Werken bij Significant Synergy: Fransien Lukkezen en Daniëlle van Amerongen

01 juni 2022 Consultancy.nl 10 min. leestijd
Meer nieuws over

Fransien Lukkezen (senior consultant en tevens manager van de juniorenpoule) en Daniëlle van Amerongen (consultant) werken beiden voor Significant Synergy, onderdeel van onderzoeks- en adviesbureau Significant Groep. Significant Synergy is gespecialiseerd in samenwerkingsvraagstukken op het gebied van inkoop en bedrijfsvoering. Vijf vragen over hun opdrachten, de ontwikkelmogelijkheden binnen het bureau en wat ze het leukst vinden aan hun werk.

Jullie zijn al een tijdje werkzaam bij Significant Synergy. Hoe kijk je terug op deze tijd?

Fransien: “Ik kijk terug op een hele dynamische en leerzame tijd. Ik vind vijf jaar al best lang klinken, maar het voelt helemaal niet alsof ik hier al vijf jaar werk. Dit komt denk ik door de vele verschillende projecten die ik heb gedaan bij veel verschillende opdrachtgevers. Hierdoor rond je bepaalde fasen ook tussendoor weer af en wordt het nooit saai.”

“Daarnaast heb ik voor onze interne organisatie ook veel verschillende rollen vervuld, van onder andere het organiseren van evenementen tot offertes schrijven, contacten onderhouden met hogescholen en universiteiten en het begeleiden van collega’s. Deze diversiteit in werkzaamheden naast de projecten maakt dat ik me snel en op veel verschillende vlakken heb kunnen ontwikkelen!”

Fransien Lukkezen en Daniëlle van Amerongen - Significant Group

Daniëlle: “Direct na de studie Facility Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen begon ik in 2019 bij Significant Synergy. Tijdens stages ontdekte ik dat inkoop mij aansprak, maar mijn kennis op dit gebied was nog minimaal. Het was dan ook best spannend om met deze baan te starten, maar ik ben ontzettend goed begeleid.”

“Bij Significant werd ik enorm warm onthaald en al vanaf de eerste dag draaide ik mee in projecten. Ik kon collega’s direct ondersteunen bij uiteenlopende projecten, zoals aanbestedingen voor softwaresystemen, hardware en accountantsdiensten, maar ook bij de professionalisering van de contract- en leveranciersmanagementfunctie van een opdrachtgever. Vakinhoudelijke kennis heb ik opgedaan via (interne) trainingen, maar met name door ‘gewoon te doen’ in projecten.”

Op welke opdracht ben je het meest trots?

Fransien: “Lastige vraag! Ik heb prachtige projecten mogen doen in onder andere het onderwijs en de zorg, maar ook bij waterschappen, provincies en gemeenten. Het werken ‘achter de schermen’ – een steentje bijdragen aan bijvoorbeeld het oplossen van de grote tekorten op de arbeidsmarkt –, zorgen dat er op tijd voldoende medische hulpmiddelen zijn of een zbo helpen processen efficiënter in te richten geeft mij erg veel voldoening!”

“De afgelopen drie jaar heb ik al in veel uiteenlopende projecten meegedraaid en kunnen ontdekken welke onderwerpen en vakgebieden mij aanspreken. Ik ben het liefste bezig met inkoop en aanbesteden en contract- en leveranciersmanagement. Met name het verbinden van deze twee vakgebieden vind ik een mooie uitdaging waar ik zowel opdrachtgevers als mijn collega’s bij wil helpen.”

Daniëlle: “Het meest trots ben ik op de bijdrage die ik mag leveren aan de ontwikkeling van opdrachtgevers. Zo heb ik al meerdere opdrachtgevers – zoals gemeenten en woningcorporaties – mogen adviseren over hoe zij de contract- en leveranciersmanagementfunctie verder kunnen ontwikkelen. Bij een gemeente heb ik het vernieuwde inkoopbeleid mogen opstellen en bij een onderwijsinstantie was ik betrokken bij de aanbesteding voor een leerlingadministratiesysteem.”

