Wouter Oosterom en Vera de Berk over werken bij Significant Public

20 mei 2022 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Vera de Berk en Wouter Oosterom werken inmiddels beiden circa drie jaar voor Significant Public, onderdeel van advies- en onderzoeksbureau Significant Groep. In gesprek met Consultancy.nl vertellen ze hoe het is om te werken bij het bureau en delen ze hun ervaringen van de afgelopen periode.

Significant Public is het bedrijfsonderdeel binnen de Significant Groep dat zich in het bijzonder richt op de zorg, het sociaal domein en justitie en veiligheid. De tak helpt onder meer opdrachtgevers bij het Rijk, decentrale overheden, brancheorganisaties, cliënten-, en patiënten- of beroepsvertegenwoordigers, aanbieders en uitvoeringsorganisaties.

Significant Public helpt deze organisaties met bijvoorbeeld het ontwikkelen van beleid en stelselvragen, het bepalen van de impact van veranderingen en het begeleiden van veranderingen. Maar ook bij onder andere het inregelen van processen, inrichten van organisaties, ontwikkelen van professionals en samenwerking, sturing, opdrachtgeverschap en financiële uitdagingen.

Vera de Berk en Wouter Oosterom -  Significant Public

Wat zowel Vera als Wouter – beiden actief in de rol van adviseur/onderzoeker – waardeert aan het werken bij Significant Public, is de prettige bedrijfscultuur. Vera: “De cultuur bij Significant ervaar ik als zeer prettig en laagdrempelig. Je kent eigenlijk iedereen van het hele bedrijf Significant wel bij naam.”

“Significant heeft een platte organisatiestructuur waarin iedereen de mogelijkheid krijgt om zijn of haar eigen talenten verder te ontwikkelen”, vult Wouter aan. “Mijn collega’s zijn enorm gedreven om aan de slag te gaan met complexe vraagstukken en werken hard aan oplossingen voor onze opdrachtgevers. Bovenal vinden mijn collega’s het leuk om dat samen, in teamverband te doen.”

Vera: “De cultuur bij Significant kenmerkt zich verder denk ik door een hele boel hardwerkende, betrokken collega’s bij elkaar, waarbij persoonlijke groei en ontwikkeling hoog in het vaandel staan.”

Afwisselende opdrachten

De afgelopen drie jaar hebben de twee adviseurs hun vaardigheden flink kunnen ontwikkelen in de vele opdrachten en vraagstukken waaraan ze werkten.

“Ik heb echt aan allerlei verschillende vraagstukken meegewerkt”, vertelt Vera, “bijvoorbeeld op het gebied van ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, integratie en inburgering, justitie en veiligheid en tot slot het raakvlak tussen zorg en veiligheid, zoals in de forensische zorg.”

“Ik organiseerde bijvoorbeeld verschillende regionale bijeenkomsten door heel het land om samen met professionals van gemeenten en zorginstellingen concrete oplossingsrichtingen te bedenken om de langdurige zorg te verbeteren.”

Ook was ze regelmatig betrokken bij de evaluatie van verschillende pilots, waarin bijvoorbeeld gemeenten of zorginstellingen oefenen met een nieuwe werkwijze of bezig zijn met de implementatie van een nieuwe wet. Verder verrichte ze onderzoek naar de verbetermaatregelen in de forensische zorg naar aanleiding van Michael P. (de moordenaar van Anne Faber, red.), evalueerde ze de chatfunctie van Veilig Thuis die tijdens de pandemie was ingesteld en deed ze een onderzoek naar de aanpak van mensenhandel bij gemeenten.

“Momenteel voer ik een onderzoek uit naar ondermijnende criminaliteit in kwetsbare wijken. En dan heb ik er nog een hele hoop niet genoemd!”, besluit Vera.

Wouter kan eveneens terugkijken op een uitgebreid opdrachtenportfolio. “Ik heb gewerkt aan ontzettend diverse vraagstukken, maar met jeugdzorg als duidelijke rode draad. Gedurende mijn master Publiek Management kreeg ik een steeds grotere interesse in het thema jeugdzorg. Die interesse heb ik weten om te zetten in mijn werk.”

“De cultuur bij Significant kenmerkt zich door een hele boel hardwerkende, betrokken collega’s bij elkaar.”

“Ondanks die focus houd ik me ook regelmatig bezig met hele andere thema’s”, vervolgt Wouter. “Zo heb ik recentelijk het coronasteunpakket voor de sportsector geëvalueerd; waarbij ik weer met hele andere partijen aan tafel zat dan dat ik gewend ben.”

Maatschappelijke impact

In zijn werk draagt Wouter vanuit Significant Public dagelijks bij aan het creëren van maatschappelijke impact. Daardoor kan hij voldaan terugblikken op de afgelopen drie jaar. Wouter: “Ik kijk met de meeste voldoening terug op een project dat ging over de kostendelersnorm.”

