Twee adviseurs over werken bij adviesbureau it's public

01 december 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Twee adviseurs van it’s public, een nieuw strategisch adviesbureau voor de publieke sector, vertellen aan Consultancy.nl hoe het is om te werken bij dit snelgroeiende kantoor.

“Ik heb het erg naar mijn zin bij it’s public”, trapt Eva Nivard af, sinds februari van dit jaar werkzaam bij het adviesbureau. Gevraagd naar wat haar vooral aanspreekt bij it’s public, geeft zij aan: “Het leukste vind ik de afwisseling in projecten en werkzaamheden. Soms zit ik de hele week in een complex Excel-model te puzzelen, op andere momenten probeer ik mijn resultaten zo helder mogelijk in PowerPoint weer te geven en  zit ik  in overleg met de cliënt om mijn resultaten te bespreken. Ik leer veel over wat er gebeurt in mijn eigen stad en daarbuiten; van instortende kademuren tot de verschillende manieren van aanpak in  de jeugdzorg, en hoe maatschappelijke ontwikkelingen in elkaar steken.

Voorafgaande aan haar start bij it’s public bracht Eva haar studententijd door aan het University College Utrecht, waar ze Liberal Arts & Sciences studeerde, met als afstudeerrichtingen geschiedenis en literatuurwetenschap. Daarna voltooide ze een Onderzoeksmaster Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Afro-Amerikaanse geschiedenis, de Koude Oorlog en dekolonisatie.

Eva Nivard, Jan Willem Moesker, it’s public

Na het afronden van haar studies besloot Eva zich te oriënteren op de start van haar loopbaan. Ze vertelt: “Alhoewel ik het heerlijk vind om me in een ver verleden te wanen en historische boeken te lezen, merkte ik dat ik aan de keukentafel het allerliefst over actuele maatschappelijke zaken discussieer. Mijn tijd als raadslid in de studentenraad van de Faculteit Geesteswetenschappen aan de UvA bevestigde deze politieke interesse. Deze periode leerde mij ook dat ik meer thuis ben in een adviserende en onderzoekende rol dan die van goedgebekte politicus. Zodoende ben ik me gaan verdiepen in denktanks en onderzoeks- en adviesbureaus.”

Goede match

Haar zoektocht leidde haar uiteindelijk naar it’s public, een bureau dat goed bleek te matchen met haar maatschappelijke affiniteit en interesses. Eva: “it’s public bleek een goede match: mijn collega’s zijn maatschappelijk en politiek betrokken, terwijl ze ook de kennis en vaardigheden in huis hebben om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.”

Inmiddels is bijna een jaar verstreken, een tijd waarin Eva samen met collega’s heeft mogen werken aan tal van interessante projecten: “Ik heb in mijn eerste paar maanden nauw samengewerkt met Hugo (Den Breejen, oprichter, red.) voor een project over inkoopstrategieën voor jeugdzorg. Dit project was meteen een mooie uitdaging waar ik heel veel van heb geleerd. Het goed interpreteren van bijvoorbeeld de verschillende data vereiste veel op analytisch vlak en een scherp oog voor detail. Daarna heb ik met andere collega’s op projecten gewerkt over onder andere de impact van COVID-19 op de gemeentebegroting en een toekomstbestendig sociaal vervoer.”, vertelt de jonge adviseur, die zich meer dan thuis voelt in het team: “Ik werk met slimme, gemotiveerde en ambitieuze collega’s met wie het ook meer dan gezellig is om te lunchen of een biertje te doen.”

“Ik werk met slimme, gemotiveerde en ambitieuze collega’s met wie het ook meer dan gezellig is om te lunchen of een biertje te doen.”
- Eva Nivard

Iets eerder dan Eva, in november van vorig jaar, startte ook Jan Willem Moesker bij it’s public. Hij rondde verschillende opleidingen af alvorens hij bij het adviesbureau startte. Zo begon hij met de studie International Business in Groningen. Daarover zegt hij: “Het internationale aspect trok mij erg aan, maar door de brede opzet miste ik soms de verdieping. Daarom heb ik daarnaast een verkorte bachelor filosofie van de sociale wetenschappen gedaan. Omdat ik beide onderwerpen interessant vind heb ik daarna de masters Change Management en Filosofie en Maatschappij gevolgd.”

Gedurende zijn opleidingstijd was Jan Willem actief voor studentenadviesbureau De Kleine Consultant, waardoor hij al in aanraking kwam met strategy consulting. De jonge adviseur licht toe: ”In onze projecten werden we ondersteund door consultants van commerciële strategiekantoren. De methodieken en het projectmatige werk leken mij erg leuk, maar het type problemen waar de publieke sector zich mee bezighoudt spraken mij het meest aan. Iemand van De Kleine Consultant heeft mij toen gewezen op it’s public. De strategische benadering en de focus op de publieke sector waren voor mij de perfecte combinatie.”

“Door ook gelijk aan projecten mee te werken leer je snel. In mijn eerste jaar heb ik al aan veel verschillende onderwerpen gewerkt.”
- Jan-Willem Moesker

Ook Jan Willem kijkt met plezier terug op zijn start bij it’s public en zijn snelle leercurve. Hij vertelt: “De eerste weken heb ik veel trainingen gevolgd, intern en extern. Door tegelijk aan projecten  te werken kun je het geleerde meteen toepassen en leer je snel. In mijn eerste jaar heb ik al aan veel verschillende onderwerpen gewerkt, zo ben ik betrokken geweest bij projecten over de gevolgen van de coronacrisis, uitbreiding van een metrolijn, en herinrichting van maatschappelijk vastgoed.” Het leukste aan het werk vindt hij de “afwisseling in de onderwerpen”, zo geeft Jan Willem aan: “Door veel verschillende projecten te doen krijg ik een goed beeld van welke onderwerpen mij extra interesseren en waar ik mij misschien later in wil specialiseren. Door deze opdrachten uit te voeren met een gezellig en interessant team ga ik met plezier aan het werk!”

Over it’s public

Adviesbureau it’s public werd in 2019 opgericht door Hugo den Breejen, Kees van der Meeren en Steven Jonker, drie ervaren adviseurs die hun sporen hebben verdiend bij de grotere strategische consultancybureaus. Met een team van inmiddels zeven adviseurs richt it’s public zich op maatschappelijke vraagstukken. Het bureau helpt opdrachtgevers in de publieke sector naar eigen zeggen door “het bieden van relevante inzichten op basis van feiten”, waarmee de organisaties hun besluitvorming en beleid kunnen verbeteren.