Onderzoek: Limburg aantrekkelijkste binnenlandse vakantiebestemming

03 augustus 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De provincie Limburg is de aantrekkelijkste binnenlandse vakantiebestemming. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy (HBBC).

Voor zijn terugkerende studie – uitgevoerd met ondersteuning van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht – ondervroegen de onderzoekers een paar duizend respondenten over hoe zij aankijken tegen de twaalf Nederlandse provincies als vakantiebestemming.

“Uit ons onderzoek blijkt dat een fijne vakantie in eigen land in de eerste plaats draait om de sfeer en om een kwalitatief verblijf”, zegt Hendrik Beerda, eigenaar van HBBC. “Op die punten heeft Limburg van alle Nederlandse provincies veruit de beste score weten neer te zetten. Bij de vorige editie van onze studie voerde Limburg de lijst ook al aan.”

Limburg aantrekkelijkste binnenlandse vakantiebestemming

Drenthe bezet plek twee (vorige keer derde). De ruigheid van de natuur aldaar wordt erg gewaardeerd door binnenlandse vakantiegangers. Derde staat Gelderland (vorig keer vierde). “Wandelen en fietsen doet men het liefst hier, terwijl men het liefst van de Limburgse natuur geniet vanuit tijdens een autorit”, laat Beerda weten.

Wel gezakt, niet gekelderd

De vierde positie wordt ingenomen door Zeeland, dat net als Drenthe kan bogen op ruige natuur. Zeeland is echter twee plaatsen gezakt. “Daar kun je dramatisch over doen, maar het is niet zo erg”, zegt Beerda tegen Omroep Zeeland. “De scores liggen dicht bij elkaar, dus er is geen sprake van een keldering.” 

Volgens Beerda zou Zeeland kunnen leren van Limburg door de kwaliteit van verblijf en sfeer beter te promoten. Wel moet het zich blijven onderscheiden, bijvoorbeeld door op een eigen manier gastvrij te zijn. “Probeer niet de fijne sfeer van Limburg te kopiëren, maar probeer op een eigen manier mensen in de watten te leggen”, aldus Beerda tegenover Omroep Zeeland. 

Best of the rest

Op plaats vijf in de ranking staat ditmaal Friesland (vorige keer zesde), dat het onder andere goed doet vanwege zijn watersportmogelijkheden. Zesde is deze keer het landelijke Overijssel (vorige keer achtste), gevolgd door het bourgondische en bosrijke Noord-Brabant (vorige keer vijfde) en Noord-Holland met zijn prachtige kust (vorige keer zevende).

De negende plek wordt ingenomen door het rustige Groningen (vorige keer tiende). Daarna volgen Utrecht met zijn bruisende hoofdstad (vorige keer elfde) en Randstadprovincie Zuid-Holland (vorige keer negende). Flevoland – de jongste provincie van ons land – is net zoals de vorige keer hekkensluiter.

Steden en landstreken

HBBC onderzocht ook welke steden en streken we het liefst bezoeken in eigen land. En ook hier gooit Limburg hoge ogen: Maastricht wordt beschouwd als de meest dynamische en creatieve stad buiten de Randstad, en tevens als de sympathiekste stad van het land. Daarmee eindigt Maastricht bovenaan de lijst.

“Na Amsterdam heeft Maastricht de mooiste architectuur en de beste horeca”, zegt Beerda. “Wat betreft de kwaliteit van het verblijf, sfeer en het omringende landschap kan Amsterdam echter totaal niet tippen aan Maastricht. Als het om winkelplezier gaat, moet Maastricht twee steden voor laten gaan: Amsterdam en Rotterdam.”

Waar Zeeland zijn tweede plaats moet inleveren, staat provinciehoofdstad Middelburg in de steden- en strekenranglijst wel op plek twee. De stad is vooral een aantrekkelijke uitvalsbasis voor een vakantie aan de Zeeuwse kust en scoort relatief goed qua sfeer en architectuur. 

“Middelburg zou zijn positie verder kunnen versterken als het toeristische aanbod sterker wordt geprofileerd”, merkt Beerda op. “Het Zeeuws Museum en het middeleeuwse abdijcomplex waarin het is gevestigd zijn zelfs onder de Zeeuwse bevolking nauwelijks bekend. Als deze iconen meer in de schijnwerpers worden gezet, trekt dat meer toeristen aan.”

De landstreek Utrechtse Heuvelrug staat deze editie van het onderzoek derde (vorige keer zesde), gevolgd door Amsterdam (vorige keer vierde) en Den Haag (vorige keer zevende).