“Daarnaast ben ik op dit moment betrokken bij een aanbesteding die betrekking heeft op forensische zorg. Een bijzonder vakgebied met directe impact op de maatschappij. Het is ontzettend leuk en vooral ook leerzaam om aan dit soort trajecten te mogen bijdragen.”

Hoe helpt Significant Synergy je bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Fransien: “Op verschillende manieren. Sowieso hebben we een volle Significant Academy met diverse trainingen die je verder helpen op inhoudelijk vlak, bijvoorbeeld trainingen over aanbesteden en het sociaal domein, maar ook diverse trainingen die mij helpen om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap en adviesvaardigheden.”

“Ieder jaar staat Significant Synergy samen met mij stil bij mijn persoonlijke ontwikkeldoelstellingen.”

“Daarbij is er ook inbreng voor eigen ontwikkelwensen: als ik zelf graag een training wil volgen die niet in de Academy zit, dan is hier ook ruimte voor. Door daarnaast heel veel verschillende werkzaamheden te doen zie je wat er allemaal speelt in en rondom de inkoopwereld, en geeft dat mij veel input om te bedenken welke kant ik op wil.”

“Maar het meeste heb ik denk ik aan de gesprekken die ik periodiek – vaste prik! – voer over mijn ontwikkeldoelen met leidinggevenden en collega’s. Zij helpen mij om verder te kijken dan het hier en nu: waar wil ik over vijf jaar zijn – bij Significant of elders, hier is ook ruimte voor! – en hoe kunnen zij helpen om mij daar te brengen? Er wordt vervolgens actief gekeken naar welke nieuwe projecten daarbij helpen.”

“Er wordt echt tijd geïnvesteerd in dit onderdeel, ik vind het heel fijn dat deze ruimte genomen wordt en we bij Significant niet voor de volle 100% productief op projecten hoeven te draaien.”

Daniëlle: “Ieder jaar staat Significant Synergy samen met mij stil bij mijn persoonlijke ontwikkeldoelstellingen. Ik krijg de ruimte om mijn ambities toe te lichten en er wordt met mij meegedacht over wat er nodig is – vanuit de organisatie of bijvoorbeeld aan externe trainingen – om dit te realiseren. Niet alleen tijdens dit jaarlijkse moment, maar eigenlijk continu voel ik de ruimte om aan te geven in welke richting ik mij wil ontwikkelen.”

“Ik merk dat er daadwerkelijk rekening gehouden wordt met mijn persoonlijke leerdoelen. Er wordt namelijk gekeken welke projecten passend zijn bij ieders individuele leerdoelen, zodat je deze daadwerkelijk kunt gaan realiseren en de projecten bijdragen aan de gewenste persoonlijke ontwikkeling.”

Significant combineert verschillende expertises. Hoe heeft dit je leercurve verrijkt?

Fransien: “Ik vond het heel fijn dat ik vanaf mijn start direct bij alle verschillende expertiseteams kon meekijken en opdrachten voor alle teams kon doen. Sommige mensen hebben meteen een specifieke voorkeur voor een expertise, maar ik niet. Voor mij was het een feestje om ‘een kijkje in de keuken’ te nemen bij de verschillende expertises en te werken met collega’s die echt expert zijn op een bepaald gebied, daar heb ik heel veel van geleerd.”

“Ik heb nu overzicht over het totale inkoopspectrum en weet daarbinnen wat ik leuk vind en waar ik goed en minder goed in ben. Daarnaast bieden de verschillende teams die we in huis hebben ook de mogelijkheid om echt uitdagende, meer overstijgende projecten te doen.”

“Als er bijvoorbeeld een ingewikkelde inkoopstrategie ontwikkeld moet worden voor het sociaal domein, kunnen we én aanbestedingsexperts en -juristen inzetten, kenners van het sociaal domein, inkoopstrategen én bekostigingsspecialisten. Samen kun je dan echt iets moois neerzetten. Het klinkt cliché, maar 1+1+1+1+1 is in dit geval echt veel meer dan vijf!”

