoe groot is het lerarentekort? Hoe ontwikkelt het tekort zich richting de toekomst? En wat kan gedaan worden om het probleem op te lossen?

Oefening baart kunst

Zoals bij elke toets het geval is: oefening baart kunst. Uit verschillende onderzoeken van partijen die studenten begeleiden in hun case interview-voorbereidingen blijkt dat kandidaten die de methodologie en tips & tricks onder de knie hebben een hoger slagingspercentage hebben.

Van der Meeren ziet dit bij It’s Public ook terug in de praktijk. “Om een goed resultaat neer te zetten bij een case interview is oefenen zeker nuttig. Hiervoor zijn online veel bronnen te vinden. Met onze oefencase ‘Het lerarentekort in de stad’ is er weer een mooie voorbereidingsmogelijkheid bijgekomen.”