Deloitte: ‘Doelstelling voor minder slachtoffers in het verkeer te ambitieus’

18 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Volgens overheidsplannen moet het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in ons land in 2030 zijn gehalveerd. Adviesbureau Deloitte stelt in een nieuw rapport grote vragentekens bij die doelstelling. Het blijft namelijk steeds drukker worden op de weg.

Toen de Covid-19-pandemie slechts enkele weken oud was, bleek dat thuiswerken ook allerlei voordelen met zich meebrengt, zoals een verhoogde arbeidsproductiviteit en verbeterde werk-privébalans. En: niet meer oeverloos in de file staan tijdens de ritjes naar en van kantoor. 

Toch stapten velen toen de zomer van 2021 erop zat (en miljoenen Nederlanders gevaccineerd waren) weer in hun auto om naar hun werk te rijden. Zo was volgens de ANWB eind september vorig jaar sprake van de drukste ochtendspits sinds tijden. Enige hoop dat files voorgoed tot het verleden behoorden vervloog dan ook al gauw.

Deloitte: ‘Doelstelling voor minder slachtoffers in het verkeer te ambitieus’

En die hoop zal voorlopig ook wegblijven, zo lijkt de conclusie als we een analyse van het Centraal Planbureau (CPB) erbij pakken. Volgens het CPB zal de drukte op de snelwegen de komende jaren alleen maar toenemen. Daarmee wordt het drastisch terugdringen van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers volgens Deloitte erg lastig. 

Te ambitieus

De Nederlandse regering heeft als doel om over acht jaar het aantal dodelijke verkeerslachtoffers te hebben gehalveerd (ten opzichte van het aantal in 2020). En tegen 2050 wil ons land de teller van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op nul proberen te krijgen. 

Uit onderzoek van Big Four-kantoor Deloitte blijkt dat de ambitie van de Rijksoverheid voor zowel 2030 als voor 2050 nog ver uit zicht is. “Op basis van onze data voorspellen wij dat in 2030 het aantal dodelijke slachtoffers bij ongevallen op rijkswegen zal zijn toegenomen met 29% tot 219%.” 

In de studie van Deloitte komt ook naar voren dat de verkeersintensiteit één van de belangrijkste factoren is voor het voorspellen van het aantal verkeersdoden. Niet zo gek dus dat met de verkeersdrukte waarschijnlijk ook het aantal verkeersdoden zal stijgen. 

Doel gemist

Ook onderzocht Deloitte verschillende infrastructuurprojecten. Vele daarvan hebben als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. Denk daarbij onder andere aan het optimaliseren van de verkeersdoorstroming en aan het ontlasten van sluiproutes.

De analyse van Deloitte laat echter zien dat veel van dit soort projecten slechts een marginale invloed hebben op het totaal aantal ongevallen. “Deze projecten vertalen zich dus niet in een afname van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers, hoewel ze dat wel als hoofd- of subdoel hebben”, geeft Deloitte aan.