‘Windmolens op Tata Steel-terrein verspreiden géén fijnstof’

08 augustus 2022 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De windmolens op het Tata Steel-terrein in IJmuiden zorgen niet voor een hogere fijnstofconcentratie in de nabije omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Tauw. 

In 2017 gaf de provincie Noord-Holland toestemming aan een consortium – bestaande uit Tata Steel, duurzame energiespecialist Infinergy, windcollectief Noord-Holland en adviesbureau Royal HaskoningDHV – voor de aanleg van windpark Ferrum.

Het windpark, dat bestaat uit drie turbines, ligt op het zuidelijke deel van het hoogovencomplex van Tata Steel en werd in oktober 2020 opgeleverd. Sindsdien hebben omwonenden de vrees dat deze windmolens de luchtkwaliteit verslechteren.

Tata Steel-terrein in IJmuiden

De inwoners van Wijk aan Zee, een dorp gelegen ten noorden van het Tata Steel-terrein, maakten zich de afgelopen tijd zorgen om een bijeffect van de turbines: die zouden mogelijk de uitstoot van de hoogovens naar Wijk aan Zee verplaatsen.

Ingenieurs- en adviesbureau Tauw werd ingeschakeld door Tata Steel (op aandringen van de ondernemingsraad) om vast te stellen of de windmolens de luchtkwaliteit in Wijk aan Zee de afgelopen tijd hebben aangetast.

Uit het onderzoek blijkt dat de fijnstofconcentratie in het dorp tijdens de eerste zes maanden dat de turbines draaiden juist is verlaagd. Dat geldt ook voor andere plekken rondom het Tata Steel-terrein, alwaar de luchtkwaliteit in diezelfde periode eveneens is verbeterd.

Tauw heeft niet onderzocht waarom het fijnstofgehalte is gedaald. Maar omdat op alle plekken rondom het terrein sprake is van nagenoeg dezelfde daling, stelt het adviesbureau dat er “geen enkele aanleiding” is om aan te nemen dat de windturbines de hoeveelheid fijnstof in Wijk aan Zee hebben verhoogd.

Mendes Stengs, werkzaam bij Tata Steel en lid van de ondernemingsraad van het bedrijf, laat aan het Noord-Hollands Dagblad weten dat hij zich voorlopig neerlegt bij die conclusie. “Tot het tegendeel is bewezen, moet ik ervan uitgaan dat de analyse klopt.”