De 10 populairste schrijvers en boekauteurs van Nederland
Wie zijn op dit moment de tien populairste schrijvers van ons land? Onderzoekers van adviesbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy ondervroegen meer dan 11.000 Nederlanders en stelden traditiegetrouw een ranglijst op.
1. Jan Terlouw
Jan Terlouw (1931) is een ware duizendpoot. Zo promoveerde hij in de theoretische natuurkunde, was hij gemeenteraadslid in Utrecht (D66), onderzoeker aan het befaamde MIT in de Verenigde Staten en minister van Economische Zaken (kabinet Van Agt II & III). En uiteraard is hij schrijver.
Terlouw heeft zich als auteur vooral toegelegd op kinderboeken, waarvan ‘Oorlogswinter’ en ‘Koning van Katoren’ de bekendste zijn. Voor beide werken ontving hij de Gouden Griffel, een belangrijke prijs voor Nederlandstalige jeugdliteratuur.
Daarnaast heeft Terlouw de afgelopen jaren ook fictiewerken voor volwassenen geschreven, zoals de detectiveboekenserie ‘Reders & Reders’, die hij maakte samen met zijn dochter Sanne. Ook publiceerde Terlouw een dichtbundel en enkele non-fictiewerken.
Dit jaar staat Terlouw helemaal bovenaan de lijst, vorig jaar bezette hij de tweede plaats.
2. Carry Slee
De tweede plek wordt deze editie ingenomen door Carry Slee (1949), die vorig jaar bovenaan de ranglijst stond. Net zoals collega-schrijver Terlouw heeft Slee zich tijdens haar carrière met name toegelegd op het schrijven van kinderboeken. En met grote ijver: het zijn er ondertussen al meer dan 60.
De bekendste werken van Slee zijn ongetwijfeld ‘Afblijven’, ‘Radeloos’, ‘Spijt’ en ‘Razend’, waarvoor ze allerlei prijzen ontving. Alle vier werden bovendien enkele jaren nu hun publicatie verfilmd en trokken honderdduizenden bioscoopbezoekers.
3. Saskia Noort
In 2003 debuteerde Saskia Noort (1967) met haar boek ‘Terug naar de kust’, een zogenaamde literaire thriller. In de daaropvolgende jaren publiceerde Noort in totaal tien romans en vijf bundels van columns (die ze had geschreven voor tijdschrift LINDA).
Van meerdere werken van Noort – die net als vorig jaar de derde plek bezet in de ranking – is een film of televisieserie gemaakt. Naast haar debuutroman vonden ook ‘De Verbouwing’, ‘De Eetclub’ en ‘Nieuwe Buren’ de weg naar het scherm.
4. Heleen van Royen
In 2000 debuteerde Heleen van Royen (1965) als schrijver met ‘De gelukkige huisvrouw’, waarin de zelfmoord van haar vader een grote rol speelt. In de jaren hierna schreef Van Royen meerdere romans, zoals ‘De ontsnapping’ (2006), waarvoor ze de NS-publieksprijs ontving.
Dat Van Royen – die vorig jaar positie vijf innam – populair is, blijkt ook uit het aantal herdrukken van haar boeken. Zo kent haar debuutroman ondertussen een 32e druk, ‘Godin van de jacht’ (2003) een 28e druk en ‘De mannentester’ (2009) een 7e.
5. Paul van Loon
Zeg je Paul van Loon (1955), dan zeg je spannende boeken voor kinderen. Bekende werken zijn de zeven delen van de ‘Griezelbus’, die allemaal in de prijzen vielen. In 2005 werd deze serie verfilmd door Pieter Kuijpers (de film trok circa 225.000 bezoekers naar de bioscoop).
Van Loon – die bij de vorige editie van de ranglijst op plaats vier stond – is daarnaast ook bekend van zijn werk ‘Dolfje Weerwolfje’, dat eveneens een verfilming kent. In totaal heeft hij tot op heden maar liefst 100 kinderboeken gemaakt.
6. Kees van Kooten
Kees van Kooten (1941) – nieuw in deze ranking – is net als Terlouw veel meer dan alleen schrijver. Zo vormde hij jarenlang met Wim de Bie een duo, dat tal van humoristische tv-sketches maakte. Als romanschrijver debuteerde Van Kooten pas in 1984 met een boek dat luistert naar de naam ‘Hedonia’.
In de jaren daarvoor schreef Van Kooten vooral columns en korte verhalen, die hij bundelde en waarvan hij vele tienduizenden exemplaren verkocht. Daarnaast schreef hij in 2013 de tekst voor Groot Dictee der Nederlandse Taal – wat uiteraard een grote eer is voor een auteur.
7. Adriaan van Dis
Adriaan van Dis (1949) – die in 1983 als schrijver debuteerde met ‘Nathan Sid’ – bezet net als vorig jaar de zevende plaats. Inmiddels heeft hij tientallen romans, novelles en verhalenbundels op zijn naam staan, waarin Nederlands Indië geregeld een grote rol speelt.
Naast zijn auteurschap is hij ook bekend van het televisieprogramma ‘Hier is… Adriaan van Dis’ (VPRO), dat tussen 1982 en 1993 werd uitgezonden en waarin hij bekende personen uit de wereld van de kunst, literatuur en wetenschap interviewde.
8. Kluun
Kluun is het pseudoniem van Raymond van de Klundert (1964), die in 2003 debuteerde met het later verfilmde ‘Komt een vrouw bij de dokter’ – een gedramatiseerde autobiografie van wat hij en zijn vrouw meemaakten toen zij kanker kreeg en daaraan uiteindelijk overleed.
Van dat werk werden er bijna 800.000 verkocht. Volgens uitgeverij Podium zijn dat de meeste exemplaren die ooit van een roman in Nederland zijn verkocht. Na zijn debuut publiceerde Kluun – die vorig jaar ook achtste stond – elf andere werken, zoals ‘Familieopstelling’ (2020).
9. Maarten ’t Hart
Als literair schrijver debuteerde Maarten ’t Hart in 1971 onder het pseudoniem Martin Hart met de roman ‘Stenen voor een ransuil’. Enkele jaren later – in 1978 – promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden met een proefschrift over gedragsbiologie.
Inmiddels heeft ’t Hart – die vorig jaar plek zes innam – tientallen boeken op zijn naam staan, die onder meer zijn vertaald in het Duits, Engels, Pools en Zweeds. ‘Ik had een wapenbroeder’ (1973) en ‘Een vlucht regenwulpen’ (1978) zijn twee van zijn bekendste werken.
10. Ronald Giphart
In 2001 kwam ‘Ik ook van jou’ uit, de debuutroman van Ronald Giphart (1965), waarin een beginnend schrijver en een vrouw met een borderlinepersoonlijkheidsstoornis de hoofdrollen spelen. Ongeveer tien jaar later werd dit boek verfilmd.
Lees ook: Mijn beste werk: Ronald Giphart dompelt zich onder in de wereld van Leeuwendaal.
Ook van zijn bekende boeken ‘Phileine zegt sorry’ (1996) en ‘Ik omhels je met 1000 armen’ (2000) werden bioscoopfilms gemaakt, respectievelijk in 2003 en 2005. Vorig jaar stond Giphart één plaats hoger in de ranglijst van Hendrik Beerda Brand Consultancy.