Marcel Krom: ‘Ik richt me nu op het creatieve deel van transformaties’
Marcel Krom stond als CIO van PostNL aan de basis van een succesvolle transformatie naar een digitale onderneming. Hij was de drijvende kracht achter technologische oplossingen voor het optimaliseren van (keten)processen en klantbeleving. Na bijna dertien jaar CIO-schap gaat hij parttime aan de slag als consultant.
“Zo’n besluit neem je niet zomaar”, vertelt de oud-CIO over de carrièreswitch. “PostNL is een mooi bedrijf met geweldige mensen. Ik had het daar zeker nog een paar jaar tot mijn pensioen kunnen volhouden. Dan zou mijn afscheidsrede vooral over PostNL zijn gegaan, terwijl ik vaak genoeg buiten de bedrijfsmuren kwam om te weten dat er meer is.”
“Om dat allemaal te kunnen ontdekken en verkennen had ik vrijheid en tijd nodig. Ik heb vervolgens een vertrekdatum geprikt, die twee keer is uitgesteld. Het duurde namelijk even voor mijn opvolger gevonden werd en ik wilde alles goed overdragen.”
Krom koos bewust niet voor een nieuwe CIO-rol, want dan zou hij wederom langdurig in één domein zitten. Hij wil zich breder ontwikkelen, ervaringen opdoen in verschillende industrieën en functies.
“Als CIO ben je naast de digitale bedrijfsstrategie ook 7x24 uur operationeel verantwoordelijk. Als de IT het niet doet, werkt namelijk niets meer. Wanneer je duizend systemen hebt, en die hebben allemaal drie keer per jaar een probleem, dan weet je dat je continu te maken hebt met operationele sores.”
Vertaling maken
Hij wilde meer tijd voor het creatieve deel: vanuit de bedrijfsactiviteiten de vertaling maken naar de enterprise architectuur en vervolgens de IT-architectuur. Digitale transformaties beginnen wat hem betreft bij de business en eindigen via het operating model bij IT. Die drie pijlers komen als het goed is samen in de architectuur. “Dat vormt voor mij de kern”, aldus Krom.
Vervolgens is hij aftastende gesprekken gaan voeren met diverse adviesbureaus. “Dan kom je al snel voor de afweging: in Nederland of internationaal? Ik voelde er sowieso weinig voor om voortdurend in een vliegtuig te zitten.”
“Maar ook: sluiten de cultuur en de methodiek aan bij mijn eigen opvattingen? Ik wilde twee dagen per week als adviseur gaan werken om daarnaast genoeg tijd te hebben voor andere activiteiten.” Krom is sinds 2020 commissaris bij Facilicom Group.
“Marcel belde me vorig najaar dat hij ging stoppen”, vertelt Gerard Wijers, directeur bij Anderson MacGyver. “Wij stonden op zijn shortlist en hij was benieuwd hoe het bij ons werkte. Consultants komen hier bij voorkeur in vaste dienst, met oog op onze zelf ontwikkelde aanpak en concepten – ons intellectuele eigendom. Aansluiten als associate kan in specifieke gevallen.”
“Maar iedereen volgt hetzelfde opleidingsprogramma, doet mee met inhoudelijke overleggen, trainingen, teambuilding-initiatieven enzovoorts. Ongeacht iemands achtergrond, competenties of rol.” Die duidelijkheid sprak Krom wel aan. “Het is een groot voordeel dat we binnen PostNL nauw en plezierig hebben samengewerkt.”
Verder lezen: CIO Marcel Krom over de bedrijfstransformatie van PostNL.
Juiste match
Anderson MacGyver bleek inderdaad de juiste match, zo vertelt de oud-CIO. “We kennen inderdaad elkaar al langer. Ze hebben goed doordachte modellen en standaardaanpakken voor succesvolle digitale transformaties.”
“Denk aan het Operating Model Canvas en de multimodale analyse om operatie en IT optimaal af te stemmen op de business. Of het Value Web, dat inzicht geeft in de toegevoegde waarde van een organisatie binnen een markt of ecosysteem. Anderson MacGyver is bovendien niet zo groot, menselijk en met beide benen op de grond.”
“We laten het zich allemaal organisch ontwikkelen. Creatiever, minder operationeel en in verschillende omgevingen.”
Los van het gedachtegoed en de methoden heeft het zich internationaal ontwikkelende adviesbedrijf inderdaad een kenmerkende signatuur: familiair, authentiek, gepassioneerd en vastbesloten impact te hebben voor klanten. Wijers: “Dat past goed bij Marcel. Hij is bij uitstek iemand die in een goede sfeer voorwaarts wil. Daarnaast heeft hij gezien dat we alleen met de beste mensen werken. Dat is een jas die past en goed voelt, zowel voor hem als voor ons.”
De helft van zijn tijd doet Krom andersoortig werk; zaken die niet per definitie passen bij de strategie en activiteiten van Anderson MacGyver. Bijvoorbeeld in een land of gebied waar men niet actief is of iets binnen een totaal ander domein.
“Waar mogelijk zal ik altijd iets samen met Anderson MacGyver of andere partijen doen. Zelf kan je misschien wel snel denken – die kant moet het op – maar alleen kom je niet ver. Samenwerking en het verbinden van bedrijven zorgt voor snelheid en maakt het schaalbaar.”
Organisch ontwikkelen
Binnen Anderson MacGyver heeft de CIO of the Year van 2020 geen aparte status of rol, maar is op 1 september van dit jaar ‘gewoon’ gestart als associate. “We hebben afgelopen zomer samen een traject gedaan en dat ging vlekkeloos. We laten het zich allemaal organisch ontwikkelen. Creatiever, minder operationeel en in verschillende omgevingen.”
Wijers: “Dat Marcel zich bij ons heeft aangesloten zegt wel iets over waar we staan als bedrijf. Hij is een van de bekendste en hoogst aangeschreven CIO’s. Naast zijn statuur heeft hij een sterke persoonlijkheid. Als mens en als professional kan hij ons veel brengen. We zijn superblij en trots dat Marcel voor ons gekozen heeft. Onze impact bij klanten wordt met zijn kennis en ervaring nog groter.”
Anderson MacGyver blijft trouw aan de beproefde modellen en methoden waarmee uitdagende puzzels voor klanten worden opgelost. “Dat doen we doorgaans in samenspraak, met zorgvuldig samengestelde teams en met oog voor zowel de businessactiviteiten, het operating model als de IT-architectuur”, aldus de directeur en medeoprichter.
“We staan aan de top als het gaat om digitale strategieën en transformaties. We werken voor klanten als Leaseplan, PostNL, Eneco en andere grote Nederlandse bedrijven. In de Nordics adviseren we onder meer Scania. Vaak adviseren we bij trajecten die enorme ingrepen en investeringen vragen. Ook kleine klanten vinden we interessant. Het belangrijkste is dat we onze creativiteit en ons vakmanschap kwijt kunnen.”
Mens en planeet
Bij PostNL draaide de transformatie in de basis om het bedrijf bestand te maken tegen veranderingen. Gezien de cruciale rol was dat een economisch en maatschappelijk zeer zinvolle ambitie. “Je merkte dat aan de betrokkenheid en energie bij mensen die bij PostNL werken”, vertelt Krom. “Iedereen wilde laten zien dat deze enorme transformatie mogelijk was.”
“Voor zulke opdrachten wil ik meer de gelegenheid hebben. Weten wat er speelt, en weten wat er moet veranderen, met oog voor de mens en planeet.”