Fortaleza Capital en Marktlink begeleiden deal in verpakkingswereld

23 juni 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De Dozenhal uit Ermelo, een specialist in kartonnen dozen, is ingelijfd door de Van De Velde Packaging Group. De deal werd begeleid door sectorspecialist Fortaleza Capital (buy-side) en dealmaker Marktlink (sell-side).

De transactie tussen de twee partijen kwam tot stand door twee ontwikkelingen die in elkaar vloeiden. Aan de verkoperszijde leefden de eigenaren van De Dozenhal, het echtpaar Pieter en Petra de With, met het idee om de onderneming over te dragen aan een nieuwe eigenaar.

De in 1978 opgerichte Dozenhal – met naar eigen zeggen “de grootste voorraad kartonnen dozen van Nederland” – handelt met dochterondernemingen Kartonsonline.nl en Wijmakendozen.nl in gebruikte en nieuwe kartonnen dozen voor de B2B-markt. Het echtpaar De With klopte met hun verkoopwens aan bij Marktlink, dat ondernemers bijstaat bij de verkoop van hun onderneming.

Fortaleza Capital en Marktlink begeleiden deal in verpakkingswereld

Youri Livius, die vanuit Marktlink het traject begeleidde, zegt over de achtergrond van de verkoopwens: “De Dozenhal is, mede door de groeiende vraag naar verpakkingen in de e-commerce en de overschakeling van plastic naar karton, enorm gegroeid, en dat bracht voor Pieter veel operationele taken met zich mee. Zijn hart ligt echter meer bij het handelen en dus was het tijd op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar.”

Aan de koperszijde is Van De Velde Packaging Group bezig met een buy-and-buildstrategie en kijkt daarom met interesse naar aanvullende potentiële targets. Het bedrijf telt momenteel circa 1.250 medewerkers en opereert met vijftien vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Turkije en Italië.

Toen Van De Velde’s huisdealmaker Fortaleza Capital De Dozenhal in zijn vizier kreeg was het advies aan het interne dealteam van de groep helder: neem het bedrijf uit Ermelo (36 medewerkers) onder de loep en handel doortastend.

Livius geeft aan dat de interesse in De Dozenhal groot was. “Al vroeg in het traject diende Van De Velde Packaging Group zich aan. Hun interesse was direct heel concreet en zij hebben snel doorgeschakeld. In het eerste gesprek werd al duidelijk dat dezelfde typen mensen aan tafel zaten, allemaal pragmatisch ingesteld en recht door zee. Het hele proces verliep over en weer heel netjes.”

“De Dozenhal was voor Fortaleza Capital een bekende marktpartij en gezien de marktpositie en omvang zeer passend bij Van De Velde Packaging Group”, vertelt Alexander van Rossum, die de deal leidde vanuit Fortaleza Capital. “Wij hebben samen met Van De Velde Packaging Group doorgepakt en binnen korte tijd een passende bieding ingediend waaruit al snel exclusiviteit volgde.”

Alexander van Rossum, Youri Livius, Tom Beltman

En dus behoort De Dozenhal per 20 juni tot de Van De Velde Packaging Group. “We zijn trots”, laten Pieter en Petra de With weten. “Van De Velde Packaging Group geeft De Dozenhal continuïteit op de lange termijn, nieuwe groeimogelijkheden en toegang tot de brede ervaring en expertise van de groep.”

Voor het Belgische Van De Velde Packaging Group is het de tweede overname in korte tijd. In april werd nog het Italiaanse Industria Litografica Cartotecnica overgenomen.

Voortdurend op overnamepad

In ons land laat de acquisitieve groeistrategie van het bedrijf al jaren een spoor na in de verpakkingssector. Zo werden tussen 2017 en nu onder meer Koninklijke Schut, Wesly Printing & Packaging, Vekopak, VJDVeerkarton en Remmert Dekker ingelijfd.

Bij al deze aankopen trad Fortaleza Capital op als adviseur. Alexander van Rossum zegt hierover: “Gezien de expansieve strategie van de groep en inmiddels ijzersterke marktpositie in paper-based packaging is de kans groot dat er op afzienbare termijn nog meer acquisities zullen worden gerealiseerd, zowel in als buiten Nederland.”

Tom Beltman, partner bij Marktlink, ziet deze trend ook in de bredere verpakkingswereld. “We zien heel veel consolidatie in de markt: een groot aantal transacties waarbij grote bedrijven kleinere partijen overnemen. Die trend zal de komende tijd nog wel aanhouden, verwachten wij bij Marktlink.”

Overige dealmakers die betrokken waren bij de transactie tussen De Dozenhal en Van De Velde Packaging Group waren BarentsKrans en Lansigt Accountants.