Adviseurs betrokken bij ontwikkeling van schoenenmuseum in Waalwijk

18 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Waalwijk heeft sinds kort een nieuw schoenenmuseum. Bbn adviseurs was betrokken bij de realisatie.

De Noord-Brabantse streek De Langestraat – grofweg gelegen tussen Geertruidenberg en ’s-Hertogenbosch – gold eeuwenlang als het hart van de Nederlandse schoen- en lederindustrie, mede dankzij de aanwezigheid van veeteelt, eikenbomen en stromend water. Gemalen eikenschors werd in looiputten aan het water toegevoegd om het leer te looien, het stromende water werd gebruikt om de huiden te wassen en afval af te voeren.

Als enige plaats met stadsrechten in de streek groeide Waalwijk uit tot dé leer- en schoenenstad van Nederland. Om die geschiedenis te eren werd in de jaren 50 van de vorige eeuw het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum opgericht, dat was gehuisvest in een oud fabriekspand aan de zuidelijke rand van de stad.Bbn adviseurs betrokken bij ontwikkeling van nieuw schoenenmuseum

Door de jaren heen raakte het museum wat gedateerd, waardoor er al jaren plannen lagen voor een verhuizing naar het monumentale Stadhuiscomplex van architect Kropholler in hartje Waalwijk. Na jaren van uitstel vanwege tal van praktische problemen zijn die plannen deze zomer gerealiseerd met de opening van het Schoenenkwartier.

Het nieuwe complex bestaat naast een museum ook uit een kenniscentrum en een maaklab. In het nieuwe museum kunnen bezoekers zich op verschillende manier verdiepen in de wereld van schoeisel. Zo is het naast het bezichtigen van schoenen uit allerlei culturen eveneens mogelijk om bijvoorbeeld meer te weten te komen over het schoenenondernemerschap

Krophollercomplex

Het Schoenenkwartier is gevestigd in de westvleugel van het Stadhuiscomplex. Het Rijksmonument werd in 1932 opgeleverd en diende tot 2010 als het gemeentehuis van Waalwijk. Sinds 2013 wordt een deel van het pand gebruikt voor culturele activiteiten.

Het gebouw is flink onder handen genomen, onder meer om de duurzaamheid te verhogen. Zo wordt het verwarmd met een warmtepomp (in plaats van gas), die draait op de elektrische energie van zonnepanelen. Verder zijn de gevels en het dak extra geïsoleerd.

Helpende hand

De verbouwing en de verhuizing van het museum nam meer dan vijf jaar in beslag. Tijdens deze periode was bbn adviseurs gedurende de aanbesteding en realisatie betrokken bij het project als bouwmanager. Vanuit die rol schreef het vastgoedadviesbureau onder meer een programma van eisen.

Daarin staat onder andere geformuleerd waaraan het Schoenenkwartier moet voldoen. Bij het opstellen van het programma werd bbn adviseurs ondersteund door inbreng van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit Waalwijk.

De experts van bbn adviseurs waren verder ook betrokken bij de ontwerpfase. Zo begeleidden ze architectenbureau Civic Public, dat verantwoordelijk was voor het open en lichte ontwerp van het museumgebouw, waarin historische en nieuwe elementen elkaar afwisselen.