Jubilerend Anderson MacGyver mikt op internationale groei
Na vijf succesvolle jaren in Nederland richt Anderson MacGyver zijn pijlen nu op het buitenland. In gesprek met Consultancy.nl blikken oprichters Rik Bijmholt en Gerard Wijers terug op de start van het bureau en kijken ze vooruit naar de komende vijf jaar: “We willen onze business gedreven visie op technologie en data ook gaan inzetten in andere landen en vervolgens de daar opgedane ervaring ook weer terugbrengen naar Nederland”, aldus Bijmholt.
“Het moeilijkste was misschien nog wel het verzinnen van een naam”, vertelt Wijers over de oprichting van het bureau. “We waren op zoek naar een internationaal bruikbare naam die vertrouwen oproept. Hierbij dachten we al snel aan een combinatie van achternamen, maar Bijmholt en Wijers spreekt niet bepaald aan over de grens.” Daarom werd gezocht naar beter passende alternatieven. Wijers: “We maakten een lijst van achternamen en kwamen daarbij uit op MacGyver, naar de ex-spion uit de gelijknamige tv-serie. Hij staat bekend om zijn slimheid in het toepassen van techniek en we vonden dit goed passen bij ons vak en onze pragmatische houding daarbinnen.”
Het toevoegen van de tweede achternaam kostte vervolgens meer moeite. Toen Wijers en Bijmholt in december 2012 in Oostenrijk verbleven om tijdens een week wintersport belangrijke knopen door te hakken, was het inmiddels de hoogste tijd om de volledige naam vast te leggen: “In de skilift hebben we er toen Anderson voor geplakt, deze Scandinavisch klinkende naam vonden we vertrouwen uitstralen. Toen we er vervolgens achter kwamen dat de acteur die MacGyver speelt ook nog Anderson als achternaam heeft, was de cirkel rond”, aldus Wijers.
Op 1 april 2013 was het zover en vond de officiële opening van Anderson MacGyver plaats. Vijf jaar verder kunnen de twee oprichters terugkijken op een geslaagde beginperiode. Daarin groeide het bureau flink, waardoor het vorig jaar ook zijn intrek nam in een groter kantoor in IJsselstein. Anderson MacGyver telt vandaag de dag zo’n dertig adviseurs, die zich bezighouden met het helpen van klanten bij de transformatie naar een digitale toekomst. Deze dienstverlening krijgt gestalte in het uitstippelen van digitale strategieën, het ontwerpen en implementeren van digitale organisaties en het selecteren en contracteren van passende technologieën en partners.
De grens over
Nu Anderson MacGyver binnen Nederland is uitgegroeid tot een gevestigd middelgroot kantoor, vinden Bijmholt en Wijers dat de tijd is aangebroken voor internationale uitbreiding: “Vanaf de start was er al de ambitie om ook in het buitenland te gaan opereren, vandaar ook de wens om een internationale naam”, legt Bijmholt uit. Hij vervolgt: “Gerard en ik hebben elkaar leren kennen tijdens onze tijd bij Morgan Chambers (dit sourcing-adviesbureau werd in 2007 overgenomen door concurrent EquaTerra, dat in 2011 weer werd ingelijfd door KPMG, red.). Dit bedrijf was al behoorlijk Europees georiënteerd met vestigingen in onder meer Engeland, Duitsland en Zweden. Het realiseren van synergie tussen die landen om zo gezamenlijk een opdracht binnen te halen gaf enorme kick en drive.”
Bovendien gaf de internationale ervaring die de twee gedurende deze periode opdeden het vertrouwen om de stap te zetten over de grens. Hierbij denken ze bovendien te kunnen profiteren van de huidige digitaliseringsgolf die zich geenszins beperkt tot Nederland. Bijmholt: “Het onderwerp van digitale transformatie is booming. We geloven dat we op dit gebied inhoudelijk ook echt wat te brengen hebben buiten Nederland.” Hierbij doelt hij op de manier waarop technologische, organisatorische en culturele elementen binnen de aanpak van Anderson MacGyver met elkaar verweven zijn: “Het oude adagium van eerst het vaststellen van de business-strategie en dan de IT daarna pas laten volgen is door ons in elkaar geschoven. Het overbruggen van de kloof tussen die twee aspecten vormt een boodschap die in elk land kan landen.”
