Consortium sluit raamcontract af met Nationaal Dataportaal Wegverkeer

18 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Een consortium geleid door ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV heeft een raamcontract afgesloten met het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). 

Het NDW is een organisatie waarin overheden samenwerken aan het verzamelen van gegevens van verkeer op rijkswegen, provinciale wegen en gemeentelijke hoofdwegen. Deze data wordt gebruikt voor het optimaliseren van de verkeersstromen in ons hele land.

Tot nu toe zijn die gegevens met name afkomstig uit zogeheten weggebonden systemen. Denk aan detectoren of camera’s op vaste punten die voertuigen signaleren of registreren. Het NDW wil de informatie die zij verschaffen nu aanvullen met gegevens uit niet-weggebonden systemen, zoals navigatiesystemen, voertuigen en mobiele apps.Consortium sluit raamcontract af met Nationaal Dataportaal Wegverkeer

Daarom werd afgelopen najaar een open aanbesteding uitgeschreven voor het leveren van deze gegevens. Deze is nu gewonnen door het consortium onder leiding van Royal HaskoningDHV.

Naast het ingenieurs- en adviesbureau bestaat het consortium onder meer uit de dataspecialisten Geo Mobility, Mezuro, Plan B Company, Road Cloud, Route42 en TripService. De softwarebedrijven GeoJunxion, Klimator en Localyse, en de innovatieve mobiliteitsbedrijven V-Tron en Yunex Traffic maken tevens deel uit van de samenwerkingsgroep. 

De combinatie van de expertise van de verschillende partijen moet het mogelijk maken om met innovatieve technologieën inzichten te genereren die tot voor kort niet verkregen konden worden. Daarbij wordt met name gebruikgemaakt van technieken zoals floating car data, probe vehicle data en crowd sourced data.

Verder is ook de ANWB geïnteresseerd in het initiatief. De verkeersorganisatie denk vooral een bijdrage te kunnen leveren op het thema verkeersveiligheid.

Raamcontract

Het NDW reageerde deze zomer positief op de samenstelling en de plannen van het consortium, waarna het raamcontract werd getekend. Op grond daarvan zal het consortium een complete service gaan aanbieden die het NDW onder andere in staat moet stellen accuratere voorspellingen te maken.

De geraamde waarde van de raamovereenkomst bedraagt €5 miljoen op jaarbasis. De looptijd van het contract is minimaal twee jaar en kan bij wederzijdse instemming met twee jaar worden verlengd, zegt Arjan Honingh, Digital Lead bij Royal HaskoningDHV en initiatiefnemer van het consortium.

“Ik ben verheugd dat het gelukt is om het collectieve belang van wegbeheerders te laten prevaleren boven de individuele belangen van de consortiumpartners. Anders hadden we nooit zo’n grote stap richting een ecosysteem kunnen maken. We nodigen iedereen uit om zich bij ons aan te sluiten.”