Daniëlle: “Als collega’s, maar ook als interne expertiseteams en labels, kunnen we ontzettend veel van elkaar leren. Met name het uitwisselen van ideeën over specifieke thema’s biedt mij persoonlijk veel nieuwe inzichten. Dit wekt ook de interesse op voor andere expertisegebieden en de uitdagingen die daarbij spelen.”

“We zijn met veel verschillende mensen, doen gezellige dingen met elkaar en ik ervaar totaal geen onderlinge concurrentie tussen collega’s omdat er voor iedereen een pad is.”

“Onlangs heb ik meegewerkt aan een adviesrapport met betrekking tot de herijking van contract- en leveranciersmanagement in het sociaal domein. Bij collega’s die experts zijn in het sociaal domein zijn specifieke onderwerpen uit het adviesrapport getoetst. Dit bood mij nieuwe inzichten over een voor mij relatief nieuw domein en wekte direct de interesse om hier meer verdieping in te zoeken.”

“De samenwerking met de diverse expertises en collega’s draagt bij aan mijn ontwikkeling, ik leer namelijk veel van mijn collega’s. Als ik in een project ergens tegenaan loop of andere vragen heb, dan staan collega’s en ook de partners van Significant klaar om best practices uit te wisselen.”

Significant Synergy zoekt nieuwe collega’s. Wat maakt het bureau voor jou fijne werkplek?

Fransien: “Het is voor mij een hele fijne werkplek omdat ik houd van de dynamiek en afwisseling die hoort bij een adviesbureau en ik het heel belangrijk vind dat ik tegelijkertijd een bijdrage kan leveren aan de maatschappij door onze opdrachtgevers in de voornamelijk publieke sector verder te helpen in hun ontwikkeling of soms simpelweg werk voor ze uit handen kan nemen.”

“Daarnaast waardeer ik Significant heel erg omdat ik het een erg sociale omgeving vind waar ik mezelf kan zijn: we zijn met veel verschillende mensen, doen gezellige dingen met elkaar en ik ervaar totaal geen onderlinge concurrentie tussen collega’s omdat er voor iedereen een pad is.”

Daniëlle: “Wat mij betreft zijn er vier belangrijke aspecten die Significant in ieder geval voor mij een hele fijne werkgever en werkplek maken. Ten eerste het werken op basis van vertrouwen. Je bent de baas over je eigen agenda en bepaalt zelf wat je afspreekt met een opdrachtgever, zowel wat betreft besprekingen als bijvoorbeeld deadlines.”

“Daarnaast is er volop ruimte voor ontwikkeling. Er wordt goed meegedacht over hoe jij jouw ambities kunt realiseren en met name hoe de organisatie daaraan kan bijdragen. Ook als je van een bepaald vakgebied – zelfs van inkoop – weinig hebt, krijg je binnen Significant de ruimte om je hierin te ontwikkelen en worden de nodige middelen zoveel mogelijk aangereikt.”

“Verder staat samenwerking centraal – zowel met opdrachtgevers als intern. Iedere opdracht voeren we in teamverband uit, vaak in de combinatie van een minder met een meer ervaren consultant. De collega’s waarmee je samenwerkt zijn erg behulpzaam en gedreven. In deze samenwerkingen kun je veel van elkaar leren en het helpt ook om elkaar scherp te houden en uit te dagen.”

“En tot slot werk je binnen onze organisatie met ontzettend leuke collega’s in een informele cultuur. Naast het uitwisselen van vakinhoudelijke kennis in bijvoorbeeld trainingssessies, staan er ook genoeg sociale evenementen op de agenda waarbij je ook collega’s die je wat minder vaak ziet beter leert kennen.”

Ook benieuwd geraakt naar werken bij Significant Synergy? Bezoek dan de inhousedag op 16 juni.