In het kort houdt deze maatregel in dat bijstandsgerechtigden worden gekort op hun uitkering als zij hun woonruimte delen met anderen. “We onderzochten of deze maatregel een relatie had met dak- en thuisloosheid. Het korten op de uitkering kan namelijk een belemmering opwerpen voor mensen om hun woonruimte te delen.

“In het project spraken we ook zelf met mensen die – al dan niet door de kostendelersnorm – in een dak- of thuisloze situatie terecht waren gekomen”, vertelt hij. “Ik ben er trots op dat we aandacht hebben gecreëerd in Den Haag voor deze kwetsbare groep mensen. De kostendelersnorm gaat, mede door ons onderzoek, veranderd worden.”

Ook Vera kijkt verheugd terug op de maatschappelijke impact die ze in haar opdrachten teweeg heeft kunnen brengen. Verwijzend naar haar onderzoek naar de verbetermaatregelen in de forensische zorg naar aanleiding van Michael P., geeft ze aan hoe “leerzaam en relevant” die opgave is geweest.

“Tijdens het onderzoek (vóór de coronacrisis) ging ik samen met een collega het hele land door om interviews af te nemen met allerlei verschillende professionals in het werkveld van de forensische zorg. Ik vond het ontzettend interessant om over hun werk te horen, en over wat het incident met Michael P. voor hen in hun werk betekende.”

“We vieren successen samen, maar steunen elkaar ook in lastige opdrachten; je staat er wat dat betreft nooit alleen voor bij Significant.”

Geen dag was daarbij hetzelfde voor Vera: “De ene dag sprak ik met een directeur van een penitentiaire inrichting, dan weer met een behandelaar uit een hoogbeveiligde kliniek, en dan weer met betrokken professionals vanuit de reclassering. Het was ontzettend leerzaam en ik ben heel blij dat ik een bijdrage kon leveren aan zo’n maatschappelijk relevant én politiek gevoelig thema.”  

Mix van onderzoek, advies en implementatie

Wat Vera zeer waardeert is dat Significant Public een mooie mix biedt tussen onderzoek, advies en implementatie. “Het werk is hierdoor super afwisselend en ook ontzettend leerzaam. Je doet altijd verschillende projecten naast elkaar, waarbij elk project ook weer een nieuwe vraag is die je moet uitzoeken met elkaar. Hierdoor doe je continu nieuwe inhoudelijke kennis en ervaring op, maar leer je daarnaast ook steeds weer nieuwe vaardigheden.”

“In het ene project ben je bijvoorbeeld veel bezig met data-analyse of met het afnemen van verschillende interviews, terwijl je bij een ander project meer ervaring opdoet met het begeleiden van verschillende groepssessies, of ben je betrokken als projectleider bij de implementatie van een nieuwe werkwijze. Zowel op het gebied van inhoudelijke kennis als van verschillende vaardigheden leer je dus continu bij!”

Wouter knikt instemmend: “Ik zie dat de mix van onderzoek, advies en implementatie een enorm waardevol aspect in ons werk is. De inzichten uit onderzoeken kunnen we regelmatig toepassen in advies- en implementatieopdrachten, maar dat geldt omgekeerd ook.”

Fijne werkplek en collegialiteit

Na drie jaar zitten Vera en Wouter nog altijd uitstekend op hun plek bij Significant Public. Gevraagd wat ze nieuwe collega’s in spe zouden willen meegeven, wijst Wouter op de “diversiteit aan opdrachten”, waaraan zij kunnen werken. “Daardoor krijg je veel kansen om te kijken wat nu het beste bij jou past. Bovendien krijg je binnen Significant veel vrijheid om jouw talenten te ontplooien.”

Hij besluit: “Zelf vind ik het fijnste dat we altijd in teams werken; we vieren successen samen, maar steunen elkaar ook in lastige opdrachten; je staat er wat dat betreft nooit alleen voor bij Significant.”

Op haar beurt geeft Vera aan dat naast de “afwisseling in het werk” en “het feit dat het één grote leerschool is”, er bij het bureau “ook nog eens hele leuke collega’s werken! Collega’s die altijd openstaan om je te helpen, om koffie mee te drinken en te kletsen over het werk of over privé, om eind van de week een borrel mee te drinken en om (als je dat leuk vindt) mee op skivakantie te gaan!”

“En het feit dat je er nooit alleen voor staat”, voegt ze tot besluit toe. “Eigenlijk doe je alle projecten in teamverband, dus er is altijd wel iemand om mee te sparren.”

Ook benieuwd geraakt naar werken bij Significant Public? Bezoek dan de inhousedag op 16 juni.