Digitale koers
Als voorbeeld van een klus waarin de waarde van deze integratie van de business- en IT-strategie naar voren komt, wijst Wijers op de koerswijziging die PostNL onder begeleiding van Anderson MacGyver inzette: “In 2013 begonnen we bij PostNL aan het ontwerpen van een nieuwe IT-strategie. Terwijl de traditionele post enorm terugliep, groeide het aantal pakketjes dat bezorgd werd gigantisch.” In het kader van deze grote verschuivingen was het tijd voor een nieuwe, digitale bedrijfsaanpak. Wijers: “Voor het eerst werd er gekeken naar een PostNL-brede strategie van buiten naar binnen. Wie wil je zijn in drie tot vijf jaar tijd?” Op basis van de nieuwe strategie is de IT-organisatie aangepast en een databedrijf opgezet, waarbij “data werd gehaald uit alle hoeken en gaten om slimmer te worden”.
Inmiddels sluiten de nieuwe producten en digitale identiteit nauw aan op de huidige markt: “Er is een nieuwe logistieke informatiedienst waardoor alle info voor iedereen real-time beschikbaar is, zodat klanten kunnen zien wanneer hun pakket wordt bezorgd.” Terwijl de gewenste doelstelling daarmee zijn behaald, lopen er vandaag de dag nog altijd zo’n drie à vijf adviseurs van Anderson MacGyver bij PostNL rond, vertelt Wijers: “We werken meestal op basis van langetermijnrelaties. Meerdere mensen binnen PostNL vragen ons steeds terug, vanwege onze scherpte, eerlijkheid, vakkennis, en pragmatiek.”
Op eigen benen
Bijmholt vertelt dat dergelijke blijvende verbintenissen ook deels ten grondslag liggen aan de groei van het adviesbureau: “Bestaande klanten geven ons steeds nieuw werk en daarnaast krijgen we er nieuwe klanten bij.” Terwijl Wijers en Bijmholt momenteel nog wel de enige partners zijn, is het de bedoeling dat daar met de verdere groei verandering in komt. Wijers: “We hebben een participatieregeling voor de komende tijd, bedoeld voor adviseurs die langer dan drie jaar bij ons actief zijn.” Bijmholt vult aan: “Onze medewerkers zijn heel belangrijk voor het succes en we willen ze hierin laten delen. Dit vergroot ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid. En we willen graag dat als wij vertrekken – over vele jaren – het bedrijf in handen blijft van de eigen medewerkers.”
Deze wens om op eigen benen te staan, vormde vijf jaar geleden ook de basis van de oprichting van Anderson MacGyver. Wijers: “We hadden de ambitie nog eens samen iets voor onszelf te beginnen.” “Het past bij ons karakter om zelfstandig te opereren, ‘create your own destiny’. We zijn onafhankelijke denkers en hebben moeite met aangereikte kaders die niet goed zijn onderbouwd”, voegt Bijmholt toe.
Inmiddels kan worden vastgesteld dat de keuze om een eigen bureau te beginnen goed heeft uitgepakt. De twee oprichters kijken dan ook met enthousiasme vooruit naar de komende jaren en de uitvoering van de internationale groeiplannen, waarbij de focus in eerste instantie ligt op de Nordics en Duitsland en voor de langere termijn ook wordt gedacht aan Spanje en Portugal: “We vinden het voor onszelf heel leuk naar het buitenland te gaan, en ook voor onze medewerkers. De wisselwerking met andere landen werkt ook verrijkend, vanuit andere culturen kom je in contact met andere invalshoeken op dezelfde materie”, aldus Wijers, die toevoegt dat het de bedoeling is de komende vijf jaar te groeien naar drie vestigingen binnen Europa.
Om de tuin geleid
Voordat het zover is, was er onlangs al reden voor feest. Bijmholt: “Er was in april een meeting waar we om een of andere reden per se bij moesten zijn. Achteraf bleek dat we gewoon werden weggehouden. Toen we uit de meeting kwamen was het kantoor versierd. Onze vrouwen waren er, net als oud collega’s die inmiddels met pensioen waren.” Wijers: “De medewerkers hadden filmpjes gemaakt met persoonlijke boodschappen voor ons. Dat was echt fantastisch, zoveel energie en betrokkenheid.” Bijmholt: “Zelfs mensen die op vakantie waren hadden meegedaan, filmpjes kwamen helemaal uit Peru, Australië en de Maldiven! Dit was zo’n mooie manier om waardering te ontvangen voor de afgelopen jaren, en van de mensen die er het meest toe doen.”