Adviseurs begeleiden bouw van daltonschool Spinoza20First

30 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sinds het begin van dit schooljaar maakt het Amsterdamse Spinoza Lyceum gebruik van een nieuw, duurzaam schoolgebouw. Experts van bbn adviseurs waren betrokken bij de realisatie van het pand.

Meer dan 120 jaar geleden – in 1898 – werd het Spinoza Lyceum opgericht, vernoemd naar de Nederlandse 17e-eeuwse filosoof Baruch Spinoza. Vandaag de dag is het Spinoza Lyceum een school die middelbaar onderwijs aanbiedt op drie niveaus: vmbo-t, havo en vwo (atheneum en gymnasium).

Tot en met 2015 beschikte het Spinoza Lyceum over één schoolgebouw, gelegen in de Peter van Anrooystraat in de wijk Oud-Zuid. In het daaropvolgende kalenderjaar maakte de directie van de onderwijsinstelling bekend een tweede vestiging te laten bouwen. Die luistert naar de naam Spinoza20First.

Adviseurs begeleiden bouw van daltonschool Spinoza20First

Logischerwijs neemt het behoorlijk wat tijd in beslag om een nieuw schoolgebouw voor maar liefst 1.100 leerlingen uit de grond te stampen. Daarom werd Spinoza20First tijdelijk gehuisvest in een gebouw in het Amsterdamse Martin Luther Kingpark.

In de tussentijd ontwierp architectenbureau BDG een nieuwe, energiezuinige school, waarin eveneens plaats zou zijn voor andere faciliteiten – denk bijvoorbeeld aan een grote sporthal en een jongerencentrum.

BDG heeft zich binnen zijn ontwerp niet alleen gefocust op energiebesparing, maar ook op biodiversiteit. Zo is op het dak van het gebouw een gigantische tuin te vinden. Deze bevat onder andere nesten voor vogels en plekken waar allerlei insecten zich kunnen nestelen.

Aan de slag

Afgelopen maand is het nieuwe pand – midden in het zogenaamde Bajeskwartier – officieel in gebruik genomen. Het Bajeskwartier is een gebied in het oosten van Amsterdam waar vroeger de befaamde Bijlmerbajes te vinden was. Inmiddels wordt het gebied omgetoverd tot een groene en duurzame woonwijk.

De gebouwen in het Bajeskwartier bestaan deels uit gerecyclede materialen. Zo wordt 98% van de grondstoffen van de voormalige gevangenis gebruikt voor de bouw van de Spinoza20First-school en voor circa 1.300 woningen.

De experts van bbn adviseurs waren de afgelopen jaren betrokken bij de realisatie van Spinoza20First. In het bijzonder waren ze gedurende de bouw – in opdracht van de gemeente Amsterdam – verantwoordelijk voor de directievoering. Ook ondersteunden ze het projectmanagement.